ΤΟΠΙΚΑ

Το ταμείον είναι … μείον

το-ταμείον-είναι-μείον-851206

Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που παρά τη φορολογική μεταρρύθμιση, παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος, μελέτησαν χθες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Αλογοσκούφη.
Η ενημέρωση των πολιτών για το φαινόμενο, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η κατάργηση ορισμένων κατηγοριών αυτοτελούς φορολόγησης (που ισχύει στις αμοιβές αθλητών, μπόνους στελεχών, κ.ά.), η κατάργηση της απαλλαγής φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων και η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο της ναυτιλίας, περιλαμβάνονται στα μέτρα που αποφασίστηκαν.
Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, από τον Αύγουστο θα αρχίσουν να στέλνονται τα πρώτα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από τα φυσικά πρόσωπα, ενώ ξεκινούν και εντατικές διασταυρώσεις.
Ακόμη σήμερα πιστώνονται στους λογαριασμούς των αγροτών οι επιστροφές του φόρου στο πετρέλαιο.
«Βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά», χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας τη φοροδιαφυγή και είπε ότι μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή γίνεται από τα ελεύθερα επαγγέλματα και τα εισοδήματα από κεφάλαιο.
Ωστόσο -όπως είπε- φοροδιαφυγή εντοπίζεται και στους μισθωτούς και έφερε ως παραδείγματα υπαλλήλους οι οποίοι δηλώνουν μεν το εισόδημα από τη βασική εργασία τους, αλλά όχι και αυτό από τη δεύτερη εργασία.
«Τα έσοδα από την άμεση φορολόγηση είναι στον πάτο στην Ελλάδα», είπε ο κ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι ανέρχονται σε μόλις 4,6% του ΑΕΠ έναντι 9,2% στην ΕΕ των «27».
Ακόμη τόνισε ότι η συνολική φορολογία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. Το σύνολο της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας βρίσκεται στο 31,4% στην Ελλάδα, ενώ στην ΕΕ στο 39,9%, επισήμανε ο υπουργός.
Το μεγαλύτερο μέρος της φορολογίας επιβαρύνει τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Οι φόροι στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων καλύπτουν το 79% της συνολικής φορολόγησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου