ΤΟΠΙΚΑ

Εκθέσεις με οικολογικό χρώμα

εκθέσεις-με-οικολογικό-χρώμα-851206

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις θα παρουσιαστούν από αύριο, Κυριακή 27 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου στην αίθουσα του Λαϊκού Μουσείου και εκδηλώσεων που δημιούργησε στο Χόρτο το Κοινωφελές Ιδρυμα “Γ. Αγγελίνη-Πίας Χατζηνίκου”. Οι εν λόγω εκθέσεις, που έχουν έντονο οικολογικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Χόρτου και περιλαμβάνουν έργα του Εβη Χρήστου που έχουν δημιουργηθεί από παλιά σίδερα, καθώς και φωτογραφίες της Lotte Hubman με θέμα “Τα σκουπίδια από πλαστικό υλικό απειλούν όλη των ανθρωπότητα”. Ο Εβη Χρήστου με το άχρηστο υλικό που απορρίπτουμε και εν προκειμένου τα παλιοσίδερα, με την εκφραστική δύναμη της τέχνης του, τα μεταπλάθει, ώστε τα έργα του να γίνονται σύμβολα, αναβαθμίζοντας μέσα από το έργο του την δική μας “Οαση” και μια κατεύθυνση περισσότερο “εσωτερική”.
Η Αυστριακή καλλιτέχνης, ήταν πάντα απορροφημένη με τη σημασία της φύσης, ιδιαίτερα δε με την ποικιλία των ορυκτών που την ενθουσίαζε. Οι διαφορετικές επιφάνειες με όλες τους τις δομές και τα χρώματα, το φως και η ενέργεια εν γένει από την οποία έχει συγκινηθεί και τα βρίσκει ως μια πρόκληση. Στις διαφορετικές προοπτικές σύλληψης του έργου της, αυτό που την χαρακτηρίζει ιδιαίτερα είναι η ιδιότητα του να βρίσκει “ισοδυναμία και συνάψεις, προβάλλοντας την εξελικτική πορεία της ζωής-τα πάντα είναι εξέλιξη-τα πάντα ρει”.
Η σύλληψη της φωτογραφικής ιδέας η οποία συνθέτει την έκθεση που παρουσιάζεται στο Χόρτο, ελήφθη αυθόρμητα, καθώς ήταν καθισμένη σε μια από τις ωραιότερες ακρογιαλιές του Αιγαίου, τη Μελανή, περιτριγυρισμένη από ατέλειωτα πλαστικά, πολύχρωμα σκουπίδια. Τότε το καλλιτεχνικό της ταλέντο την οδήγησε στο να συγκεντρώσει τα περισσότερα πολύμορφα σκουπίδια και σχημάτισε πολλούς πολύχρωμους καλλιτεχνικούς σχηματισμούς, φωτογραφίζοντάς τα. Αυτές οι φωτογραφίες-πολύχρωμοι πίνακες, παρουσιάζονται στην έκθεση, με έντονο οικολογικό χαρακτήρα, στο Χόρτο με την πολύμορφη ομορφιά τους. Οπως επισημαίνει η καλλιτέχνης “ετησίως παρασκευάζονται από αυτά τα πλαστικά πάνω από 225 εκατομμύρια τόνοι. Ατέλειωτες ποσότητες τέτοιων σκουπιδιών πετάγονται καθημερινά στη θάλασσα και τη στεριά. Κάτω από την επιφάνεια των Ωκεανών και θαλασσών γενικότερα, υπολογίζονται να υπάρχουν πάνω από 6,5 τόνοι σκουπιδιών. Για να αποσυντεθούν όλα αυτά χρειάζονται πάνω από 450 χρόνια. Αυτό το υλικό διαλυμένο σε ψηλά κομματάκια γίνεται τροφή για ψάρια και πουλιά, με όχι ευχάριστα αποτελέσματα”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου