ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ: Αγώνας μέχρι να δικαιωθούν

συμβασιουχοι-δημου-βολου-αγώνας-μέχρ-851206

Μέτωπο κατά της δημοτικής αρχής του Βόλου συγκροτούν οι συμβασιούχοι σε δημοτικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΜΕΚΑΒ και η ΔΗΤΕΒ, οι οποίοι διεκδικούν εκτός από την αποπληρωμή τους και τη μονιμοποίησή τους, έχοντας στα χέρια τους τις πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων.

Χθες οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, ζητώντας την ικανοποίηση των παραπάνω οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.
Αντιπροσωπεία των συμβασιούχων, που συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο και είχαν συμπαραστάτες το βουλευτή Μαγνησίας Νίκο Γκατζή και το ΠΑΜΕ Μαγνησίας, συναντήθηκε με το δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους δεν βρέθηκε λύση.

Η δημοτική αρχή ξεκαθάρισε ότι ισχύει η δέσμευσή της για παραμονή των συμβασιούχων της ΔΕΜΕΚΑΒ μέχρι 19 Οκτωβρίου, ενώ οι 23 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στη ΔΗΤΕΒ και σε άλλες υπηρεσίες, 31 Ιουλίου που λήγει το αντίστοιχο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ, αποχωρούν, αφού λύονται αυτοδικαίως οι συμβάσεις τους. Επανέλαβε εξάλλου ότι οι πάγιες ανάγκες του Δήμου πλέον θα καλύπτονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κ. Βούλγαρης ενημέρωσε το σύλλογο ότι γίνονται προσπάθειες μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα να αποπληρωθούν τα οφειλόμενα, ενώ για το θέμα του απολυμένου συμβασιούχου από τη ΔΕΜΕΚΑΒ που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τονίστηκε ότι ισχύει η δέσμευση ότι θα απασχοληθεί σε άλλη επιχείρηση, πιθανότατα μέσω προγράμματος του ΛΑΕΚ.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής και επανέλαβαν ότι θα συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν.
”Δυστυχώς δεν δόθηκε καμία λύση, επισήμανε ο κ. Βαγγέλης Μπαρμπουδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου, γι’ αυτό και ενημερώσαμε το δήμαρχο ότι θα μας βρίσκει απέναντί του να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.
Το μόνο θετικό, σύμφωνα με τον κ. Μπαρμπουδάκη, η νέα του δέσμευση ότι εντός των ημερών περιμένει να λυθεί το θέμα με την επαναπρόσληψη Σταμούλη. Δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΔΗΤΕΒ.

“Όσο υπάρχουν συμβασιούχοι, εμείς θα είμαστε απέναντί του και θα ζητάμε την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου” σημείωσε με νόημα ο κ. Μπαρμπουδάκης.

Παρών στην κινητοποίηση ο βουλευτής Μαγνησίας Νίκος Γκατζής, ο οποίος ανέδειξε σε δηλώσεις του τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνοντας και το ΣΥΝ μέσα. Συγκεκριμένα ανέφερε:
“Άνθρωποι που δουλεύουν 4-5 χρόνια με απλή ανανέωση της σύμβασης και χωρίς χρονικά όρια, που θα έπρεπε να είναι αορίστου, απολύονται. Η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση που υπάγεται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, έχει πιστή εφαρμογή και οδηγό τις αποφάσεις της Ε.Ε. Ελαστικοποίηση, μερική απασχόληση, συμβάσεις.
Επικαλέστηκε εξάλλου το Δήμο Νίκαιας που μονιμοποίησε 170 εργαζόμενους και κάλεσε τους πολίτες στις επόμενες εκλογές να καταψηφίσουν αυτές τις πολιτικές.

Ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και μέλος του ΕΚΒ Βασίλης Λινάρδος ζήτησε να αναλάβει η δημοτική αρχή την πολιτική ευθύνη να δικαιωθούν οι συμβασιούχοι και να μονιμοποιηθούν.

“Από την στιγμή που δημιουργείται ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στο Βόλο, από την στιγμή που αυτά τα άτομα καλύπτουν πάγιες ανάγκες, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται και από την στιγμή που υπάρχουν δικαστήρια που τους δικαιώνουν. Είναι παράλογο το να οδηγούνται στα Εφετεία με πρόθεση της ΔΑ και να μην υπάρχει γενικότερη αγωνιστικότητα από το Δημοτικό Συμβούλιο για να συνεχίσουν να εργάζονται”, επισήμανε ο Βασίλης Λινάρδος.

Τέλος η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στους ΟΤΑ κ. Δέσποινα Κούτνα υπογράμμισε ότι θα πρέπει κατά προτεραιότητα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους εργαζόμενους, που όπως τόνισε έχουν φτάσει σε επίπεδα πλέον εξαθλίωσης.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Γραμματεία του ΠΑΜΕ
Μαγνησίας, που κατηγορεί τη δημοτική αρχή για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τάσσεται υπέρ της μονιμοποίησής τους.
“Oι εργαζόμενοι της ΔΗΤΕΒ μαζί με άλλους συμβασιούχους στο Δήμο Βόλου (και Ν. Ιωνίας αντίστοιχα), είναι θύματα της πολιτικής που ακολουθούν η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και οι διορισμένες διοικήσεις των οργανισμών. Πληρώνουν ακριβά αυτή την πολιτική, που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή αποφάσεων των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία της ΤΑ” τονίζει το ΠΑΜΕ και εκφράζει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών που προβλέπει ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου