ΤΟΠΙΚΑ

Δεν είναι αυτός που περιμέναμε…

δεν-είναι-αυτός-που-περιμέναμε-851206

Δεν είναι της βαρύτητας που αναμέναμε, ήταν το πρώτο σχόλιο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτη στις βασικές ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση, που δημοσιοποίησε χθες η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.
Ο πρύτανης εμφανίστηκε επιφυλακτικός, εν αναμονή της παρουσίασης του συνόλου του νομοσχεδίου. Ωστόσο, σχολίασε ότι τα ζητήματα που ο νόμος-πλαίσιο περιλαμβάνει δεν είναι της «πρώτης γραμμής».
Ο κ. Μπαγιάτης μίλησε για θέματα τεχνικής φύσης και όχι ουσίας και στάθηκε στην απουσία από τις ανακοινώσεις της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
«Δεν είναι η μεταρρύθμιση. Εάν επιθυμείς την αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, τότε περιγράφεις πρωτίστως τους τρόπους χρηματοδότησης», δήλωσε.
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ και ΤΕΙ, πρόσθεσε ότι με βάση όσα ανακοινώθηκαν χθες, φαίνεται ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Όμως ολοκληρωμένη άποψη θα μπορεί να σχηματιστεί μόνο από την αναλυτική μελέτη των άρθρων του νομοσχεδίου.
Στο μεταξύ, μετά από εβδομάδες μακριά από τα γραφεία της, λειτούργησε χθες στο δικό της χώρο στον τέταρτο όροφο του παραλιακού πανεπιστημιακού συγκροτήματος η Πρυτανεία. Το ίδιο συνέβη και με τις διοικητικές υπηρεσίες, μετά την απόφαση του συντονιστικού οργάνου των φοιτητών να ξεκλειδώσουν τα λουκέτα της κατάληψης.
Εάν η Πρυτανεία λειτουργήσει και σήμερα, τότε σύμφωνα με τον κ. Μπαγιάτη θα γίνει προσπάθεια ώστε οι διαδικασίες για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου να κινηθούν σύντομα και εάν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Διαφορετικά θα συνεδριάσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Αλλαγή σκηνικού
Στο μέτωπο των φοιτητικών κινητοποιήσεων το σκηνικό ήταν χθες διαφορετικό συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες.
Στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων που είχαν προγραμματιστεί για χθες κυριάρχησε… η έλλειψη απαρτίας και σχεδόν στο σύνολό τους αναβλήθηκαν για τις επόμενες ημέρες.
Η κατάληψη έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας συνεχίζεται, προς το παρόν, στα τμήματα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων.
Για τα υπόλοιπα τμήματα η χαλαρότητα του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας φαίνεται πως… παρατάθηκε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία στις προγραμματισμένες για χθες γενικές συνελεύσεις.
Έτσι, για σήμερα μετέφεραν τις συνελεύσεις τους, προκειμένου να αποφασίσουν για τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεών τους, οι φοιτητές των τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ), τα Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών και Ειδικής Αγωγής και το Πολιτικών Μηχανικών. Για την ερχόμενη Δευτέρα ανανέωσαν το «ραντεβού» τους οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, ενώ για την ερχόμενη Παρασκευή οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί.
Κατά της κατάληψης ψήφισε η γενική συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τη συνέλευση, όπως και την περασμένη εβδομάδα, «πήρε» η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Απεργία πανεπιστημιακών
Και ενώ τα υπό κατάληψη ακαδημαϊκά τμήματα στο Βόλο δείχνουν ότι μειώνονται, σε πενθήμερη απεργία προχώρησαν από χθες οι πανεπιστημιακοί, έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων συγκαλεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου για την αποτίμηση των κινητοποιήσεων.
Οι πανεπιστημιακοί έχουν καλέσει τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αποφασίσει τον συμβολικό αποκλεισμό του Ιδρύματος αύριο Πέμπτη, ημέρα ψήφισης στη Βουλή των υπό αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος.
Στο μεταξύ, ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Μαγνησίας καλεί τους δασκάλους και νηπιαγωγούς να συμμετέχουν στην προγραμματισμένη για αύριο 24ωρη απεργία του κλάδου τους.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μαζί με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα για την οριστική ματαίωση της αναθεώρησης του άρθρου 16 και διεκδικούμε την ικανοποίηση των χρόνιων αιτημάτων μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τοπικού συλλόγου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου