ΤΟΠΙΚΑ

Το όνειδος για την «Αργώ»

το-όνειδος-για-την-αργώ-851206

Γεννώνται πάρα πολλά ερωτηματικά από το έγγραφο που απέστειλε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στο Δήμο Βόλου, που ως ένα από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη στην Προγραμματική Σύμβαση για το ταξίδι της «Αργούς», ήταν υπεύθυνη για την οικονομική διαχείριση του εγχειρήματος από τα χρήματα που δόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και από τους χορηγούς.
Η ΕΕΤΑΑ ομολογεί χωρίς περιστροφές ότι ουδέν έπραξε και, μολονότι της υπεδείχθησαν από το Δήμο Βόλου οι χορηγοί, δεν υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις. Γιατί άραγε;
Δεν αρκεί όμως μόνον η συγκριμένη αναφορά. Το κείμενο της επιστολής της ΕΕΤΑΑ είναι εξαιρετικά προσεγμένο και είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι κάτι επιχειρεί να κρύψει. Τι άραγε; Γιατί δεν υπέγραψε τις συμβάσεις; Γιατί δεν προσπάθησε να βρει νέους χορηγούς; Οταν της υπεδείχθησαν οι χορηγοί από το Δήμο, η ίδια η ΕΕΤΑΑ ποιες κινήσεις (έγγραφες) έκανε και τι αποτέλεσμα είχαν; Ποιος είχε την πρωτοβουλία να υποδείξει τη συγκεκριμένη εταιρία; Ο κ. Νάκος ή ο κ. Βούλγαρης; Πόσα χρήματα έδωσε ο Ρέστης στη ΗΕLLENIC SEAWAYS; Ήταν 1,2 εκατομμύρια ευρώ ή 2 εκατομμύρια που έδωσε για το πλοίο συνοδείας; Είχαν προβλεφθεί οι 600.000 ευρώ για εργασίες μετασκευών στο πλοίο συνοδείας; Γιατί ο κ. Νάκος πήρε τις υπογραφές των συναδέλφων του μόλις τρεις μέρες πριν από το ταξίδι, μη αφήνοντας μεγάλα περιθώρια στην ΕΕΤΑΑ να κινηθεί με μεγαλύτερη χρονική ελευθερία κινήσεων για την εξεύρεση νέων χορηγών; Ο κ. Βούλγαρης στη συνέντευξη Τύπου με παρρησία ομολόγησε ότι το λάθος του ήταν η μη σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης, όπως προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση. Ο κ. Νάκος ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής δεν έπρεπε να πράξει το ίδιο, αφού είχε την ίδια δυνατότητα; Ο ρόλος του για την Αργώ τελείωσε στα 400.000 ευρώ που έδωσε από τα ταμεία του υπουργείου του και μετά τέρμα; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη…
Διακρίνω ότι κάποιοι επιχειρούν τις τελευταίες μέρες να ρίξουν τους τόνους. Με μία έννοια είναι σωστό. Η ζωή συνεχίζεται και η πόλη έχει μπροστά της και άλλες προκλήσεις που έρχονται. Από την άλλη όμως οι πολίτες θύμωσαν και ρίχνουν το ανάθεμα προς όλους και σε όλα. Και μέσα σε όλα αυτά ειπώθηκαν και βαριές κουβέντες από ανθρώπους που η άσκηση των καθηκόντων τους στα πλαίσια της κεντρικής πολιτικής σκηνής θα έπρεπε να τους έχει κάνει πιο ανθεκτικούς, όταν λειτουργούν υπό… πίεση.
Εκείνοι όμως που θύμωσαν περισσότερο, είναι αυτοί που ψήφισαν τη Δημοκρατική Συνεργασία που εξελέγη με 43% από την πρώτη Κυριακή και με πέντε συνολικά συνδυασμούς να συμμετέχουν στις εκλογές του 2006. Γι΄ αυτό λοιπόν την Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έλθουν όλα στο φως, για να αποδειχθεί αν έφταιξε η οργανωτική ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής ή οι μηχανορραφίες κάποιων που είχαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους σενάρια και διεργασίες που ξεκινούν από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση με τους διευρυμένους δήμους, έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό τις δημοτικές εκλογές του 2010 και καταλήγουν με τα συμπαρομαρτούντα, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, έργα αθλητικών και λοιπών υποδομών στην πόλη, στο μεγάλο ραντεβού με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
Αυτή είναι η ταμπακιέρα, λένε ορισμένοι, οι ψίθυροι των οποίων φτάνουν τις τελευταίες μέρες όλο και πιο δυνατά στα δημοσιογραφικά γραφεία. Με ψίθυρους όμως, με παραπολιτική και με εκβιασμούς δεν γίνεται ποτέ πολιτική. Η συνέπεια, η επάρκεια και η αλήθεια στο τέλος πάντα θριαμβεύουν. Εάν λοιπόν αυτοί που ξέρουν και έχουν στοιχεία ή την πολιτική παρρησία να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, πιθανόν να αποτινάξουν στο μεθαυριανό Δημοτικό Συμβούλιο το όνειδος πάνω από την πόλη και να ρίξουν στην κοινωνική καταφρόνια αυτούς που σκέπτονται και κινούνται μόνον πέριξ του εαυτού τους και των συμφερόντων της μικρής παρεούλας τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου