ΤΟΠΙΚΑ

“Θέλουμε τη βοήθεια της Ευρώπης”

θέλουμε-τη-βοήθεια-της-ευρώπης-851206

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο, σε συνέντευξή του η οποία πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα από το κανάλι NBC.
“Σαράντα πέντε λεπτά στη Ραμάλα, κανένας εκλέκτορας στο Βερολίνο, άξιζε τον κόπο αυτή η περιοδεία στο εξωτερικό;” ρώτησε το γερουσιαστή από το Ιλινόις ο δημοσιογράφος του καναλιού. “Ναι, επειδή πιστεύω σταθερά, από την αρχή της εκστρατείας μου αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια ότι δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ”, απάντησε ο Ομπάμα.
“Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Μπορούμε να κυνηγήσουμε την Αλ Κάιντα όπως το κάναμε και όπως πρέπει να κάνουμε. Μπορούμε να τους χτυπήσουμε. Όμως θα ήμασταν πιο αποτελεσματικοί στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού”, πρόσθεσε.
“Εάν θέλουμε να πιέσουμε το Ιράν, κάτι που πρέπει να είναι υψηλής προτεραιότητας ώστε (η Τεχεράνη) να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να μπορούμε να επιβάλουμε πολύ αυστηρές κυρώσεις”, επέμεινε.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από το Βερολίνο τη βοήθεια της Ευρώπης για να νικήσουμε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σε μια χωρίς προηγούμενο ομιλία σε προεκλογική εκστρατεία.
Στο μεταξύ, ο γερμανικός Τύπος χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την ομιλία Ομπάμα. «Ο Αμερικανός πρίγκιπας αγκαλιάζει το Βερολίνο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή η ταμπλόιντ B-Z της γερμανικής πρωτεύουσας, φιλοξενώντας ολοσέλιδη φωτογραφία του γερουσιαστή του Ιλινόις. «Αποθεώθηκε σαν ποπ σταρ» συμπληρώνει η Bild.
Η γερμανική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας την ομιλία, με τον Μπάρακ Ομπάμα να προσβλέπει σε ενίσχυση της ηγετικής του εικόνας με την προβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες εικόνες του ίδιου να απευθύνεται σε πλήθος Βερολινέζων που τον επευφημεί.
«Λαοί του κόσμου, κοιτάξτε το Βερολίνο» είπε ο Ομπάμα, φράση που φιλοξενούν τα πρωτοσέλιδα δεκάδων γερμανικών εφημερίδων χθες.

Ολιγόωρη επίσκεψη στο Παρίσι
Ο Μπάρακ Ομπάμα έφθασε χθες το απόγευμα στο Παρίσι για επίσκεψη ολίγων ωρών κατά την διάρκεια της οποίας θα συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Μετά την σύντομη παραμονή του στο Παρίσι ο Ομπάμα αναχώρησε το βράδυ για το Λονδίνο τελευταίο σταθμό μίας περιοδείας του κατά την διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε επίσης το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ, το Ιράκ, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Ούγκο Τσάβες
Σκεπτικισμό για το κατά πόσο ο Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να αλλάξει την πορεία της αμερικανικής πολιτικής εξέφρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Τσάβες είπε ότι «πρέπει να το δω για να το πιστέψω», υπενθυμίζοντας την τύχη του Κένεντι.
«Δεν έχω πολλές αυταπάτες. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες.
«Είτε είναι ο Ομπάμα είτε ο Μακέιν, οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν τι συμβαίνει στον κόσμο και στη Λατινική Αμερική όπου είναι σε εξέλιξη μια επανάσταση» πρόσθεσε.
Ο Τσάβες υπενθύμισε τη μοίρα του Τζον Κένεντι: «Ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος και πιστεύω ότι για αυτό τον δολοφόνησαν» είπε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου