ΤΟΠΙΚΑ

Αρχαίο δράμα από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

αρχαίο-δράμα-από-το-δηπεθε-ρούμελης-851206

Τον “Προμηθέα δεσμώτη” θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης
στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα», σήμερα Τρίτη 29 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ. Το ρόλο του Προμηθέα θα ερμηνεύσει ο Χρίστος Καλαβρούζος, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Η παράσταση αυτή είναι μια συλλογική εμπειρική κατάθεση σημαντικών συντελεστών του θεάτρου μας που με σεβασμό στο λόγο και στην παράδοση φιλοδοξεί να δώσει ένα καλό αποτέλεσμα.
Το κορυφαίο και πάντα σύγχρονο έργο του Αισχύλου παίχτηκε για πρώτη φορά το 475 π.Χ. Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία και καταδικάζεται στην ερημιά, πάνω στην κορυφή του βράχου γιατί παραβίασε τη θεοκρατική τάξη πραγμάτων. Έγινε το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις.
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι διαλογισμός με το άγνωστο. Μια μεγαλειώδης σπαρακτική κραυγή οργής για το παράλογο και αναιτιολόγητο. Η ρήξη είναι οριστική. Ο Προμηθέας έκλεψε το άνθος της φωτιάς και το δώρισε στους θνητούς που σαν σκιές ονείρου περνούσαν τη μακριά ζωή τους όπως λάχει στα τυφλά. Έδειξε στους θνητούς πώς να φτιάχνουν καλύβες, γιατροσόφια ν’ απαλύνουν τον πόνο τους, να ξεχωρίζουν τις εποχές, να ερμηνεύουν όνειρα, χρησμούς, πώς να υποτάξουν τα ζώα για να αναλάβουν τους πιο βαριούς μόχθους του ανθρώπου και ό,τι πολύτιμο κρύβει η γη στα σπλάχνα της. Όλες οι ανθρώπινες τέχνες, είναι δωρεές του Προμηθέα. Για όλα αυτά καρφώνεται στην ερημιά, στην κορφή ενός βράχου που θα οδεύσει αμέτρητους αιώνες. Εκεί στην ερημιά του κόσμου φτάνει ένα άλλο θύμα του Δία, η τιμωρημένη απ΄ την Ήρα περιπλανώμενη Ιώ. Ο Προμηθέας προφητεύει ότι απ΄ τη γενιά της θα γεννηθεί ο λυτρωτής του. . .
Την μετάφραση υπογράφει ο Παναγιώτης Μουλάς, τη σκηνοθεσία ο Χρίστος Καλαβρούζος, τα σκηνικά δημιούργησε η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, τα κοστούμια η Ελένη Δουνδουλάκη, τη μουσική ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τη μουσική διδασκαλία ανέλαβε η Ολυμπία Κυριακάκη Λουκίσσα και τις χορογραφίες η Ερση Πίττα. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Παναγιώτης Αδάμ, βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου είναι η Αντζη Πικνάδα και βοηθός χορογράφου η Ελένη Μόμτσου. Τους ρόλους υποδύονται οι ηθοποιοί: Χρίστος Καλαβρούζος (Προμηθέας), Βασίλης Κολοβός (Ηφαιστος), Θωμάς Βούλγαρης (Ερμής), Περικλής Καρακωνσταντόγλου (Ωκεανός-Κράτος), Γιούλη Τάσιου (Ιώ). Ο χορός απαρτίζεται από τις: Τίνα Αλεξοπούλου, Εύα Βάρσου, Μαρία Βλαχάκη, Μαρία Γίτσα, Ευγενία Δημητροπούλου, Βάσω Καρπούζα, Σιμόνη Κολέντζου, Εύη Μητσοπούλου, Έλενα Μόμτσου, Δήμητρα Φράντζιου
και Εύη Φώτου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου