ΤΟΠΙΚΑ

Τα ακούω και ντρέπομαι. Εσείς;

τα-ακούω-και-ντρέπομαι-εσείς-851206

Το ρεπορτάζ από το Μόναχο μού προκαλεί μελαγχολία. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την πρώτη από τις πολλές υποθέσεις στις οποίες είναι κατηγορούμενος ο άλλοτε διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Ζίμενς, Ράϊνερ Σίχατσεκ. Και όπως αναμενόταν η εισαγγελέας για την οποία ο κ. Σίχατσεκ υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης, πρότεινε μια επιεική ποινή. Δύο χρόνια με αναστολή και ένα προστιματάκι 180.000 ευρώ. Πράγματα αναμενόμενα και φυσικά. Δυο βαλίτσες με πειστήρια παρέδωσε ο άνθρωπος στην κ. Εισαγγελέα. Και φυσικά για μια τέτοια απόφαση ο κατηγορούμενος δεν είχε να αντιλέξει. Απλώς εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν αποκάλυψε νωρίτερα το βρόμικο κύκλωμα.
Ως εδώ βεβαίως τίποτα δεν δικαιολογεί τη μελαγχολία μου –που άλλωστε υποθέτω δεν θα είναι μόνο δική μου.
Βγαίνοντας όμως από την αίθουσα του δικαστηρίου και πολιορκούμενος από τους δημοσιογράφους, εξέφρασε ένα παράπονο: Ότι τιμωρούνται εκείνοι που έδιναν τα χρήματα, αλλά κανείς από εκείνους που τα έπαιρναν. Και όταν τον ρωτούσαν ποιοι τα πήραν, έβαζε σε πρώτο πλάνο «τους πολιτικούς» και προσδιόριζε χωροταξικά την ταυτότητά τους: «Έλληνες».
Εγώ ντρέπομαι όταν ακούω αυτό το ρεπορτάζ. Και είναι σίγουρο ότι το ίδιο αισθάνονται και όλοι οι απλοί άνθρωποι, όσοι δεν ζουν ούτε πλουτίζουν από ατιμίες.
Εσείς οι πολιτικοί πώς το αντέχετε; Πώς αφήνετε έτσι να σέρνεται αυτή η διεθνής γελοιοποίηση, ευτελισμός, απαξίωση, της ιδιότητας του Έλληνα πολιτικού, χωρίς να βρίσκετε τρόπο για την προστασία και της «κάστας» σας, αλλά κυρίως της πατρίδας σας από αυτές τις γενικεύσεις;
Και ο τρόπος βεβαίως είναι ένας και μόνος. Να αποκτήσουν οι άτιμοι ονοματεπώνυμο. Διαφορετικά η λάσπη θα μιαίνει το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Και θα δίνει την ευκαιρία στους λαϊκιστές να οργιάζουν.
Είναι δυνατόν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα του δημόσιου βίου μας να μη μπορούν να κάνουν τα ίδια μια πειστική αυτοκάθαρση;
Είναι δυνατόν στην Ελλάδα να μην έχει συλληφθεί ούτε ένας για τούτο το μέγιστο έγκλημα διαφθοράς, ούτε από εκείνους που τα έπαιρναν αλλά ούτε και τους… χορηγούς, όπως τουλάχιστον συμβαίνει στη Γερμανία;
Είναι… φυσιολογικά όλα αυτά;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου