ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται «ηλεκτρονικό φακέλωμα» Για όλα τα κτήρια και τα ακίνητα του Βόλου

ερχεται-ηλεκτρονικό-φακέλωμα-για-ό-394635

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Aνοίγει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτηρίων του Βόλου και της Μαγνησίας, το οποίο θα βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το Kτηματολόγιο, τη ΔEH και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στόχος να γίνονται και ανάλογοι φορολογικοί έλεγχοι, καθώς εντός της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει όλα τα κτήρια να αποκτήσουν ψηφιακή ταυτότητα, που θα καταγράφεται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα δεδομένων των ακινήτων, από την άδεια έως όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί.

Mάλιστα, όσα κτήρια δεν δηλωθούν, θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα, ενώ προβλέπονται ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν ψευδή στοιχεία στην ταυτότητα κτήριου.

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Σύμφωνα με την Τοπογράφο – Πολεοδόμο Μηχανικό, μέλος της Μ.Ε. Πολεοδομικών Θεμάτων του ΤΕΕ Γραμματή Μπακλατσή, ο νέος θεσμός, που είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, θα αφορά σε πρώτη φάση όσους μεταβιβάζουν ακίνητα και εκείνους που βιάζονται να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τα αυθαίρετα. Απαιτεί τη συνδρομή μηχανικού και μεταφράζεται σε πρόσθετο κόστος για τους πολίτες, με τη διαφορά ότι σταδιακά το κόστος αυτό θα αποσβεστεί.

Ο λόγος είναι ότι με την έκδοση του πιστοποιητικού πληρότητας, το οποίο θα χορηγείται με την εγγραφή στην ηλεκτρονική ταυτότητα, δεν θα χρειάζεται για κάθε μεταβίβαση το πιστοποιητικό πολεοδομικής καθαρότητας που εκδίδουν με έξτρα κόστος οι μηχανικοί, ούτε όμως και το ενεργειακό πιστοποιητικό, εφόσον το ακίνητο προορίζεται για ενοικίαση ή πώληση, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οσα κτίσματα έχουν ενταχθεί στους νόμους των ημιυπαίθριων και των αυθαιρέτων έχουν περιθώριο καταχώρησης των στοιχείων τους εντός πενταετίας. Για όλα τα υπόλοιπα -δημόσια και ιδιωτικά- προβλέπεται η δεκαετία. Οσοι, όμως, ξεκινούν την υπαγωγή στο νέο νόμο αυθαιρέτων 4178/2014 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυθαίρετα μετά το 1983, με μεσαίες και μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις, μπορούν να νομιμοποιηθούν οριστικά μόνο εάν καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου. Γι’ αυτό καλό είναι οι διαδικασίες στις νέες δηλώσεις να γίνουν ταυτόχρονα.

Βάση για το περιουσιολόγιο

Η κ. Μπακλατσή εξηγεί επίσης ότιη ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί την ακτινογραφία ενός ακινήτου, ένα πλήρες «βιογραφικό» του. Ξεκινά με την ολοκλήρωση των εργασιών τοιχοποιίας και ενημερώνεται κάθε φορά που εκτελείται μια εργασία για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, ενώ συνοδεύεται ακόμη και με ψηφιακό ντοκουμέντο (βίντεο).

Πρόκειται για ένα αξιόπιστο εργαλείο με το οποίο οι ιδιοκτήτες θα έχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης ενός ακινήτου, θα μεριμνούν για την ασφάλεια και θα γνωρίζουν τι παραβάσεις βαρύνουν ένα κτήριο ώστε να μην αιφνιδιαστούν στο μέλλον. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα γίνει επίσημη καταγραφή των ακινήτων της χώρας, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση και για το περιουσιολόγιο.

Ποιο συγκεκριμένα η ταυτότητα κτηρίου θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως η οικοδομική άδεια, τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας, το ενεργειακό πιστοποιητικό, σχέδια κατόψεων, έντυπα ελέγχου αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτηρίου και το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας κτηρίου. Υπεύθυνος για τη συμπλήρωση της ταυτότητας είναι ο μηχανικός, που για τις πολυκατοικίες όπου υπάρχουν οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ορίζεται έπειτα από απόφαση της πλειοψηφίας. Στις πολυκατοικίες μπορούν επίσης όλοι οι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στην ταυτότητα του κτηρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου