ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερη Αυτοδιοίκηση…

περισσότερη-αυτοδιοίκηση-851206

Είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές. Στο περιστύλιο της Βουλής και από κορυφαία στελέχη των κομμάτων εκφράζεται ήδη η άποψη ότι αυτές μπορούν να γίνουν μόλις κλείσει το πρώτο έτος θητείας της κυβέρνησης, προκειμένου να μη γίνουν με υπηρεσιακή.
Άλλωστε λίγο προσεκτικός να είναι κάποιος, αντιλαμβάνεται την κινητικότητα που παρατηρείται από πρώην βουλευτές που επιθυμούν την επανεκλογή τους ή από νυν βουλευτές, που και για τη διατήρηση της πολιτικής τους πρωτοκαθεδρίας θυμήθηκαν πάλι το εκλογικό τους ακροατήριο μολονότι εκπνέει και ο Ιούλιος, σε μία δηλαδή χρονική στιγμή όπου ήδη οι μισοί ψηφοφόροι βρίσκονται στις παραλίες…
Με βάση όλα τα παραπάνω και να ήθελε, επομένως δεν θα μπορούσε ο Θανάσης Νάκος να αποκρύψει και τη δική του αγωνία και την πιθανή φθορά του από την εμπλοκή του ονόματός του ως ηθικού αυτουργού στο ναυάγιο της Αργούς, με την ιδιότητα του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του εγχειρήματος του πειραματικού ταξιδιού. Μία εμπλοκή μάλιστα σε μία πολιτική συγκυρία όπου οι καταγγελίες για τις αποκαλύψεις σκανδάλων πέφτουν βροχή στο χώρο των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων…
Με την έννοια αυτή σαφώς και δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που έρχεται να υψώσει ασπίδα προστασίας για τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ακηδεμόνευτο και αδέσμευτο της Αυτοδιοίκησης πήγε… περίπατο.
Οι ισχυρισμοί ότι η πλειοψηφία της ΤΕΔΚ κινήθηκε από ανιδιοτελή ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια για να προστατέψει τον υφυπουργό, απαντώντας στη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, μόνο θλίψη προκαλούν. Όλοι αντιλαμβάνονται πώς κινούνται σε ανάλογες περιπτώσεις οι μηχανισμοί άσκησης έμμεσου επηρεασμού της κρίσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Η ανεξαρτησία των Δημάρχων είναι ευάλωτη. Οι πόροι από το υπουργείο και από την Περιφέρεια που μεταφράζονται σε έργα είναι συγκεκριμένοι και οι μνηστήρες που τους διεκδικούν πολλοί. Αυτοί είναι ο καημός του κάθε αιρετού και η σημαία με την οποία θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Δεν λέμε ότι συμβαίνει πάντα, αλλά συνήθως έτσι συμβαίνει. Δύσκολα οι αιρετοί θα χαλάσουν το χατίρι του οικονομικού ευεργέτη τους σε μία δύσκολη πολιτική του στιγμή, γι΄ αυτό παντί τρόπω προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ισχυροποιήσουν αυτούς τους δεσμούς.
Από εκεί και πέρα όσοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης λύνονται με περισσότερη αυτοδιοίκηση και με μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία από την κεντρική διοίκηση, όλα αυτά είναι έπεα πτερόεντα για ρομαντικούς, που εις μάτην περίμεναν ή περιμένουν την αποκατάσταση της εξάρτησης των ΟΤΑ από την εκάστοτε πολιτική ιεραρχία, ακόμη και από ένα κόμμα που, σημειωτέον, είχε εξαγγείλει προεκλογικά την επανίδρυση του κράτους και τη νέα διακυβέρνηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου