ΤΟΠΙΚΑ

Ευρωπαϊκή Ενωση – ΗΠΑ – Euronews TV – Κάρατζιτς

ευρωπαϊκή-ενωση-ηπα-euronews-tv-κάρατζιτς-851206

Απαραίτητη εξήγηση: Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε την ενοχή ή την αθωότητα του Κάρατζιτς. Δεν είμαστε δικαστήριο. Δικαστήριο όμως δεν είναι ούτε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. (ΔΠΔΧπΓ). Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από το ιστορικό της ίδρυσης και της λειτουργίας του, στο οποίο προστίθεται και ο φανατισμός αλλά και ο μεροληπτικός ρόλος της μέχρι πριν λίγο εισαγγελέως του κ. Κάρλας Ντελ Πόντε. Η κυρία αυτή, η οποία μετά τις αποτυχημένες απόπειρες και αξιώσεις της να της παρατείνουν τη θητεία της σ΄ αυτό το Δικαστήριο, προέβη σε αποκαλυπτικές δηλώσεις ότι διαρκούσης της θητείας της δέχονταν πιέσεις. Και μετ’ ολίγο οι δηλώσεις σταμάτησαν, αφού της προσέφεραν θέση και τίτλο Πρέσβεως στην Αργεντινή. Επειδή αυτό δεν την ικανοποίησε, κυκλοφόρησε βιβλίο της στο οποίο αναφέρει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός του Κόσοβο Χασίμ Θάτσι συμμετείχε σε σπείρα διακινήσεως ανθρωπίνων οργάνων που τα αφαιρούσε από Σέρβους αιχμαλώτους, πριν τους εκτελέσει..

Σύμφωνα με όσα λέγει για τον εαυτό της σε πλήθος ιστοσελίδων η Ευρωπαϊκή Τηλεόραση EuroNews είναι η πρώτη υπηρεσία πληροφόρησης στην Ευρώπη και το επί κεφαλής κανάλι που καλύπτει το σύνολο της παγκόσμιας επικαιρότητας ταυτόχρονα σε οκτώ διαδεδομένες γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά .γερμανικά. ιταλικά, πορτογαλικά, Ισπανικά, ρωσικά και αραβικά) .Από που χρηματοδοτείται και τίνος συμφέροντα υπηρετεί είναι το θέμα προσεχούς άρθρου. Ας δούμε τώρα τη δεοντολογία που ακολουθεί στην υψηλή αποστολή της πληροφόρησης καθώς και την εξάρτησή της.
Στις 28 Ιουλίου σε επαναλαμβανόμενες εκπομπές του το EuroNews παρουσίασε διαδηλώσεις ζητωκραυγών για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Χαρακτηριστικό των εικόνων ήταν ότι όλοι οι διαδηλωτές ήταν νέοι και νέες από 16 μέχρι 20 το πολύ 22 ετών. Δηλαδή είχαν ηλικία τεσσάρων, οκτώ και δέκα ετών, όταν διαδραματίζονταν τα γεγονότα της Βοσνίας. Ο μη λαβών ακόμη οδηγίες –άρα- ανύποπτος ανταποκριτής του καναλιού αυτού ρώτησε συνολικά (στις εκπομπές της ημέρας) 7 μεσήλικες ή ηλικιωμένους Σέρβους, σχετικά με τη σύλληψη αυτή. Οι 4 απαντήσεις ήταν υπέρ του Κάρατζιτς ,οι δύο επικρότησαν τη σύλληψή του και η μία ήταν ουδέτερη.
Στις 16.25 (17,25 Ελλάδας) της 29ης Ιουλίου το EuroNews έδειξε (του ξέφυγαν) δρόμους του Βελιγραδίου με τεράστιες αφίσες του Ράντοβαν Κάρατζιτς που τον παρουσίαζαν σαν εθνικό ήρωα. Περίπου στις 22.00 της ίδιας ημέρας εμφάνισε τεράστιο πλήθος Σέρβων που διαδήλωναν υπέρ του Κάρατζιτς, ενώ ο ανταποκριτής – εκφωνητής φαίνεται να είχε ξαφνικά προσβληθεί από «οξεία αμυγδαλίτιδα» και παρέμεινε άφωνος, χωρίς καμία μετάδοση. Ειδησεογραφική ή σχολιαστική για το συμβάν. Το ίδιο κανάλι εκτίμησε τους συγκεντρωμένους σε 12.000 άτομα, ενώ άλλα κανάλια μίλησαν για 60, 80 μέχρι και 150.000..
Πριν ολοκληρωθούν οι οδηγίες των εντολέων του, ο ανταποκριτής παρουσίασε το δικηγόρο του Κάρατζιτς, ο οποίος δήλωσε ότι υπέβαλε αίτημα κατά της έκδοσης του πελάτη του για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη και ότι οι Σερβικές Αρχές του κατέσχεσαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Η είδηση αυτή πέρασε απαρατήρητη από τα χρηματοδοτούμενα μίντια.
Την επόμενη ημέρα οι κατευθύνοντες την υπόθεση και το μέλλον του Κάρατζιτς, δηλαδή οι πυρετωδώς ασχολούμενοι Αμερικανοί για την εγκατάσταση του αμερικανο-νατοϊκού αντιπυραυλικού τόξου στη Σερβία, οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επί κεφαλής τον Σολάνα, που υπόσχονται διεύρυνση για να βοηθήσουν την εγκατάσταση του αμερικανονατοϊκού αντιπυραυλικού τόξου και οι παρατηρητές του σκανδαλωδώς ιδρυθέντος από τις ΗΠΑ και παράνομα λειτουργούντος Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για να βοηθήσουν την εγκατάσταση του αμερικανονατοϊκού αντιπυραυλικού τόξου, θορυβημένοι από τις εκδηλώσεις του αυξανόμενου πλήθους των Σέρβων υπέρ του Κάρατζιτς, ποδοπατώντας κάθε νομιμότητα και παραβιάζοντας τη δικονομία, πριν καλά-καλά ξημερώσει επιβίβασαν τον συλληφθέντα σε ειδικό αεροπλάνο και τον μετέφεραν άρον-άρον στη Χάγη.
Δεν έγινε γνωστό αν επρόκειτο για το αεροπλάνο που παρήγγειλε ο Σολάνα διαρκούντος του Συμβουλίου Υπουργών στο Λουξεμβούργο τον Οκτώβριο του 2005,(με θέμα την έναρξη διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.) για να μεταφέρει εκεί την κα Κάρλα Ντελ Πόντε (Εισαγγελέα του ίδιου Δικαστηρίου) για να δηλώσει ότι οι Κροάτες έχουν γίνει «καλά παιδιά» και μπορούν να μπουν και αυτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση,. Ας σημειωθεί ότι η ίδια πριν 12 ημέρες είχε δηλώσει ότι οι Κροάτες δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση στην ευρωπαϊκή τους πορεία, δεν είναι συνεργάσιμοι και ότι η Ευρωπαϊκή πόρτα πρέπει να παραμείνει κλειστή.
Δεν πρέπει να παραλείψω ότι από την ίδια ημέρα της μεταφοράς του Κάρατζιτς στη Χάγη, στο EuroNews ξύπνησε το δημοσιογραφικό δεοντολογικό καθήκον και σε επαναλαμβανόμενες εκπομπές του το EuroNews παρουσίασε με λεπτομερή περιγραφή το μεγαλειώδες κελί του μεταφερθέντος Κάρατζιτς στη Χάγη, ακόμη και τον διατεθέντα ηλεκτρονικό υπολογιστή του (χωρίς πρόσβαση στο Ιντερνέτ, δηλαδή χωρίς ειδήσεις) και τις υπόλοιπες «άπλετες» ανέσεις του.
Μετά από αυτές τις «σημαντικο-ασήμαντες» πληροφορίες, ας απολαύσουν οι γνωρίζοντες και οι νοήμονες την αρμονική συγχορδία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Η.Π.Α, και της Υψηλής Τηλεοπτικής Δημοσιογραφίας την ειδική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ, την ειδική δικονομική πρακτική και μετά από λίγο την απονομή ειδικής δικαιοσύνης, αφού Ειδικό είναι και το Δικαστήριο που θα τον δικάσει. Και όμως υπάρχουν πάμπολλα Σοβαρά και Αρμόδια Δικαστήρια…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου