ΤΟΠΙΚΑ

Πληρωμές με μετρητό για ακίνητα

πληρωμές-με-μετρητό-για-ακίνητα-383324

Σε «βύθιση» έως 38% οι τιμές των ακινήτων την τελευταία πενταετία

Το προφίλ του σημερινού αγοραστή κατοικίας σκιαγραφεί έρευνα, η οποία διεξήχθη από τα μέλη της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ).

Εξετάζει το ποιοί, πού, πώς και για ποιο σκοπό αγοράζουν σήμερα ακίνητα στην Ελλάδα, ενώ τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε 132 πραγματικές συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2014. Για την ακρίβεια, πρόκειται για συναλλαγές που έγιναν τον τελευταίο μήνα, καθώς ελάχιστες ήταν οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εμπλοκών στο φόρο υπεραξίας.

Οι περισσότερες συναλλαγές, 32 στον αριθμό (24%) έγιναν στη Θεσσαλία και ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Αττική με 28 και στην τρίτη η Κεντρική Μακεδονία με 25.

Στη δυναμική κατηγορία των 30-55 ετών ανήκουν οι ολιγάριθμοι αγοραστές ακινήτων, ενώ όσοι αγοράζουν πληρώνουν μετρητοίς, προτιμούν -κατά βάση- παλαιά διαμερίσματα και διαθέτουν ρευστότητα κατά μέσο όρο της τάξεως των 110.000 ευρώ.

Τα 2/3 των αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα είναι έγγαμοι και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 30 – 55 ετών, ενώ ένας στους τέσσερις είναι άνω των 55 ετών. Το 59% αυτών είναι πτυχιούχοι, ενώ από το σύνολο των συναλλαγών που επεξεργάστηκε η Ενωση Μεσιτών το 28% αφορά σε συναλλαγές με ξένους (οι μισοί εξ αυτών εντός Ε.Ε.).

Οσον αφορά στον κλάδο της εξοχικής κατοικίας, καταγράφεται κινητικότητα, καθώς περίπου ένα στα πέντε ακίνητα που αγοράστηκε (ποσοστό 17%) αποτελεί εξοχικό, ενώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλοι οι αγοραστές από τις αρχές του 2014 ήταν Ευρωπαίοι.

«Βασιλιάς είναι αυτήν τη στιγμή το μετρητό, καθώς το 84% των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές της χρονιάς έχει γίνει με μετρητά και πάντως όχι με δάνειο από τράπεζα», ανέφερε ο μεσίτης Νίκος Μανομενίδης κατά την παρουσίαση της έρευνας.

Στο ερώτημα γιατί οι πολίτες προχωρούν σε αγορές ακινήτων σήμερα ο νούμερο ένα λόγος είναι η διασφάλιση των χρημάτων τους. Τα ακίνητα που έχουν πουληθεί από τις αρχές του 2014 έως σήμερα στην πλειονότητά τους είναι παλαιά διαμερίσματα (ποσοστό 77%), ενώ νεόδμητα έως 5 ετών ή «πρωτοκατοίκητα» έως 7 ετών είναι το υπόλοιπο 23%.

Οι τιμές αγοράς
Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος της τιμής ενός παλιού διαμερίσματος το οποίο αγοράστηκε το 2014 αντιστοιχεί σε 110.000 ευρώ (βάσει των πραγματικών αγοραπωλησιών που εξετάζει η έρευνα), όταν η αντίστοιχη αξία του ίδιου ακινήτου το 2009 ήταν στα 181.000 ευρώ. Οι μεσίτες, λοιπόν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μέσα στην περίοδο της κρίσης το ίδιο ακίνητο έχει απολέσει το 38% της αξίας του.

Για τα νεόδμητα που αγοράστηκαν επίσης το 2014 η μέση τιμή είναι στα 130.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που είχε το ίδιο ακίνητο το 2009, έχοντας υποστεί μείωση κατά 34%.

Τα πορίσματα της έρευνας παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς, ο συντονιστής Cluster κ. Ν. Μανομενίδης και οι κ.κ. Δ. Σαμαράς της εταιρείας Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε., Θεολόγος Μπόσδας αντιπρόεδρος της ΕΠΠΑ, Δ. Μπινιάρης εκπρόσωπος Μεσιτών Ακινήτων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και Θεόδωρος Σερεμετάκης, σύμβουλος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου