ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

συνεχίζεται-η-μάχη-με-τις-φλόγες-851206

Δύο πύρινα μέτωπα ξέσπασαν το απόγευμα χθες, σε δασικές εκτάσεις της Εύβοιας.
Η μία εκδηλώθηκε στην περιοχή Στρόπονες και η δεύτερη στη Μουρτιά.
Σε εξέλιξη είναι και φωτιά στη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας, όπου επιχειρούν δύο καναντέρ.
Εν τω μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη Χασιά, κοντά στη Μονή Κλειστών και καίει δασική έκταση στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
Υπό μερικό έλεγχο είναι και φωτιά στη θέση Βρομοπούσι Κερατέας. Επί τόπου βρίσκονται 8 οχήματα με 24 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Διχάλα Κομοτηνής, που αποτεφρώνει δασική έκταση.
Νέα φωτιά ξέσπασε σε δάσος στη Φυλή, κοντά στη Μονή Κλειστών. Στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Τέλος, υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα στο Βρομοπούσι της Κερατέας.
Εν τω μεταξύ, την ακύρωση των πράξεων για την έγκριση μελέτης αναδάσωσης στο δάσος της Ζαχάρως και στην περιοχή Καϊάφα που καταστράφηκαν από τις περσινές πυρκαγιές ζητούν με αίτηση που κατέθεσαν στο ΣτΕ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Εσωτερικών και κατά του διευθυντή Δασών της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος, ζητώντας να ακυρωθούν οι πράξεις τους, επειδή, όπως αναφέρουν, παραβιάζουν πλέγμα διατάξεων του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου και του Συντάγματος.
Οι δικηγόροι καταγγέλλουν τις πράξεις ως παράνομες. Η αίτηση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΣΑ και της Ολομέλειας, Δ. Παξινό, επικαλείται μαρτυρίες και έγγραφα ειδικών επιστημόνων, καθώς και την έκθεση αυτοψίας που διενήργησε στο χώρο η μη κυβερνητική οργάνωση WWF, σύμφωνα με την οποία «η οικολογική υποβάθμιση από τις εργασίες είναι ανυπολόγιστη, ενώ η φθορά των εδαφών προοιωνίζεται μεγάλα προβλήματα μελλοντικής διάβρωσης».
Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι «βαρέα οχήματα κινούνται πάνω στις αμμοθίνες προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή στη φυσική αναγέννηση και στη συνοχή του αμμώδους εδάφους», ενώ παράλληλα, «χρησιμοποιούνται, χωρίς να προβλέπεται, ερπυστριοφόρα οχήματα, για να μεταφέρουν τα δένδρα μέσα στο δάσος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου