ΤΟΠΙΚΑ

Θεραπεύουν λευχαιμίες και παιδικό καρκίνο

θεραπεύουν-λευχαιμίες-και-παιδικό-κα-392744

Τα βλαστοκύτταρα καταγράφουν μεγάλες επιτυχίες στην ιατρική

Μεγάλες επιτυχίες στη θεραπεία της λευχαιμίας, του καρκίνου σε παιδική ηλικία και της αναιμίας, που συσχετίζεται με το ανοσοποιητικό, καταγράφει η χρήση των βλαστοκυττάρων.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές στο «Πόλις» τεχνών και επιστημών στο Βόλο, με θέμα «Εξελίξεις στις θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα και τα σύγχρονα δεδομένα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» η επιστημονική υπεύθυνος της Biohellenika Δρ. Κοκκώνα Κουζή ενημέρωσε γύρω από τις νέες εξελίξεις.

Οπως είπε η κ. Κουζή, το ομφαλοπλακουντικό αίμα χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια για τη θεραπεία κακοηθών ασθενειών. «Τα τελευταία όμως δέκα χρόνια χρησιμοποιείται και για την αναγεννητική ιατρική, με πιο συχνή εφαρμογή τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, την εγκεφαλική παράλυση και τον αυτισμό. Επίσης, τα τελευταία χρόνια εκτός από τα αιμοφυτικά βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούμε και τα βλαστοκύτταρα των ιστών του πλακούντα και του ομφαλίου λώρου, τα οποία σήμερα εφαρμόζονται στην αναγεννητική ιατρική ή χορηγούνται σε παιδιά πρόωρα για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, όπως επίσης και για όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα».

Η χρήση όλων αυτών των βλαστοκυττάρων είναι πλέον συχνότερη σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, διότι έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι μέθοδοι θεραπείας. Είναι, εξήγησε η κ. Κουζή, πιο προσιτές σε όλο και περισσότερους γιατρούς, αλλά και γονείς που είναι περισσότερο ενημερωμένοι.

«Καταφέρνουμε να θεραπεύσουμε λευχαιμίες, τους καρκίνους της παιδική ηλικίας, αναιμίες των παιδιών που έχουν σχέση με το ανοσοποιητικό, την εγκεφαλική παράλυση, τραυματισμούς, εγκαύματα και μεταξύ άλλων κακώσεις», κατέληξε.

Στο μεταξύ, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο Γυναικολόγος στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «EmbryoClinic» Ηλίας Τσάκος τόνισε ότι η πλειοψηφία των ζευγαριών που καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μπορούν να αποκτήσουν παιδί με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Σήμερα, εξήγησε ο κ. Τσάκος, ένα στα έξι ζευγάρια στο δυτικό κόσμο πάσχουν από υπογονιμότητα. «Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αυτό αναφέρεται σε 200-300. 000 ζευγάρια κάθε χρόνο με υπογονιμότητες. Σήμερα αναλύουμε τις εξελίξεις που υπάρχουν στο αντικείμενο οι οποίες περιλαμβάνουν εξελίξεις τόσο στις φαρμακευτικές εταιρείες, στα κλινικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε, αλλά και στις εργαστηριακές τεχνικές. Και το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε να μεταφέρουμε είναι ότι η πλειοψηφία των ζευγαριών μπορούν να επιτύχουν ένα παιδί με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», πρόσθεσε.

Εξάλλου, στην Ελλάδα υπάρχει νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τόσο τις διεργασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο και την επιστημονικότητα αλλά και την ηθική των μεθόδων αυτών. «Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι τόσο φιλελεύθερο και τόσο επιστημονικά και κλινικά σωστό, ώστε να αποτελούμε πόλο έλξης για πολλά ζευγάρια από όλο τον κόσμο, που απευθύνονται για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», κατέληξε.

Το κράτος παρά τις δυσκολίες που έχει, χορηγεί ακόμη τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δωρεάν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για τα ζευγάρια, ότι μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε διεργασίες υποβοήθησης όπου και αν βρίσκονται.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου