ΤΟΠΙΚΑ

Κόλλησαν οι πληρωμές εξισωτικής

κόλλησαν-οι-πληρωμές-εξισωτικής-394235

Τεράστια καθυστέρηση στις πληρωμές

Ούτε ευρώ δεν έχουν λάβει ακόμη οι κτηνοτρόφοι, από την εξισωτική αποζημίωση του 2013, παρότι ανέμεναν την πρώτη δόση από τον περασμένο κιόλας Μάιο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πρώτη δόση αναμένεται να δοθεί στα μέσα Ιουλίου ενώ για την δεύτερη δόση δεν γίνεται ακόμη καμία πρόβλεψη.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης, τη δεδομένη στιγμή θα τους βοηθούσαν ιδιαίτερα, καθώς βρίσκονται σε φάση αγοράς ζωοτροφών ωστόσο όπως αναφέρουν η πληρωμή της πρώτης δόσης εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφων για το 2013, κόλλησε στα επιλέξιμα βοσκοτόπια.

Ο λόγος της αργοπορίας εντοπίζεται κυρίως στους κτηνοτρόφους που δεν είχαν επιλέξιμα βοσκοτόπια, τα οποία θα ενεργοποιήσουν το δικαίωμα στην εξισωτική αποζημίωση.

«Δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων από τον Αλμυρό κ. Γιάννης Γκρίνιας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, η πρώτη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης δεν πρόκειται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν τον Ιούλιο.

Στη συνέχεια ο κ. Γκρίνιας όπως ανέφερε τα μόνα χρήματα που αναμένονται να λάβουν οι κτηνοτρόφοι εντός δεκαημέρου, είναι τα ποσά που εκκρεμούσαν από το άρθρο 68, προηγούμενων ετών.

Τέλος οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν, ότι επειδή θα λάβουν την εξισωτική αποζημίωση με καθυστέρηση θα αναγκαστούν να αγοράσουν τις απαραίτητες ζωοτροφές από τους εμπόρους και όχι απευθείας από τους παραγωγούς, γεγονός που για τους ίδιους έχει μεγάλη διαφορά στην τιμή. «Με τη συγκεκριμένη τακτική δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά και έτσι οι έμποροι πουλάνε τα σιτηρά με τις τιμές που ορίζουν οι ίδιοι, αναγκάζοντας τους κτηνοτρόφους να τα αγοράζουν σε διπλάσιες τιμές, απ’ ότι αν τα αγόραζαν απευθείας από τους παραγωγούς», καταλήγει ο κ. Γκρίνιας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου