ΤΟΠΙΚΑ

Το Κτηματολόγιο «πνίγει» το Πρωτοδικείο

το-κτηματολόγιο-πνίγει-το-πρωτοδικ-851206

Τα χέρια ψηλά έχουν σηκώσει οι υπάλληλοι του αρμόδιου γραφείου του Πρωτοδικείου Βόλου από την προσέλευση και τα αιτήματα που καταθέτουν πολίτες, προκειμένου να λάβουν δικαιολογητικά αναφορικά με το Κτηματολόγιο.
Οι δύο υπάλληλοι που υπάρχουν, κυριολεκτικά έχουν «πνιγεί» στις αιτήσεις γύρω από χιλιάδες ακίνητα που περιήλθαν σε δικαιούχους από κληρονομιά και δεν διαθέτουν συμβόλαια.
Χαρακτηριστικά άλλωστε ήταν και τα όσα ανέφεραν και δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα: «Δίνεται η εντύπωση πως τα περισσότερα ακίνητα δεν έχουν συμβόλαια». Και είναι πολύ λογικό αυτό να συμβαίνει για παλιές κατοικίες του 1930, αλλά δυστυχώς το εύρος των ακινήτων που δεν έχουν συμβόλαια φτάνει έως και το 1980!
Για να ανευρεθεί η αρχική ιδιοκτησία και στη συνέχεια η ύπαρξη διαθήκης ή παραχώρησης κληρονομιάς, γίνεται μέσω βιβλίο ευρετηρίου, καθώς για μηχανοργάνωση… ούτε λόγος.
Είναι ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο τελευταίο δίμηνο έχουν καταχωρηθεί με αριθμό πρωτοκόλλου 2.500 αιτήσεις, για ακίνητη περιουσία που σχετίζεται με τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Από την αρχή του έτους και για διάστημα επτά μηνών το αρμόδιο γραφείο του Πρωτοδικείου Βόλου έχει ανταποκριθεί σε 4.500 αιτήσεις, ενώ το 2007 ο αριθμός των αιτήσεων είχε ανήλθε στις 4.000.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που προσέρχονται άσκοπα για αναζήτηση δικαιολογητικών.
Όπως διευκρινίζεται από το Πρωτοδικείο Βόλου, «όταν υπάρχει αποδοχή κληρονομιάς» (συμβόλαιο), το οποίο αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας, δεν χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να ζητούν διαφορά πιστοποιητικά, όπως π.χ. ότι δεν δημοσιεύτηκε διαθήκη, ότι δεν αποποιήθηκαν κληρονομιά κ.λ.π. Το συγκεκριμένο έγγραφο -συμβόλαιο- είναι αυτό που χρειάζονται για την δήλωση του ακινήτου τους.
Η προθεσμία για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ομογενείς και κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008.
Διευκρινίζεται ότι η δήλωση αφορά σε όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στον Δήμο που κτηματογραφείται είτε είναι εντός είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε αστικά. Επίσης η δήλωση αφορά σε όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα. Δηλαδή, αν ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα, να το δηλώσουν.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι το συμβόλαιο και το αποδεικτικό πληρωμής του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Τέλος σημειώνεται ότι στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το πάγιο τέλος ανέρχεται σε 20 ευρώ. Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω τραπεζών και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το Κτηματολογικό Γραφείο του Βόλου στεγάζεται στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και λειτουργεί από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το απόγευμα. Το Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται το Γραφείο Κτηματογράφησης να παραμένει ανοικτό και το Σάββατο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου