ΤΟΠΙΚΑ

ΕΔΕ για το θάνατο του Τώνη Βαβάτσικου

εδε-για-το-θάνατο-του-τώνη-βαβάτσικου-851206

Ενορκη διοικητική εξέταση διέταξε χθες η διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου κ. Καρρά, προκειμένου να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες των οικείων του γνωστού ερμηνευτή Τώνη Βαβάτσικου, ο οποίος οδηγήθηκε χθες στην τελευταία του κατοικία. Υπενθυμίζεται ότι ο διακεκριμένος Βολιώτης ερμηνευτής «έφυγε» αναπάντεχα προχθές σε ηλικία 78 ετών, ενώ βρισκόταν με τη σύζυγό του Εβελίνα στην εξοχική τους οικία στον Αη Γιάννη. Ο πολυβραβευμένος δημιουργός αναρίθμητων επιτυχιών οδηγήθηκε χθες στην τελευταία του κατοικία σε κλίμα οδύνης, παρουσία των απαρηγόρητων οικείων του, πολλών φίλων, καλλιτεχνών καθώς και όλων όσων είχαν την τύχει να τον γνωρίσουν.
Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Καρρά, “έχω διατάξει να διενεργηθεί αμέσως ΕΔΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες στον γιατρό του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και αν υπήρξε επίσης καθυστέρηση στο ασθενοφόρο που κλήθηκε”.
Παράλληλα γίνονται τάχιστα ενέργειες, προκειμένου να στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό τα Κέντρα Υγείας ανά την περιφέρεια, με έμφαση τόσο στα νησιά των Σποράδων, όσο και στις αντίστοιχες περιοχές του Πηλίου. “Μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, επισημαίνει η κ. Καρρά, δεκαπέντε αγροτικοί γιατροί θα πλαισιώσουν όλα τα αγροτικά ιατρεία των νησιών και των χωριών του Πηλίου. Ηδη έχουν φύγει άλλοι έξι, όπως φαίνεται από τις επίσημες καταστάσεις, και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεκατέσσερις γιατροί θα πλαισιώσουν όλα τα Κέντρα Υγείας, ενώ έπονται άλλοι τόσοι μέχρι τις 26 Αυγούστου. Αρα ενισχύεται άμεσα το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει τα Κέντρα Υγείας” επισημαίνει η Διοικητής του “Αχιλλοπούλειου” Νοσοκομείου Βόλου.

“Σοβαρές ελλείψεις”
Για “σοβαρές ελλείψεις” κάνει λόγο ο κ. Λεωνίδας Αναστασίου, γενικός σύμβουλος στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, πρόεδρος των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Βόλου και νομαρχιακός σύμβουλος, ο οποίος μετείχε, σημειωτέον, στο κλιμάκιο που περιόδευσε πρόσφατα στα Κέντρα Υγείας των νησιών, καταγράφοντας τα υπάρχοντα προβλήματα. Οπως αναφέρει ο κ. Αναστασίου, η περίπτωση του Τώνη Βαβάτσικου αλλά και της νεαρής Αγγλίδας, η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την διάρκεια διακοπών στην Σκιάθο, “αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα του συστήματος, ειδικά στις Περιφερειακές, Υγειονομικές Μονάδες που είναι τα Κέντρα Υγείας. Δείχνουν την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας να λειτουργήσει σωστά και μάλιστα σε μια περίοδο αιχμής, όπου τα νησιά και το Πήλιο κατακλύζονται από χιλιάδες παραθεριστές και τουρίστες” προσθέτει ο ίδιος.
Οπως επισημαίνει παράλληλα ο κ. Αναστασίου, “υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι όπως πρέπει, αυτόνομα και αυτοδύναμα, δηλαδή να παράξουν υπηρεσίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπως πρέπει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών”. Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, “έχουμε κάνει διάβημα και ως Σύλλογος αλλά και ως Ομοσπονδία, προκειμένου να αναδείξουμε κατ επανάληψη το θέμα, κάνοντας τις απαραίτητες επισημάνσεις στη διοίκηση του Νοσοκομείου. Παράλληλα ο Νομάρχης κ. Παπατόλιας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι το θέμα θα αναδειχθεί σύντομα σε όλη του τη διάσταση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αφορά άμεσα και στις τοπικές κοινωνίες”, προσθέτει ο ομιλών. Στις προθέσεις μάλιστα των ιθυνόντων είναι “να φέρουμε ξανά στην επικαιρότητα με πολύ πιο δυναμικό και ουσιαστικό τρόπο το συγκεκριμένο θέμα, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές τις Υγειονομικές Μονάδες, στα Κέντρα Υγείας δηλαδή της περιφέρειας, τόσο των νησιών όσο και του Πηλίου. Πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση, τα Κέντρα Υγείας να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν σωστά, αυτοδύναμα και αυτόνομα” καταλήγει ο κ. Αναστασίου.

Νοσοκομείο στη Σκιάθο
Την αναγκαιότητα αλλά και τη σημασία της δημιουργίας νοσοκομειακών υποδομών στη Σκιάθο τονίζει ιδιαιτέρως ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου κ. Μιχάλακας, μιλώντας στον “Τ”. Οπως αναφέρει μάλιστα, “είναι απαραίτητες οι νοσοκομειακές υποδομές, οι οποίες θα είναι σωτήριες και για τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, τους κατοίκους αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες του καλοκαιριού” για να προσθέσει: “Είναι αναγκαίο πλέον και για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, διότι εάν κάποιος έχει πρόβλημα λόγω ηλικίας, δύσκολα μετακινείται σε κάποια περιοχή που δεν διαθέτει Νοσοκομείο».
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, ο κ. Μιχάλακας τονίζει ότι “γίνεται το καλύτερο δυνατό σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να καλύψουμε τις υπάρχουσες ανάγκες, ενώ παράλληλα σε έκτακτες περιπτώσεις, οι γιατροί που βρίσκονται στο νησί δίνουν πρόθυμα την βοήθειά τους, όποτε χρειαστεί”. Το αίτημα της δημιουργίας Κέντρου Υγείας-Γενικού Νοσοκομείου, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί, προβάλλει επιτακτικό, με δεδομένη μάλιστα την υψηλή επισκεψιμότητα του νησιού κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Το σημείο που χρίζει ωστόσο άμεσης διευθέτησης είναι “η προσθήκη κι άλλων οδηγών για τα ασθενοφόρα, προκειμένου να καλύπτονται οι βάρδιες, θα πει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου. Το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εκ των πραγμάτων, συνεχίζει, είναι η κάλυψη των θέσεων οδηγών στα ασθενοφόρα. Χρειαζόμαστε πέντε οδηγούς για να καλυφθούν οι τρεις βάρδιες, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, διότι δεν επαρκούν οι τρεις οδηγοί”, τονίζει ο ίδιος.
Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την εξέλιξη κάθε έκτακτου περιστατικού, αλλά η γενική αίσθηση που υπάρχει συνοψίζεται στην πάγια θέση που διατυπώνεται δια στόματος του κ. Μιχάλακα: “Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Νοσοκομείου στην Σκιάθο, το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση πολλών προβλημάτων”.

H κ. Ροδούλα
Ζήση
Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας στα νησιά των Β. Σποράδων. Η βουλευτής Μαγνησίας ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων με το ικανό και απαραίτητο προσωπικό, την αντικατάσταση του εξοπλισμού που δεν λειτουργεί και την έγκριση τροποποίησης των Οργανισμών των Κέντρων Υγείας του νομού Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα στην ερώτησή της η κ. Ζήση αναφέρει τα εξής: «Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρων παρατηρούνται στα Κέντρα Υγείας των νησιών των Β. Σποράδων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους, αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν τα νησιά. Επίσης έχει καθυστερήσει η πρόσληψη αγροτικών ιατρών, δεδομένου ότι οι προσληφθέντες συνεχίζουν την τρίμηνη πρακτική άσκησή τους στο Νοσοκομείο Βόλου. Επιπλέον δεν έχει εγκριθεί ακόμη η τροποποίηση των οργανισμών των κέντρων Υγείας, όπως προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου».
«Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός, καταλήγει η βουλευτής Μαγνησίας, πότε θα καλυφθούν από ιατρούς και οδηγούς ασθενοφόρων οι θέσεις που παραμένουν κενές στα Κέντρα Υγείας της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, εάν θα αντικατασταθεί το ακτινολογικό μηχάνημα και θα λειτουργήσει το μικροβιολογικό εργαστήριο στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, πότε θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στα Κέντρα Υγείας των Β. Σποράδων οι προσληφθέντες αγροτικοί ιατροί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έγκρισης της τροποποίησης των Οργανισμών των Κέντρων Υγείας του νομού Μαγνησίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου