ΤΟΠΙΚΑ

Το Πάσχα θα είναι έτοιμο το ΖΑΡΑΣ

το-πάσχα-θα-είναι-έτοιμο-το-ζαρασ-851206

Μέχρι το ερχόμενο Πάσχα θα έχει αποπερατωθεί η ριζική ανακατασκευή του μεγάλου κτιρίου, πρώην ιδιοκτησίας Ζαρζάμπα, επί της οδού Ιωλκού, που καλύπτει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο Αλεξάνδρας – Σωκράτους και Λώρη.
Ένα κτίριο, την εκμετάλλευση του οποίου διαχειρίζεται η αθηναϊκή εταιρία ΘΑΝΚΟ Α.Ε. και η οποία πιέζει τα συνεργεία, προκειμένου το νέο σύγχρονο κτίριο να αρχίσει να ξεπροβάλλει μέσα στους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν χρονικές δεσμεύσεις της εταιρίας προς επιχειρηματίες που έχουν υπογράψει συμβόλαια με τη διαχειρίστρια εταιρία για την εκμίσθωση των τριών μεγάλων καταστημάτων, που θα δημιουργηθούν επί της οδού Ιωλκού, με τις ίδιες πάντα πληροφορίες να κάνουν μάλιστα λόγο ότι σε ένα από αυτά θα λειτουργήσει το γνωστό κατάστημα ειδών ένδυσης ΖΑΡΑΣ.
Συνολικά στο κτίριο, το οποίο έχει συνολικό εμβαδό περίπου 2.500 τ.μ., εκτός από τα τρία καταστήματα προβλέπονται και γραφεία, τα οποία θα νοικιαστούν σε γιατρούς, δικηγόρους και σε άλλους επιχειρηματίες της πόλης. Το νέο σύγχρονο κτίριο θα είναι πέντε ορόφων με δώμα στην ταράτσα, με τους δύο τελευταίους ορόφους να είναι χώροι στάθμευσης για 45 περίπου Ι.Χ. αυτοκίνητα, και θα καλύπτουν τις ανάγκες των ενοικιαστών του.
Το κτίριο, η μελέτη του οποίου απέσπασε τα εύσημα των μελών της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, διατηρεί το κέλυφος του παλαιού κτιρίου, ενώ δημιουργείται στοά που προβλέπεται επί της οδού Ιωλκού, ενώ διατηρείται η παλιά αγορά επί της οδού Σωκράτους.
Το κτίριο πληροί επίσης όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές της βιοκλιματικής, στο εσωτερικό του προβλέπεται να έχει κυλιόμενες σκάλες, διπλά ασανσέρ, ασανσέρ για την άνοδο και την κάθοδο των αυτοκινήτων στους χώρους στάθμευσης κ.α.
Το κτίριο ήταν ιδιοκτησία Ζαρζάμπα, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης προπολεμικά αλευρόμυλου που υπήρχε στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, στη θέση των παλαιών μύλων Καπουρνιώτη. Τα κτίρια επί της οδού Ιωλκού χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄20. Προπολεμικά στον άνω όροφο του κτιρίου στεγάζονταν η Κλινική Σδούγκου, ενώ την περίοδο του Εμφυλίου, όπου ήταν στην Ελλάδα οι Βρετανοί στο πλευρό των τότε κυβερνητικών δυνάμεων, το κτίριο είχε επιταχθεί και ο χώρος χρησίμευε ως Νοσοκομείο. Η στοά, όπως τη γνώρισαν οι σημερινοί Βολιώτες λίγο πριν την κατεδάφιση του κτιρίου, έγινε από τον ιδιοκτήτη του πολύ αργότερα και συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία του ΄60.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου