ΤΟΠΙΚΑ

ΑΡΓΩ: Εφτασε στην Κέρκυρα

αργω-εφτασε-στην-κέρκυρα-851206

Στο νότιο άκρο της Κέρκυρας, στο λιμανάκι «Κάβος», κοντά στη Λευκίμμη, «έδεσε» χθες το μεσημέρι η «ΑΡΓΩ». Επόμενος σταθμός του πλοίου είναι το λιμάνι της Κέρκυρας, όπου τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι Ελληνες και ξένοι τουρίστες που έχουν ενημερωθεί για τον ελλιμενισμό του πλοίου εκεί, το αναμένουν για να το υποδεχθούν, να το θαυμάσουν από κοντά και να χειροκροτήσουν την προσπάθεια του πληρώματος.
Χθες πολύ νωρίς το πρωί η «ΑΡΓΩ» έλυσε κάβους από το λιμάνι της Πάργας, με στόχο να ελλιμενιστεί στα Σύβοτα, ένα τουριστικό θέρετρο 15 μίλια βορειότερα, όπου οι τοπικές Αρχές προετοίμαζαν θερμή υποδοχή στο πλοίο και το πλήρωμά του. Ωστόσο, περίπου στις 11 το πρωί και ενώ το πλοίο προσέγγιζε τα Σύβοτα, ο κυβερνήτης και οι βαθμοφόροι της «ΑΡΓΟΥΣ», εκτιμώντας ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, αποφάσισαν το καράβι να συνεχίσει την πορεία του και να περάσει απέναντι στην Κέρκυρα. Έτσι στις 2.30 το μεσημέρι η «ΑΡΓΩ» ελλιμενίστηκε στην περιοχή «Κάβος» της Κέρκυρας και το πλήρωμά της μεταφέρθηκε με το συνοδευτικό σκάφος «Γ. Μπρούφας ΙΙ» στα Σύβοτα και ακολούθως οδικώς στην Πάργα, προκειμένου να διανυκτερεύσει εκεί.
Στην Πάργα η «ΑΡΓΩ» έφτασε αργά το απόγευμα της Τρίτης, όπου παρέμεινε μέχρι και χθες τα ξημερώματα. Αρκετή ώρα πριν το καράβι μπει στο λιμάνι της Πάργας, πολλές δεκάδες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ τους και πολλά παιδιά και ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ξένων τουριστών, ανέμεναν την «ΑΡΓΩ» και επεφύλαξαν μία θερμότατη και ενθουσιώδη υποδοχή στον καπετάνιο και το πλήρωμά της.
Η «ΑΡΓΩ» έδεσε στο λιμάνι περίπου στις 8 το βράδυ της Τρίτης κάτω από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κόσμου, ενώ τους «σύγχρονους Αργοναύτες» πλαισίωσαν τα παιδιά του Ναυτικού Ομίλου Πάργας. Με ιδιαίτερα θερμά λόγια ο Δήμαρχος Πάργας κ. Σπύρος Πηγής καλωσόρισε στην πόλη του το πλοίο, το πλήρωμα, τον κυβερνήτη Απόστολο Κούρτη, τους εκπροσώπους του Δήμου Βόλου, δημοτικούς συμβούλους, Μιλτ. Ζιάκα και Σούλα Μπαρτζιώκα αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής. Ο Δήμαρχος Πάργας στον σύντομο χαιρετισμό του επαίνεσε το Δήμο Βόλου για το τολμηρό του εγχείρημα να ανακατασκευάσει το μυθικό πλοίο και να προγραμματίσει το πειραματικό ταξίδι του, το Ινστιτούτο «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» για την επιστημονικά τεκμηριωμένη κατασκευή του πλοίου και την υλοποίηση του προγράμματος του πειραματικού ταξιδιού και τους κωπηλάτες της «ΑΡΓΟΥΣ» για την εθελοντική τους προσπάθεια, αλλά και για τη δύναμη και το κουράγιο τους να συνεχίζουν να ταξιδεύουν το πλοίο ακόμη και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Ο κυβερνήτης της «ΑΡΓΟΥΣ» Απ. Κούρτης, αναφερόμενος στις δυσκολίες του ταξιδιού, είπε πως κάθε λιμάνι που προσεγγίζει πλέον η «ΑΡΓΩ» είναι ένα ακόμη βήμα προς το στόχο της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ενώ επεσήμανε πως η «ΑΡΓΩ» είναι το μοναδικό πλοίο που δεν μεταφέρει το πλήρωμά της, αλλά το πλήρωμά της «μεταφέρει» μπροστά το πλοίο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε χθες το βράδυ βάσει των μετεωρολογικών προβλέψεων, η «ΑΡΓΩ» θα αναχωρήσει σήμερα το νωρίς πρωί από τον όρμο «Κάβος», με στόχο να ελλιμενιστεί αργά το απόγευμα στο λιμάνι της Κέρκυρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου