ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα για το προφίλ υγείας στο Βόλο

ερευνα-για-το-προφίλ-υγείας-στο-βόλο-851206

Σε νέες βάσεις προκειμένου να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, μπαίνει η πρόληψη και η συμβουλευτική υγείας που εφαρμόζεται από τα Κοινωνικά Κέντρα του Δήμου Βόλου.
Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πολιτική στον τομέα της πρόληψης και της συμβουλευτικής υγείας, που φιλοδοξεί να επεκταθεί σε όλη την πόλη, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Το θέμα απασχόλησε χθες τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης μαζί με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αληλλεγγύης Έφη Καραγιάννη, την πρόεδρο του ΔΟΥΚ, που έχει και την ευθύνη, κ. Ντίνα Παπαστεφάνου, και τον αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Κουρτίνα, καθώς επίσης τον Επίκουρο Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Αλέξη Μπένο, που είναι επικεφαλής της ομάδας Υγείας, την κ. Κατερίνα Αχμάτ, γιατρό στα κοινωνικά κέντρα του Δήμου και τον Διευθυντή του ΔΟΥΚ κ. Γιάννη Γρηγορίου.
Στη συνάντηση η ομάδα Υγείας που έχει υποστηριχθεί και εκπαιδευτεί από τον κ. Αλέξανδρο Μπένο ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας στη βάση των νέων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ΔΟΥΚ.
Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα παρουσιαστεί επίσημα το προφίλ υγείας της πόλης, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές συνοικίες της πόλης, όπως η Νέα Δημητριάδα, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Νεάπολη και οι Αλυκές.
Το προφίλ υγείας θα αποτελέσει ουσιαστικά την ταυτότητα της πόλης, η έρευνα βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη σε διάφορες συνοικίες και αναμένεται να επεκταθεί, προκειμένου να αποτυπωθούν στοιχεία που θα είναι σημαντικά για τον τομέα της πρόληψης.
Αντικειμενικός σκοπός της ύπαρξης του προφίλ Υγείας είναι να δώσει το όραμα της πόλης για την υγεία της και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την προσέγγισή του, με μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους και επιδιώκει να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής στην πόλη.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι προσδιορίζουν το όραμα, την κατάσταση στην οποία επιθυμεί να βρεθεί η πόλη στο χρόνο που προσδιορίστηκε, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι προσδιορίζουν τα επιμέρους βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι προτεραιότητες αφορούν σε ειδικούς τομείς δράσης, στους οποίους εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και ειδικές ομάδες του πληθυσμού που παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες υγείας και που είναι συνήθως άτομα με χαμηλά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά.
Δράσεις πάντως που θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη δυναμική αφορούν στη σχολική κοινότητα, με προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κυρίως, για να αποτυπωθούν οι συνήθειες των μαθητών, όπως διατροφή, άσκηση, αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου