ΤΟΠΙΚΑ

Διπλώματα… δολοφόνων

διπλώματα-δολοφόνων-851206

Δυσανάλογη προς το πραγματικό της μέγεθος και τη σημασία της ήταν η προβολή αυτής της ιστορίας με τους εξεταστές χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης που πιάστηκαν στα πράσα να παίρνουν φακελάκι.
Ενδεχομένως να βγουν πάλι κάποιοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ή υπηρεσιακοί παράγοντες να μας μιλήσουν για «μεμονωμένο περιστατικό», ως συνήθως. Αλλά δεν είναι.
Και το θέμα δεν είναι μόνο το ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι τα παίρνουν. Ούτε μόνο το ότι κάποιοι πολίτες εκβιάζονται να δώσουν φακελάκι για να αποκτήσουν δίπλωμα.
Το κυρίως θέμα, επειδή ακριβώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για καθεστώς, είναι ότι για να «κονομήσουν» κάποιο εξεταστές, αλλά και κάποιοι μεσάζοντες αυτής της συναλλαγής –συνήθως ιδιοκτήτες σχολών οδηγών- παράγονται αφειδώς και ανελέγκτως στρατιές υποψηφίων δολοφόνων.
Το ευρωπαϊκό ρεκόρ που κατέχουμε σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα δεν οφείλεται μόνο στο κακό οδικό μας δίκτυο. Οφείλεται πρωτίστως στην κακή ποιότητα των οδηγών μας. Ένα μεγάλο ποσοστό από τους οποίους, με τις γνώσεις και την εκπαίδευση που έχουν, δεν θα έπαιρναν δίπλωμα σε καμιά ευνομούμενη χώρα.
Όταν ολοκληρωθούν οι περίφημες «ένορκες διοικητικές εξετάσεις» και οι «εσωτερικοί έλεγχοι», κάποιοι θα αντιμετωπίσουν απλώς κάποιες ποινές για πλημμελήματα. Ενώ η παραγωγή υποψηφίων αυτοχείρων και δολοφόνων στην οποία συστηματικώς επιδίδονται επί πολλά χρόνια, είναι ένα κακουργηματικού χαρακτήρα έγκλημα τεραστίων διαστάσεων. Για το οποίο δεν θα πληρώσει τελικά κανένας.
Προτάσεις και μελέτες για την πλήρη αλλαγή του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών έχουν κατατεθεί αμέτρητες στα χρόνια που δημοσιογραφώ. Και υπουργικές εξαγγελίες έχω ακούσει ουκ ολίγες. Όλες όμως οι προσπάθειες κολλάνε, προσκρούοντας στις υπηρεσιακές αντιρρήσεις. Τάχα με σκοπό την «βελτίωσή» τους. Ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκεται απλώς η συντήρηση ενός φαύλου καθεστώτος, από το οποίο εξασφαλίζουν το «βούτυρο στο ψωμί τους» στρατιές επιτήδειων.
Όλοι αυτοί οι «αδικοχαμένοι» που θα θρηνήσουμε τούτο τον Αύγουστο, για παράδειγμα, θα είναι όλοι τους διπλωματούχοι αυτού του συστήματος. Που είναι το τελευταίο… αφρικανικό σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης οδηγών επί… ευρωπαϊκού εδάφους.
Καλές οι εκκλήσεις του νομάρχη Αθηνών, κ. Σγουρού, για συνεργασία πολιτών και πολιτικών. Αλλά αν δεν αλλάξει το ίδιο το σύστημα, ελάχιστα θα αποδώσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου