ΤΟΠΙΚΑ

ΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ: Δεν γίνεται κοινωνική πολιτική με «ψίχουλα»

ντινα-παπαστεφανου-δεν-γίνεται-κοινω-851206

Ευρύ και ισχυρό πλέγμα δράσεων συνθέτουν το έργο του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων προς όφελος του συνόλου. Οπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΔΟΥΚ Ντίνα Παπαστεφάνου, κυρίαρχο ζητούμενο είναι η αποφυγή της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού και στο πλαίσιο αυτό τίθενται οι στόχοι υλοποίησης του «Ταμείου Αλληλεγγύης, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Ξενώνα Φιλοξενίας αστέγων, τα οποία είναι μέτρα και δράσεις που αφορούν στα επόμενα βήματά μας για την απομάκρυνση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας». Παράλληλα «η ίδρυση Διαδημοτικού Γηροκομείου με την συνεργασία όμορων Δήμων θα συμβάλει αποτελεσματικά στην περίθαλψη και φροντίδα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας», επισημαίνει η πρόεδρος του ΔΟΥΚ. Η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, οι ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις, η ανακούφιση και προστασία των ευπαθών ομάδων, η διεύρυνση της δράσης των Κοινωνικών Κέντρων και πολλές ακόμη δράσεις, συνθέτουν το πεδίο των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί.
«Η κοινωνική πολιτική δε μπορεί να ασκείται με μορφή επιδομάτων, κουπονιών, ενισχύσεων αποσπασματικών» τονίζει στο σημείο αυτό η κ. Παπαστεφάνου, για να προσθέσει ότι «απαιτεί γενναία χρηματοδότηση, στήριξη ουσιαστική, αμείωτο ενδιαφέρον για την απρόσκοπτη λειτουργία των προνοιακών δομών». Η «δημιουργία ενός νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης σε άλλη συνοικία της πόλης μας, αλλά και η εκπόνηση νέων καινοτόμων προγραμμάτων για τα παιδιά και τους εφήβους» συνθέτουν τον κορμό του σχεδιασμού για την επόμενη χρονιά. Η παράλληλη πρόθεση δημιουργίας ενός «νέου Παραγωγικού συνεταιρισμού ΑΜΕΑ στον τομέα της ανθοκομίας που θα δώσει επίσης σημαντική διέξοδο στη δημιουργική και παραγωγική ενασχόληση» αποτυπώνουν, ουσιαστικά, την σφαιρική αντίληψη των ιθυνόντων ότι «πρέπει να παραμείνει ο ΔΟΥΚ ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Βόλου».

-Απολογισμός με θετικό πρόσημο για το ΔΟΥΚ ή γενικότερος προβληματισμός για το μέλλον με αφορμή την ολοκλήρωση μιας ακόμη χρονιάς; Οι στόχοι που έχετε θέσει ως πρόεδρος του ΔΟΥΚ έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης;
O Δημοτικός Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων (ΔΟΥΚ), αντανακλώντας τη φιλοσοφία και τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έμπρακτη άσκηση και εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας. Και το 2007 αλλά και τη χρονιά που διανύουμε, οι στόχοι μας μέσα από μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, με πρωτοβουλίες ουσιαστικές, με δράσεις που συνεχώς διευρύνονται και ενισχύονται, θεωρώ ότι πράγματι εμφανίζουν θετικό πρόσημο στην πραγμάτωσή τους. Ο ΔΟΥΚ, ίσως πολλοί συμπολίτες μας να μην έχουν σαφή εικόνα του έργου που επιτελεί, περικλείει στους κόλπους του ένα ευρύ αλλά και ισχυρό πλέγμα δομών και δράσεων, ένα καλά δομημένο δίκτυο υπηρεσιών και προγραμμάτων που αποσκοπούν στην προαγωγή, προάσπιση και φροντίδα της υγείας των συμπολιτών μας, στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής, στην ανακούφιση και προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Το Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, τα τρία Παραγωγικά Εργαστήρια Ατόμων με Αναπηρία, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Νεάπολης, για τους μικρούς μας φίλους, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τα Κοινωνικά Κέντρα στις συνοικίες της πόλης μας με την πολύ μεγάλη αποδοχή, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο για τους τσιγγάνους στην Αγ. Παρασκευή, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνική Μέριμνα, η Κοινωνική Υπηρεσία – κομβικός ο ρόλος της στην αντιμετώπιση κοινωνικών περιστατικών – το πρόγραμμα Αγωγής και Προαγωγής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι Ολοκληρωμένες Αστικές Παρεμβάσεις για τις γυναίκες, για τους ανέργους είναι οι τομείς που συνθέτουν το γερό δίχτυ προστασίας που παρέχει ο ΔΟΥΚ και απαιτούν την συνεχή εκδήλωση της ευαισθησίας μας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

-Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής που αφορούν στη μέριμνα για τους απόρους και την δημιουργία διαδημοτικού ξενώνα φιλοξενίας ηλικιωμένων θα υλοποιηθούν;
Η Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της για μια πόλη με ανθρωπιά και αλληλεγγύη θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Η ανακούφιση των ασθενέστερων συμπολιτών μας, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι σταθερές επιλογές και στοχεύσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φιλοσοφία μας και την πρακτική μας. Οι άποροι συμπολίτες, οι άστεγοι αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα βρίσκουν στον ΔΟΥΚ και στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης το υποστηρικτικό εκείνο περιβάλλον για την προστασία τους και την αποφυγή της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το Ταμείο Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο Ξενώνας Φιλοξενίας αστέγων είναι μέτρα και δράσεις που αφορούν επόμενα βήματά μας για την απομάκρυνση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Αλλά και η ίδρυση Διαδημοτικού Γηροκομείου με την συνεργασία όμορων Δήμων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην περίθαλψη και φροντίδα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας,

-Τα στοιχεία που έχετε στην διάθεσή σας είναι ανησυχητικά σε ότι αφορά στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων; Υπάρχει προοπτική συνεργασίας με τους αντίστοιχους φορείς του Δήμου Νέας Ιωνίας για την θέσπιση προγράμματος δωρεάν σίτισης για τους απόρους;
Η εποχή μας μαστίζεται από οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η ακρίβεια, η ανεργία, η φτώχεια, η ρευστότητα και η ανασφάλεια στην εργασία φέρνουν καθημερινά στην επιφάνεια σοβαρά κοινωνικά περιστατικά που χρήζουν άμεσης και σοβαρής αντιμετώπισης. Ο Δήμος Βόλου με τις Κοινωνικές του Υπηρεσίες αλλά και ο Δήμος Ν. Ιωνίας με τις αντίστοιχες δικές του καλούνται να τα επιλύσουν. Φυσικά και δεν υπάρχει εντοπιότητα στην δυστυχία και τον ανθρώπινο πόνο. Γι’ αυτό και η συνεργασία μας για το καλό και την βοήθεια των συνανθρώπων μας είτε άποροι είναι είτε ευάλωτοι στην οικονομική ανέχεια είναι ουσιαστική και σταθερή.

-Πολύς λόγος γίνεται για τη δυσκολία που υπάρχει σε ό,τι αφορά στη ροή των χρηματοδοτήσεων από πλευράς της πολιτείας. Στην παρούσα φάση ισχύει το ίδιο για την πρωτοβάθμια υγεία και τα κοινωνικά θέματα εν γένει;
Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με μορφή επιδομάτων, κουπονιών, ενισχύσεων αποσπασματικών. Απαιτεί γενναία χρηματοδότηση, στήριξη ουσιαστική, αμείωτο ενδιαφέρον για την απρόσκοπτη λειτουργία των προνοιακών δομών.
Πριν λίγες ημέρες μια αποσπασματική αλλά και ανάλγητη Κοινή Υπουργική Απόφαση με πρώτα θύματα δομές ιδιαίτερα αναγνωρισμένης χρησιμότητας (Βρεφονηπιακός Ολοκληρωμένης Φροντίδας, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ) ορίζει ως δικαιούχο την Εργατική Εστία με το σύστημα των κουπονιών. Με την εξαίρεση μητέρων που εργάζονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, που είναι άνεργες, μετανάστριες, με την ρατσιστική αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ αλλά και το χαμηλό ποσό κάλυψης των θέσεων είναι φανερό ότι η χρηματοδότηση είναι πλέον πενιχρή και αναιμική. Η πολιτεία, η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των δομών από Εθνικούς Πόρους και να μη μετακυλύει το βάρος στο Δήμο με τα τόσα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή μας στο ΔΟΥΚ είναι μαζί με τους γονείς από το Σεπτέμβρη δυναμικά να διεκδικήσουμε την ομαλή διασφάλιση του πολύτιμου κοινωνικού έργου που εδώ και χρόνια επιτελούν οι δομές του Δήμου.

-Εχετε κατ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη αναβάθμισης αλλά και διεύρυνσης των Κοινωνικών Κέντρων σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση;
Πραγματικά, η δημοφιλία των Κοινωνικών Κέντρων του ΔΟΥΚ είναι μοναδική. Η αναγνώριση και η αποδοχή των δραστηριοτήτων τους μεγάλη και ενθαρρυντική για κάθε μέτρο αναβάθμισης και περαιτέρω ανάπτυξης. Σήμερα λειτουργούν 7 Κοινωνικά Κέντρα σε συνοικίες της πόλης μας, στη Ν. Δημητριάδα, Αγ. Παρασκευή, Αγ. Κυριακή, Αγ. Αναργύρους, στη Νεάπολη 2, το ένα στις εργατικές κατοικίες στην Σπετσών, στις Αλυκές – από το χειμώνα θα έχουμε την χαρά να εγκαταστήσουμε το κέντρο στο σύγχρονο κτίριο που κατασκευάζεται. Ο θεσμός των Κοινωνικών Κέντρων, κατεξοχήν συμμετοχικός θεσμός, καλύπτει ανάγκες έκφρασης, επικοινωνίας ουσιαστικής και αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας όλων των ηλικιών. Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου όχι μόνον της μεγαλύτερης ηλικίας φίλων τους βρίσκει εδώ την καλύτερη εφαρμογή και απόδοση. Η θεραπευτική άσκηση, η γυμναστική, η χορωδία, η θεατρική έκφραση, οι παραδοσιακοί αλλά και μοντέρνοι χοροί, η ποικιλία των εκδηλώσεων, αλλά και το σπουδαιότερο, η πρόληψη, η φροντίδα και η αγωγή υγείας που υλοποιείται στα κέντρα με την καθοδήγηση του κ. Αλ. Μπένου καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, όλα αυτά προσδίδουν στα Κοινωνικά Κέντρα ιδιαίτερο δυναμισμό και εξωστρέφεια. Πρόθεσή μας είναι ο επιτυχημένος αυτός θεσμός να διευρυνθεί, να επεκταθεί και σε άλλες συνοικίες με την ίδρυση νέων κέντρων, να γίνει σημείο αναφοράς και πόλος έλξης, αλλά και χώρος γνώσης και πολιτισμού, ουσιαστικής παρέμβασης και συμμετοχής, καταγραφής κοινωνικών αναγκών και επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων.

-Σε ό,τι αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες υπάρχει πρόβλεψη αλλά και προοπτική για νέες δομές;
Από το 1992, όταν πρωτοσυστάθηκε η πρωτοποριακή για τα τότε δεδομένα δομή του Κέντρου Διημέρευσης ΑΜΕΑ, ο ΔΟΥΚ με τη διεύρυνση των δομών του έχει ως βασικό του μέλημα την στήριξη ατόμων με αναπηρία αλλά και με τις ξεχωριστές δεξιότητες.
Η ανάδειξη και η ενίσχυση των ικανοτήτων τους στα Παραγωγικά Εργαστήρια και στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του ΔΟΥΚ συνέβαλε ευεργετικά στην ένταξή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την ισότιμη αντιμετώπισή τους ως πολιτών του Δήμου μας.
Μέσα στο 2008 έχουμε προγραμματίσει και αποφασίσει τη δημιουργία ενός νέου Παραγωγικού συνεταιρισμού ΑΜΕΑ στον τομέα της ανθοκομίας που θα δώσει επίσης σημαντική διέξοδο στη δημιουργική και παραγωγική ενασχόληση.
Για τον ΔΟΥΚ τα Άτομα με Αναπηρία είναι μια συνεχής πρόκληση για την εξάλειψη των διακρίσεων και την δημιουργία ίσων ευκαιριών, ίσων δικαιωμάτων. Κι αυτό το αναδεικνύουμε σε κάθε μας δράση κι όταν από τη μεριά της πολιτείας δεν έχουμε ενθάρρυνση, φυσικά, οικονομική.

-Με βάση τα προαναφερθέντα ποιους στόχους θέτετε για την νέα χρονιά;
Οι στόχοι μας για τη συνέχιση και διεύρυνση των δράσεων του ΔΟΥΚ μπαίνουν πια σε τροχιά υλοποίησης αφού αποτελούν και τμήμα σημαντικό του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου για την διετία 2009 – 2010. Δεκαοκτώ νέες δράσεις αφορούν το κοινωνικό κομμάτι και απευθύνονται σε όλες τις πληθυσμιακές κατηγορίες, τα παιδιά και τους εφήβους, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία και όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έτσι, η πρότυπη δομή του ΚΔΑΠ Νεαπόλεως μας προτρέπει να προτείνουμε και τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης σε άλλη συνοικία της πόλης μας αλλά και την εκπόνηση νέων καινοτόμων προγραμμάτων για τα παιδιά και τους εφήβους. Η δημιουργία 2 νέων Κοινωνικών Κέντρων, επίσης, είναι ανάγκη και επιθυμία των συμπολιτών μας και άλλων συνοικιών. Ο νέος πρότυπος συνεταιρισμός Ανθοκομίας Ατόμων με Αναπηρία σε αγρόκτημα που μας παραχώρησε ο Δήμος στα Κήπια, το Κοινωνικό Παντοπωλείο που σας προανέφερα για την κάλυψη αναγκών απόρων και αποκλεισμένων κοινωνικά οικογενειών, αλλά και η σύσταση υπηρεσίας ενημέρωσης των καταναλωτών για την γενικότερη προστασία. της υγείας, είναι κάποιες από τις δράσεις που θα αναπτύξουν ακόμη περισσότερο το πεδίο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας. Ακόμη, δε θα μπορούσα να παραλείψω την εκπόνηση του «Προφίλ Υγείας» της πόλης που το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί και θα αποτυπώσει την ταυτότητά της στη σύγχρονη εποχή. Εδώ θα ήθελα να τονίσω, πως όποιοι στόχοι κι αν τίθενται, αν δεν περισσεύει το μεράκι και η διάθεση του προσωπικού του ΔΟΥΚ, σε κάθε επίπεδο, εύκολα δεν πραγματώνονται. Πραγματικά, η συμβολή τους είναι πολύτιμη.

-Ως πρόεδρος του ΔΟΥΚ πώς θεωρείτε ότι πρέπει να εξελιχθεί στο σύνολό του το πεδίο των κοινωνικών δομών;
Όπως σας είπα ήδη, μια δυσάρεστη τροπή με ευθύνη της κυβέρνησης, μια αρνητική εξέλιξη ανέμενε την μέχρι τώρα ομαλή λειτουργία των κοινωνικών δομών του Δήμου.
Με το νέο σύστημα χρηματοδότησης εμφανίζεται απειλητική η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση αυτονόητων κοινωνικών αγαθών που πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όλους χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Σε ό,τι αφορά τον ΔΟΥΚ και εμένα ως πρόεδρό του δεν πρόκειται να δεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο το μεγάλο και σπουδαίο έργο που παράγεται στις δομές του.
Επαγρυπνούμε, διεκδικούμε, απαιτούμε την διασφάλιση της βιωσιμότητας. Για να είναι λοιπόν διαρκής και ανεμπόδιστη η εξέλιξη των προνοιακών δομών στο σύνολό τους, ο κινητήριος μοχλός της, η γενναία χρηματοδότηση, πρέπει να βρίσκεται σε μόνιμη λειτουργία. Πάντως οι προσπάθειές μας σ΄ αυτό θα συντείνουν, να παραμείνει ο ΔΟΥΚ ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας. Και ο Δήμαρχός μας, ο Αλέκος Βούλγαρης μας προσφέρει την αμέριστη στήριξή του για την πόλη της ανθρωπιάς που όλοι οραματιζόμαστε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου