ΤΟΠΙΚΑ

Απαιτείται θωράκιση και αυτοπροστασία

απαιτείται-θωράκιση-και-αυτοπροστασ-851206

Με ιδιαίτερα αιχμηρό λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, κατά την ομιλία του για την 34η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα για την πολιτική κρίση και τα φαινόμενα διαφθοράς. Μοίρασε ευθύνες σε κόμματα και πολίτες, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη θωράκιση της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για φαινόμενα που δεν τιμούν τη δημόσια ζωή και για διαχρονικές παθογένειες που οδηγούν το αντιπροσωπευτικό σύστημα και τη Δημοκρατία σε βαθιά κρίση.
“Άλλοι με λύπη και άλλοι με θυμό, παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις για φαινόμενα που δεν τιμούν τη δημόσια ζωή. Για διαχρονικές παθογένειες που όχι άδικα θεωρούνται από τους πολίτες ως βαθιά κρίση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος και τελικά ως κρίση της δημοκρατίας”.
Ο Πρόεδρος τόνισε στην ομιλία του ότι ο πολίτης οφείλει να απαντά, επιλέγοντας εκείνους που “με τη διαδρομή τους στην πολιτική ζωή αποδεικνύουν διάθεση προσφοράς και αξιοπρέπεια” και προσθέτει πως η απάντηση επίσης “δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και θεσμική: Τα κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στο λαό να λογοδοτούν για τις αμαρτίες των λίγων ή των πολλών εκπροσώπων τους με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, χωρίς υπεκφυγές. Έχουν υποχρέωση να πείθουν για την διαφάνεια της λειτουργίας τους”.
“Η Δημοκρατία μας απαιτεί τη συμφωνία του συνόλου του πολιτικού συστήματος για την θωράκιση και την αυτοπροστασία του”, υπογραμμίζει ο Κάρολος Παπούλιας.
Ακόμη επισημαίνει πως συμμερίζεται “την απογοήτευση και την οργή των πολιτών, όταν διαπιστώνουν ότι η πολιτική αντιμετωπίζεται ως όχημα προσωπικού πλουτισμού, ως μέσο μιας παχυλής ζωής. Πολιτική χωρίς ηθική είναι μία επικίνδυνη υπόθεση. Οδηγεί σε αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τα δημόσια πράγματα, σε παρακμή, σε εκδήλωση ακραίων κοινωνικών φαινομένων”.
Τέσσερις χιλιάδες καλεσμένοι από τον πολιτικό, διπλωματικό, πνευματικό και επιχειρηματικό κόσμο, εκπρόσωποι φορέων, αλλά και ευρεία αντιπροσωπεία από τον αγροτικό κόσμο (ειδικά φέτος) βρέθηκαν απόψε στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ομιλία του πλαισίωναν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του Αντα, ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΝ (που προσήλθε στη δεξίωση με την Καντίτσα Σάνκο, μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε), ο Γιώργος Καρατζαφέρης από το ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Στη δεξίωση προσήλθαν οι υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη, Φανή Πάλλη-Πετραλιά, Δημήτρης Αβραμόπουλος και άλλοι.

Ειδική εκδήλωση Βουλής
Η Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση, τίμησε χθες την 34η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.
Την ειδική εκδήλωση σημάδεψε, ωστόσο και το κλίμα αμφισβήτησης που επικρατεί για το πολιτικό σύστημα, από τους κραδασμούς των σκανδάλων.
Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ευθύνη που έχουν όλοι, για την προστασία του κύρους του πολιτικού κόσμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου