ΤΟΠΙΚΑ

Μια «ωραία ατμόσφαιρα» κάνουν όλοι τους…

μια-ωραία-ατμόσφαιρα-κάνουν-όλοι-το-851206

«Ολα υπό έλεγχο και προγραμματισμένα», ήταν –σύμφωνα με τα σχόλια που διέρρευσαν αρμοδίως– οι καθησυχαστικές κουβέντες του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του, στο γεύμα που τους παρέθεσε προσφάτως. Θέλοντας, μάλλον, να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στις ανησυχίες που αναφύονται εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Εκείνες που προκαλούνται πότε από τις δημοσκοπήσεις, πότε από τις εκδηλώσεις διαφωνιών, πότε από τις κυβερνητικές παλινωδίες και πότε –το σημαντικότερο- από τα σκάνδαλα που έχουν αγγίξει πλέον επικίνδυνα αρκετά επώνυμα στελέχη.
Τη σιγουριά και την ηρεμία του βέβαιου «νικητή» θα ήθελε να μεταδώσει στους βουλευτές του ο πρωθυπουργός. Για να διασκεδάσει αμφιβολίες και να σταματήσει γκρίνιες. Να πείσει ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων και διατηρεί το πλεονέκτημα των πολιτικών πρωτοβουλιών. Εστω και αν μιλούσε σε ακροατήριο με αρκετές απουσίες. Πολλές από τις οποίες ήταν πολιτικό μήνυμα. Κάποιοι μάλιστα από τους απόντες βουλευτές φρόντισαν την επομένη κιόλας να το επισημάνουν.
Αν, όμως, όλα βαίνουν καλώς για την κυβέρνηση, αν τα εσωτερικά προβλήματα αποτελούν προνόμιο άλλων πολιτικών χώρων και αν υπάρχει ο πλήρης έλεγχος των πολιτικών διεργασιών, τότε πώς γίνεται και όλο και πιο συχνά, όλο και πιο… θαρραλέα να έχουμε αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ, που δείχνουν πότε διαφωνίες σε επιλογές, πότε διαφοροποιήσεις σε τακτικές και πότε αντιρρήσεις σε κομματικές ή κυβερνητικές αποφάσεις;
Μόνο μέσα στο τελευταίο διήμερο αυτές οι διαφοροποιήσεις ή τα φάλτσα από κομματικά στελέχη θύμιζαν σκορποχώρι παρά κυβέρνηση καταλληλοτέρων. Από την άλλη, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις σε επίπεδο στελεχών-υπουργών, κάθε άλλο παρά συντεταγμένη πορεία δείχνουν. Περισσότερο θυμίζουν αντιπαραθέσεις μεταξύ «παρεών».
Εκεί που στο κυβερνητικό στρατόπεδο ποντάριζαν στην «επιστροφή» Κουκοδήμου για να αποκτήσουν την ανάσα της επιπλέον έδρας απέναντι στα όποια «αντάρτικα», διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα δεν ήταν πλέον μόνο ο συνήθης ύποπτος Τατούλης. Προστέθηκε και ο απρόβλεπτος Πολύδωρας, είτε με τις απουσίες του είτε με τις δηλώσεις του. Αν έστω και με τους δύο παραπάνω η καλοκαιρινή ηρεμία του πρωθυπουργού δεν διαταράσσεται, άραγε τι γίνεται με τις διαπιστώσεις των «μαχαιρωμάτων» μεταξύ στελεχών ή νυν και πρώην υπουργικών στελεχών; Μέσα στο σαββατοκύριακο (και) ο Μιχαλολιάκος έβαλε κατά του Αλογοσκούφη, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Κεφαλογιάννης τα έριξε στην Πετραλιά. Μαζί τους και ο μονίμως λαλίστατος Μανώλης, ο οποίος μπορεί στις ψηφοφορίες να συμπαρατάσσεται ή να αντικαθίσταται οικειοθελώς, όμως οι δηλώσεις του κάνουν επικοινωνιακή ζημιά.
Αναγκαστικά, το ερώτημα επανέρχεται. Αν όλα είναι «μέλι γάλα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πού οφείλονται οι διαφοροποιήσεις;
Μπορεί να έβαλε μπροστά η μηχανή της διαδοχής στην ηγεσία και μαζεύει από τώρα τους… «ίππους» της για να μπει δυνατά στην τελική ευθεία.
Μπορεί οι διαφωνούντες να αναζητούν απλώς το άλλοθι του καλού παιδιού στην κοινή γνώμη (και στους ψηφοφόρους τους).
Μπορεί να επισημαίνουν με τη στάση τους ότι είμαστε ενώπιον ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων και κυρίως ανακατατάξεων. Μην ξεχνάμε, ότι την μεθεπομένη της ζεστής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους βουλευτές του, βγήκαν και οι διαρροές για πιθανές εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου