ΤΟΠΙΚΑ

Απηύθηνε έκκληση να γκρεμιστούν τα τείχη

απηύθηνε-έκκληση-να-γκρεμιστούν-τα-τε-851206

Θερμή η υποδοχή της Γερμανίας στον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του στο κέντρο του Βερολίνου, η οποία είχε ως επίκεντρο τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρώπης.
Ο 46χρονος γερουσιαστής του Ιλινόις έφθασε το μεσημέρι χθες στο Βερολίνο, προερχόμενος από τη Μέση Ανατολή. Η Γερμανία είναι ο πρώτος σταθμός στο ευρωπαϊκό σκέλος της διεθνούς περιοδείας του. Σήμερα ο Ομπάμα συναντά τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι και αύριο τον Γκόρντον Μπράουν στο Λονδίνο.
Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και το δήμαρχο του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ.

Ομιλία

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε χωρισμένοι”, τόνισε ο γερουσιαστής στο πλήθος των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη βάση της στήλης της Νίκης, στην καρδιά του Βερολίνου.
“Ο 21ος αιώνας άρχισε σε έναν κόσμο πιο αλληλοεξαρτώμενο από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία”.”Ομως αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει νέους κινδύνους που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα σύνορα ή τους ωκεανούς”, συνέχισε. “Κανένα έθνος, όσο μεγάλο και όσο ισχυρό και αν είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις προκλήσεις”.
Αναφερόμενος στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989, απηύθυνε έκκληση για να γκρεμιστούν και άλλα τείχη.
“Τα τείχη ανάμεσα στους από μακρού συμμάχους, από τη μια και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν μπορούν να παραμείνουν όρθια. Τα τείχη ανάμεσα στις πιο πλούσιες και τις πιο φτωχές χώρες δεν μπορούν να παραμείνουν όρθια. Τα τείχη ανάμεσα στις φυλές, ανάμεσα στους γηγενείς και τους μετανάστες, ανάμεσα στους χριστιανούς τους μουσουλμάνους και τους εβραίους, δεν μπορούν να παραμείνουν όρθια”.

Προηγείται με 47%
Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, διατηρεί το προβάδισμά του έναντι του συνυποψήφιού του (των Ρεπουμπλικάνων), Τζον Μακέϊν, αναφέρεται στη χθεσινή «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο γερουσιαστής Ομπάμα (του Ιλινόϊς) συγκεντρώνει ποσοστό 47% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 41% για τον Μακέϊν, γερουσιαστή της Αριζόνα.
Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν και ακριβώς στο ξεκίνημα της περιοδείας Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, δηλαδή από την προηγούμενη Δευτέρα έως και Παρασκευή, με συμμετοχή 1.003 εκλογέων και πιθανότητα στατιστικού λάθους συν-μείον 3,1%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστιαίο προβάδισμα Ομπάμα έναντι του Μακέϊν γίνεται 13 μονάδων, στην περίπτωση που παραμείνουν ως προεδρικοί υποψήφιοι στις εκλογές ο Οικολόγος Ραλφ Νέϊντερ και ο Φιλελεύθερος Μπομπ Μπαρ.

Πήραν τον Κάρατζιτς, ζητούν τον Μλάντιτς
Δεν ξεπαγώνει τη συμφωνία σύνδεσης με τη Σερβία η Ευρώπη
Ομοφωνία των «27» για «πλήρη συνεργασία» της Σερβίας με το ICTY απαιτείται για να «ξεπαγώσει» η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με τη Σερβία, και ήδη η Ολλανδία καθιστά σαφές ότι δεν θα συναινέσει στην έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, εάν δεν οδηγηθεί και ο καταζητούμενος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη.
Η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης υπεγράφη στα τέλη Απριλίου μεταξύ της Ε.Ε. και της προηγούμενης σερβικής κυβέρνησης υπό τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δίχως να τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή. Το Βέλγιο και η Ολλανδία είχαν επιμείνει επιτακτικά στον όρο της «πλήρους συνεργασίας» με τη Χάγη, με ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών.
Ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Φρανς Τίμερμαν χαρακτήρισε χθες σημαντική τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, ωστόσο τόνισε ότι η πλήρης συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα αποδειχθεί, όταν οδηγηθεί στη Χάγη και ο Ράτκο Μλάντιτς.
Στη Συμφωνία Σύνδεσης με τη Σερβία αναφέρθηκε και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στη σερβική ραδιοτηλεόραση.
Η απόφαση βρίσκεται πλέον στα «χέρια» των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ο κοινοτικός επίτροπος, εκτιμώντας ότι σύντομα οι «27» θα συζητήσουν το ζήτημα. Ο Όλι Ρεν εκτίμησε, επίσης, ότι ενδέχεται να χορηγηθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2009.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου