ΤΟΠΙΚΑ

Το παράσημο του υπουργού Μέρος Β΄

το-παράσημο-του-υπουργού-μέρος-β΄-851206

Αμέσως μετά αυτός ο βρομιάρης ο Κουρδής ερχόταν και θρονιαζόταν στο γραφείο μου και περίμενε. Και το τσιράκι του, ο ειδικός γραμματέας, περίμενε απ’ έξω με τις ώρες μέχρι να καταλήξω σε συμφωνία με τον Κουρδή και να του δώσω ένα ποσό γι’ αυτόν και ένα για το μαύρο ταμείο του κόμματος, που το μισό οι δύο αλητάμπουρες το μοιράζονταν μεταξύ τους κατά τη διαδρομή από την πόρτα του γραφείου μου μέχρι το ασανσέρ.
Αυτός ο ειδικός γραμματέας, αν τύχει και χασομέραγε παραπάνω ο Κουρδής, έπαιρνε σάντουιτς και καφέ από το κυλικείο και κατασκήνωνε έξω από το γραφείο μου. Έτσι την πάτησε μια φορά να κάθεται και να περιμένει απ’ έξω μια μέρα και μια νύχτα. Κι όταν εκείνη τη φορά δεν πήραν ούτε μονόλεπτο, γιατί τα λεφτά είχαν πάει κατευθείαν στην Ελβετία και στο γραφείο μου είχε έρθει μία βαλίτσα άδεια –έχει κι ο υπουργός δικαίωμα στην πλάκα καμιά φορά- αυτός ο λεχρίτης ο ειδικός γραμματέας και ο Κουρδής μού κόψανε την καλημέρα μία βδομάδα και γράφανε οι εφημερίδες για πολιτική κρίση στο υπουργείο. Και από φόβο μήπως και χάσουν και στο μέλλον έσοδα, έκαναν κολεγιά με τον Κουτούπη, τον ιδιαίτερο του Δεληογλάνη, του υφυπουργού, ένα καλό κορμάκι από τη Δράμα, που ως τώρα μια ήταν μέσα και μια έξω από το παιχνίδι για να μην παίρνουν τα μυαλά του αέρα.
Ο Δεληογλάνης έκανε το λογαριασμό του και πήγε κι έπιασε την ιδιαιτέρα μου –μια Βούγια Αρσινόη. Εξαιρετική οικογένεια. Απ’ τη Θεσσαλονίκη. Γενιές ολόκληρες στην υπηρεσία του κόμματος. Δεν έχω ξαναδεί ιδιαιτέρα να ψάχνει τα χαρτιά του υπουργού με περισσότερη χάρη. Ο άντρας της ήταν ο Πολύζος ο Επαμεινώνδας από τη Θήβα, γενικός κουμανταδόρος του κόμματος, όχι ο γραμματέας που τον είχαμε για μόστρα, αλλά αυτός που έχει την πραγματική δύναμη και κρατάει το κρυφό ταμείο. Κατ’ απαίτηση της γυναίκας του μου έδωσε εντολή κι έβαλα τον Δεληογλάνη επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης των προμηθειών του υπουργείου κι έφτασε ο υφυπουργός να παίρνει περισσότερα από τον υπουργό. Ανήκουστο!
Ταυτόχρονα η Αρσινόη Βούγια ανέλαβε να πληρώνει κάποιους δικαστικούς που γνώριζαν κάποιους άλλους δικαστικούς, οι οποίοι είχαν την υποχρέωση να ελέγχουν την επιτροπή, όχι επειδή φοβόμασταν μην κάτι πάει στραβά, αλλά να, είναι ένα μέτρο που καλού κακού παίρνεται εθιμικά πάντα στα υπουργεία. Με τα λεφτά που κατακράτησε σε ένα εξάμηνο αυτή η Αρσινόη υπερτιμολογώντας τα έξοδα για αμοιβή δικαστικών, ο Πολύζος προίκισε τη μικρότερη κόρη του τόσο καλά, που έφταναν για να ζήσουν πλουσιοπάροχα και τα παιδιά της και τα εγγόνια της.
.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου