ΤΟΠΙΚΑ

Μόνο το 7% στο κτηματολόγιο!

μόνο-το-7-στο-κτηματολόγιο-851206

Αμελείς αποδεικνύονται οι περισσότεροι Βολιώτες στην κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη δήλωση των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι την περασμένη Τετάρτη στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πανθεσσαλικού Σταδίου, όπου είναι εγκαταστημένα τα συνεργεία της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και, μετά από σαράντα περίπου μέρες που ξεκίνησε η σχετική διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, είχαν υποβληθεί μόλις 7.000 δικαιώματα από 4.300 ιδιοκτήτες, αριθμός που αντιπροσωπεύει μόλις το 7% των δικαιωμάτων από τα 100.000 συνολικά δικαιώματα που αναμένουν οι υπεύθυνοι ότι θα έχουν συγκεντρώσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως καταληκτική από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο μάλιστα έχει επισημάνει ότι όσοι είναι εκπρόθεσμοι, θα τους επιβληθούν και τσουχτερά πρόστιμα μέχρι 1.500 ευρώ, μετά τη σχετική υπουργική απόφαση που δεν έχει ωστόσο εκδοθεί ακόμη…
Το έχουμε αμελήσει λίγο και, αν αυτό συνεχιστεί και τον Αύγουστο, που είναι ο κατεξοχήν μήνας διακοπών, είναι βέβαιο ότι οι υπόχρεοι θα ταλαιπωρηθούν αρκετά μετά την επιστροφή τους στην πόλη, τονίζει ο τοπογράφος μηχανικός του Βόλου Γ. Δεμιρίδης, που είναι μέλος της Ομάδας Μελετητών η οποία έχει αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού το έργο της κτηματογράφησης στους Δήμους Βόλου, Λάρισας, Καρδίτσας, Λαμίας και Λειβαδιάς.
Τις τελευταίες μέρες ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Δεμιρίδης, η κίνηση έχει αυξηθεί, αφού όταν ξεκίνησε η υποβολή για τη δήλωση των δικαιωμάτων δεν ξεπερνούσαν κάθε μέρα τα 100 δικαιώματα που υποβάλλονταν, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχαν παραληφθεί από τα συνεργεία 500 συνολικά δικαιώματα, ενώ στη Λάρισα που είναι ένα μεγάλο Κτηματογραφικό Γραφείο την ίδια μέρα τα αντίστοιχα δικαιώματα που είχαν κατατεθεί ήταν περίπου χίλια.
Ο κ. Δεμιρίδης, αφού υπενθυμίζει ότι το Κτηματολογικό Γραφείο του Βόλου στο Πανθεσσαλικό λειτουργεί από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το απόγευμα, ενώ το Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται το Γραφείο να παραμένει ανοικτό και το Σάββατο. Ο κ. Δεμιρίδης συνιστά ακόμη σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδου ή ακινήτου που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου δύο πράγματα. Πρώτον: Πριν συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο για τη συμπλήρωση των στοιχείων τους, θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τα συμβόλαια και στη συνέχεια να αποτυπώσουν τα στοιχεία στα ειδικά τετράγωνα όπου υπάρχει η αντίστοιχη ένδειξη. Δεύτερο: Για την προμήθεια του εντύπου οι υπόχρεοι δεν χρειάζεται να μεταβούν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, αφού έντυπα για τη συμπλήρωση των δηλώσεων έχουν εφοδιαστεί τα ΚΕΠ αλλά και τα καταστήματα στο Βόλο που αναπαράγουν σε φωτοτυπίες τα σχετικά έντυπα. Επίσης όλες οι τράπεζες του Βόλου, έντεκα συνολικά, όπως και τα ΕΛΤΑ, έχουν προμηθευτεί τα σχετικά έντυπα που πρέπει να συμπληρώνουν οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες απ΄ όπου στη συνέχεια θα εφοδιάζονται με την αντίστοιχη απόδειξη πληρωμής του τέλους που αντιστοιχεί σε κάθε δικαίωμα και το οποίο ως γνωστόν ανέρχεται σε 35 ευρώ, όταν πρόκειται για διαμέρισμα και σε 20 ευρώ, όταν πρόκειται για αποθηκευτικό χώρο ή θέση στάθμευσης (γκαράζ). Είναι επίσης γνωστό ότι όταν σε μία ιδιοκτησία έχουν περισσότεροι του ενός δικαιώματα, τότε όλοι είναι υποχρεωμένοι στην καταβολή των 35 ευρώ έκαστος.
Όταν μεταβούν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, συνεχίζει ο κ. Δεμιρίδης, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την αστυνομική τους ταυτότητα, με την επίδειξη ενός εγγράφου που να επιδεικνύει το ΑΦΜ και φωτοαντίγραφο του συμβολαίου. Εάν υπάρχουν τοπογραφικό διάγραμμα και πιστοποιητικό μετεγγραφής του συμβολαίου, είναι ευπρόσδεκτα, λέει ο κ. Δεμιρίδης.
Τα στοιχεία για τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα που έχουν οικόπεδο και διαμέρισμα ή μονοκατοικία θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Δ1, ενώ τα Νομικά Πρόσωπα θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο Δ2. Όταν κάποιος μεταβαίνει στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, ο υπόχρεος παίρνει σειρά προτεραιότητας όπως στις τράπεζες, ενώ στη συνέχεια θα περάσει διαδοχικά από τα συνεργεία των νομικών και των μηχανικών, ενώ όταν τελειώσει, παίρνει μία βεβαίωση ότι έχει κατατεθεί η δήλωση. Μετά τη σύνταξη των κτηματολογικών πινάκων, που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα περίπου χρόνια, ο κ. Δεμιρίδης σημειώνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον το 1ο/οο επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αφαιρουμένων των πρώτων 20.000 ευρώ.

Οι δέκα παγίδες
του Κτηματολογίου

1. Να χαθούν ακίνητα στις εκτός σχεδίου περιοχές για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι από το 1885
2. Να μη γίνει σωστή η οριοθέτηση του οικοπέδου – λόγω έλλειψης τοπογραφικού σχεδίου – και να χαθούν μέτρα
3. Να χαθούν ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί διά λόγου, αν δεν υπάρχουν έγγραφα (όπως μισθωτήριο, λογαριασμοί ΔΕΗ, κλπ.) από τα οποία να αποδεικνύεται 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου
4. Να χαθούν ακίνητα για τα οποία υπάρχουν μόνο προσύμφωνα και όχι συμβόλαια
5. Να δηλωθεί από το Δασαρχείο το «καθαρό» ακίνητό σας ως δάσος
6. Να ξεχάσετε να δηλώσετε τον αέρα (δικαίωμα ύψους) του ακινήτου. Χιλιάδες ιδιοκτήτες στα προηγούμενα προγράμματα δεν δήλωσαν τον αέρα και τώρα τρέχουν να προλάβουν…
7. Να δηλώσει κάποιος τρίτος το γεωτεμάχιό σας για δικό του. Σε αυτή την περίπτωση το ειδικό Κτηματολογικό Δικαστήριο δεν το γλιτώνετε
8. Δεν υπάρχει επίσημη θέση για το τι πρέπει να γίνει με τα αυθαίρετα
9. Να βρεθεί κανείς στη δυσάρεστη θέση να διεκδικείται ένα ακίνητο και από το Δημόσιο
10. Μην αμελήσετε σε καμία περίπτωση να δηλώσετε τα ακίνητα σας. Θα τα χάσετε.

( Σ.Σ.: Οι παραπάνω δέκα επισημάνσεις είναι από το Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου