ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρόλο καπετάνιου και μηχανικού ~ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ 2ΟΥ ΕΠΑΛ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

σε-ρόλο-καπετάνιου-και-μηχανικού-μαθη-384446

Εκαναν κρουαζιέρα στον Παγασητικό συμμετέχοντας ενεργά στο ταξίδι

Ρόλο καπετάνιου και μηχανικού ανέλαβαν οι μαθητές του Ναυτικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής περιήγησης στον Παγασητικό.

Επιβιβάστηκαν στο «ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΗΜΗΤΡΑ» και χάραξαν ρότα από Βόλο προς Τρίκερι και από την γέφυρα του πλοίου έκαναν άσκηση πάνω σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα, ναύλωσαν για μία μέρα όλες οι τάξεις του Ναυτικού Τομέα (160 άτομα) ένα πλοίο, το «ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΗΜΗΤΡΑ», που πραγματοποιεί κρουαζιέρες στον Παγασητικό και στα νησιά των Βορείων Σποράδων και όπως κάθε ναυλωτής, του όρισαν το δρομολόγιο: δώσανε εντολή στον καπετάνιο και ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Δημητρίου, να βάλει πλώρη για την εσωτερική παραλία του Πηλίου και costa-costa να αρμενίσουνε χαιρετώντας, την Αγριά, τα Πλατανίδια, την ήσυχη Γατζέα, τα Καλά Νερά και κάπου προς την πλανεύτρα Αφησσο να αλλάξουνε πορεία και από Νοτιοανατολικά, να γυρίσουνε Νοτιοδυτικά τραβώντας ίσαμε το νησάκι των Τρικέρων.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού χωρίστηκαν σε ομάδες Πλοιάρχων και Μηχανικών και γίνανε… τσιμπούρια στους αξιωματικούς του πλοίου. Μάθανε απ’ αυτούς ότι ξέρουν και δεν ξέρουν, βγάλανε πορείες και στίγματα στους χάρτες, μετρήσανε αποστάσεις, συγκρίνανε το δαντελωτό της ακτής με την ακτογραμμή του χάρτη και του Ραντάρ, μιλήσανε στον ασύρματο, κάνανε τιμόνι, συγκρίνανε τις ενδείξεις της γυροσκοπικής και της μαγνητικής πυξίδας, γνωρίσανε από κοντά τα μετεωρολογικά όργανα και τα σύγχρονα συστήματα ναυσιπλοΐας, όπως ο ηλεκτρονικός χάρτης και το AIS, κατέβηκαν στη μηχανή, αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες που τους ενδιέφεραν, «έλεγξαν» τις πιέσεις και τις στροφές της κυρίας μηχανής και της ηλεκτρογεννήτριας και τα βοηθητικά μηχανήματα του μηχανοστασίου, θυμήθηκαν ότι μάθανε στο σχολείο για τα σωστικά μέσα, βάρκες σωσίβια κλπ, καθώς και για την χρήση των πυροσβεστήρων και του δικτύου πυρόσβεσης.

Κατά την άφιξη στο γραφικό λιμανάκι του Αη Γιάννη, στο νησάκι των Τρικέρων, ανέβηκαν στο Μοναστήρι της Παναγιάς μας της Τρικεριώτισσας, άναψαν ένα κερί και προσκύνησαν στην χάρη της. Εκεί ο πολύ φιλόξενος κ. Βασίλειος Φιλιππίδης ο «αρχοντάρης» του ξενώνα ο οποίος μίλησε για την ιστορία του Μοναστηριού και την θαυματουργική εύρεση της εικόνας της Παναγίας, καθώς και για την ιστορία του νησιού που αφορούσε τις εξόριστες γυναίκες.

Το μεσημέρι έφθασαν στην Αγία Κυριακή. Εκεί οι «ναυτικοί» του «ΕΛΙΣΑΒΕΤ-ΔΗΜΗΤΡΑ», πήγαν μέχρι το περίφημο καρνάγιο της Αγίας Κυριακής. Είδαν σκαριά που φτιάχνονται από την αρχή και άλλα που επισκευάζονται, καρίνες, προπέλες πηδάλια, άγκυρες, καδένες , μηχανές εφελκυσμού πανίσχυρες που τραβάνε ολόκληρα πλοία στη στεριά με χοντρά συρματόσχοινα και μεταλλικά πολύσπαστα και ότι άλλο είχε την καλή διάθεση να μας δείξει ο υπεύθυνος του Ναυπηγείου. Ότι καλύτερο για να εμπεδώσουνε αυτά που θεωρητικά μαθαίνουν στην τάξη του σχολείου τους.

Στην Αγία Κυριακή λειτουργεί ένα εξαιρετικό Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο στο παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο και επισκέφθηκαν. Η αίθουσα του λαογραφικού μουσείου περιλαμβάνει φορεσιές, εργόχειρα, εργαλεία, έπιπλα, αγαπημένα αντικείμενα που στέκονται έτοιμα να τα λειτουργήσεις, να νιώσεις την υφή τους, την μυρωδιά τους. Η αίθουσα του ναυτικού μουσείου φιλοξενεί υλικό πραγματικό από την ζωή των σφουγγαράδων της περιοχής όπως δύο μηχανικές αντλίες που πρεσάρουν αέρα στα σκάφανδρα των βουτηχτάδων αλλά και φωτογραφικό υλικό και όχι μόνο. Η ξενάγηση αλλά και το στήσιμο του μουσείου γίνεται με μεράκι και αρχοντιά από την φιλόξενη κ. Αργυρώ Πατσά-Γαλατσάνου την «ψυχή» του μουσείου.

Το ταξίδι συνεχίστηκε εν μέσω δυνατής ανοιξιάτικης βροχής με Βορειοδυτική κατεύθυνση στο λιμάνι της Μιτζέλας Ο καπετάνιος ήταν λεβέντης στην πλοιαρχία του αλλά και προσηνής και ευχάριστος και υπομονετικός, καθώς και όλο το πλήρωμα του πλοίου. Στο λιμανάκι της Μιτζέλας το «ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΗΜΗΤΡΑ» βρήκε το αδερφάκι του το «ΕΛΙΣΑΒΕΤ» και το τρίτο απόκτημα της εταιρείας, το ΣΟΦΙΑ, ένα ξύλινο πανέμορφο σκαρί του 1955 καλοσυντηρημένο με ψηλά άλμπουρα για ιστία αλλά και με μία γερή μηχανή. Στο σταμάτημα της βροχής όλος ο κόσμος του πλοίου βγήκε για καφέ και βόλτα απογευματινή σε μία ατμόσφαιρα που «έσταζε φως και νερό».

Τέλος όταν ο ήλιος έγειρε πια, επιβιβάστηκαν και πάλι για τελευταία φορά στο πλοίο παίρνοντας την Βορειοδυτική πορεία της επιστροφής για το λιμάνι του Βόλου όμως «εν πλώ» μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές. Μια δωρεάν κλήρωση που ετοίμασαν οι καθηγητές τους στην οποία εμφανίστηκαν απροσδόκητα δώρα-εκπλήξεις για όλους σχεδόν τους μαθητές, από πίτσες, τούρτες, σουβλάκια έως και ταξίδια για νησιά του Αιγαίου. Τι έγινε στο σαλόνι δεν περιγράφεται.

Όταν η εκδρομή αισίως τελείωσε και ρωτήθηκαν τα παιδιά πώς τους φάνηκε, οι απαντήσεις τους ήταν φυσικά ενθουσιώδεις. «Εκτός από τα πράγματα που είδα και έμαθα ήταν και μιά πραγματικά υπέροχη εμπειρία», ανέφερε ο μαθητής Στυλιανός Ασημομύτης.

Ο μαθητής Αθανάσιος Γεωργούλας περιγράφει «….είδαμε το πώς λειτουργούν οι μηχανές και το πώς λύνουμε και δένουμε το πλοίο». Ο μαθητής Χρήστος Γιαννακός συμπλήρωσε ότι «….ήταν ωραία όλα, απλά θα ήθελα να ήταν περισσότερες μέρες..!». Ο μαθητής Πέτρος Λαγδός τόνισε ότι «η διοργάνωση ήταν καταπληκτική, αλλά και η συμπεριφορά των μαθητών πιστεύω».

Τέλος η μαθήτρια Αλεξάνδρα Καρεκλά συμπλήρωσε ότι «….όλα ήταν πολύ καλά οργανωμένα και με την κλήρωση που μας επιφύλαξαν στο τέλος οι καθηγητές μας όλα τα παιδιά μείναμε και ωφελημένα και ευχαριστημένα».

Στον απόπλου της εκπαιδευτικής κρουαζιέρας παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου κα. Σούλα Μπαρτζιώκα, συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές και τους εξέφρασε τη συμπαράστασή της στην υλοποίηση και των επόμενων τέτοιων καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων. Ως γνωστό η κα Σούλα Μπαρτζιώκα ανήκει στους εμπνευστές της δράσης για την ανάδειξη του Βόλου ως πόλη κρουαζιέρας και έχει συνδράμει ενεργά στην ενσωμάτωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης στο όλο εγχείρημα.

Οι συνοδοί της εκδρομής ήταν οι: κ. Μπαντώλας Στέφανος, κ.Γεωργαντάς Δημήτριος, κ.Παρίσης Δημήτριος, κ.Καλαϊτζίδης Ιωάννης, κ.Ρόζος Αθανάσιος, κα.Τζιώρτζιου Αριστέα και κα.Φορτούνα Ευαγγελία. Αρχηγός ο κ. Χιώτογλου Ιωάννης, υποδιευθυντής του σχολείου.

Οι καθηγητές και οι μαθητές του Ναυτικού Τομέα ευχαριστούν από καρδιάς όλους εκείνους που συνετέλεσαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι, ιδιαίτερα τον ιδιοκτήτη και καπετάνιο του σκάφους κ. Κώστα Δημητρίου καθώς και το πλήρωμα για την φιλόξενη και ευγενική τους συνεργασία. Ακόμη, ευχαριστούν όλα τα καταστήματα της αγοράς του Βόλου που προσέφεραν με χαρά τα δώρα τους στους μαθητές του Ναυτικού Τομέα.

Οι μαθητές του ναυτικού τομέα, βγάλανε πορείες και στίγματα στους χάρτες από γέφυρα του πλοίου

Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από την κρουαζιέρα από το Βόλο μέχρι το Τρίκερι

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου