ΤΟΠΙΚΑ

Συνέδριο νομικών στην Αγριά

συνέδριο-νομικών-στην-αγριά-851206

Θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου με θέμα «Προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας»
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου
Το 33° Πανελλήνιο Συνέδριο της Ενωσης Ελλήνων Δικονομολόγων θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2008 στην Αγριά. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, που έχει βάλει ως στόχο να καταστεί ο Βόλος πόλη Νομικών Συνεδρίων.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, το οποίο διεκδίκησαν να διοργανώσουν πολλές πόλεις και δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, ωστόσο τα μέλη του προεδρείου της Ενωσης Ελλήνων Δικονομολόγων τελικώς αποφάσισαν να επιλέξουν το Βόλο και κατ’ επέκταση την Αγριά για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.
Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά στις «Προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα
Πολιτικής Δικονομίας».

Ο κ. Βολιώτης
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Τάσος Βολιώτης, «μέσα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά μεγάλη σημασία έχει η επιτάχυνση της δικαστικής επίλυσης των διαφορών, που αποτελεί καθολικό αίτημα και της ελληνικής κοινωνίας και που θεμελιώνεται όχι μόνο στις αρχές της οικονομικής ανάλυσης του δικαίου, αλλά κατά κύριο λόγο στο κράτος δικαίου και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καθώς και στο δικαίωμα για δίκαιη δίκη. Η ελληνική πολιτεία χάριν της επίτευξης του στόχου αυτού επέφερε στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (που ισχύει από το 1967) μέχρι σήμερα 50 τροποποιήσεις, άλλοτε σε ευρύτατα τμήματά του, άλλοτε σε μεμονωμένες ρυθμίσεις του. Ολες οι τροποποιήσεις είχαν σαν γνώμονα την διαδικασία κυρίως ενώπιον των δικαστηρίων, με μοναδικό στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της απλότητας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ενώπιον των Δικαστηρίων που δεν θα συνεπάγονταν μεγάλες δαπάνες, καθιστώντας ταυτόχρονα την προσφυγή στα Δικαστήρια λιγότερο δαπανηρή. Με τις συχνές τροποποιήσεις όμως εμφανίστηκαν πολλές αποσπασματικές ρυθμίσεις, οι οποίες στη συνέχεια τροποποιήθηκαν εκ νέου ή καταργήθηκαν».

Πρόταση
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, «εδώ και μήνες έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, ένα σχέδιο νόμου, για την αναμόρφωση του Κ.Πολ.Δ. που στοχεύει και αυτό, όπως άλλωστε και τα άλλα προηγούμενα 50 στην ουσιαστικότερη, απλούστερη και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε σ όλους σχεδόν τους Δικηγορικούς Συλλόγους και ειδικότερα στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος στην Καλαμάτα προσφάτως ,όπου προβληματιστήκαμε κυρίως:
• Γιατί θα πρέπει πρώτα να συζητάμε για αλλαγές στο Κ.Πολ.Δ., τη στιγμή που δεν έχει προηγηθεί η ανάλογη πλήρης τεχνολογική (ηλεκτρονική) υποδομή των Δικαστηρίων και των προσώπων που εμπλέκονται στην απονομή της δικαιοσύνης (δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικ. Επιμελητών)
• Γιατί θα πρέπει να διατηρηθούν εν έτει 2008 πολλαπλοί δικονομικοί τύποι και απαράδεκτα, που καθιστούν τυπολατρική τη δικαιοσύνη και την αποστερούν από την προσέγγιση της ουσίας, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της δίκαιης δίκης που απορρέουν από το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.
• Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλών ειδών προθεσμίες στην άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων.
• Γιατί θα πρέπει η αντιμετώπιση των δικονομικών προβλημάτων να αποβαίνει σε βάρος της ουσιαστικής διερεύνησης, που εναγωνίως ζητούμε προσφεύγοντες στα Δικαστήρια. Είναι περισσότερο χρήσιμο να αναλίσκει ο δικηγόρος και ο δικαστής τον μέγιστο διαθέσιμο χρόνο για την αντιμετώπιση ενός δικονομικού προβλήματος, παρά στην ουσία της υποθέσεως;
• Γιατί δεν προτείνουμε έναν νέο Κ.Πολ.Δ. με λίγα απλά άρθρα, με λίγες καθαρές διαδικασίες, χωρίς περιπλοκότητες και χωρίς να ζητάμε πάντοτε κάποιον να τον ερμηνεύει και να γνωμοδοτεί περί του πρακτέου, ένα Κώδικα τελικώς που να εγγυάται την δίκαιη δίκη και να μην ταλανίζει το έργο του δικηγόρου και του δικαστή.

Προστασία
των αδυνάμων
Καταλήγοντας ο κ. Βολιώτης, επισημαίνει ότι «σήμερα που η παγκοσμιοποιημένη οικονομία θέλει να λειτουργεί χωρίς κανόνες, δηλαδή με ουσιαστική απουσία συστήματος ελέγχου, επιβάλλεται περισσότερο από άλλοτε να έχουμε κανόνες δικονομικού
δικαίου, που να περιορίζουν την αγωνία της ανασφάλειας των πολιτών και συγχρόνως να προωθούν το κράτος δικαίου.
Σήμερα που οι περισσότεροι διακατέχονται από την ακόρεστη επιθυμία για συσσώρευση υλικών αγαθών, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αξιώνουμε την λήψη δικονομικών διατάξεων που να προστατεύουν και να ενισχύουν τους αδύναμους, εντείνοντας ταυτόχρονα τον αγώνα για την Δημοκρατία, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου