ΤΟΠΙΚΑ

Ληστείες βγαλμένες από ταινία!

ληστείες-βγαλμένες-από-ταινία-851206

Στα χέρια της Αστυνομίας από χθες οι δύο νεαροί ληστές που σε διάστημα τεσσάρων μηνών διέπραξαν τρεις ένοπλες ληστείες σε τράπεζες του Βόλου.
Χθες έκαναν το μοιραίο λάθος. Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την Αστυνομία, που είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, μετά την ένοπλη ληστεία που έκαναν στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Αναλήψεως, “πιάστηκαν στη φάκα”.

Μεγάλη η επιτυχία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, που πιστώνεται ότι εξιχνίασε μία υπόθεση με ιδιαίτερες δυσκολίες και πολλά “ντεσού”. Τις επίσημες ανακοινώσεις έκαναν χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Βασίλης Κιός και ο κ. Νίκος Διανέλλος, Διοικητής της Ασφάλειας Βόλου, που έκαναν ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή όλης της αστυνομικής δύναμης που συμμετείχε στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι δράστες των τριών ένοπλων ληστειών Π.Δ. του Γ. και Π.Ι. του Σ. είναι ηλικίας δεκαοκτώ και δεκαοκτώμισι χρόνων, ομογενείς από τη Γεωργία, κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Ο νεαρότερος αυτών σπούδαζε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, λίγα μέτρα από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, και ο δεύτερος ήταν άεργος, κάτοικος Θεσσαλονίκης.

Παρά το νεαρό της ηλικίας τους φαίνεται ότι ήταν εκπαιδευμένοι καλά στις ληστείες.
Και οι τρεις έγιναν με πανομοιότυπο τρόπο και μάλιστα με κινηματογραφικές ταχύτητες.

“Δεν ξεπερνούσαν τα 40 δευτερόλεπτα, αποκάλυψε χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Βασίλης Κιός. Όλες οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες. Η στοχευμένη ωστόσο έρευνα των δύο προηγούμενων υποθέσεων , οι εξετάσεις του DNA και η προσεκτική ανάλυση των video από τις τράπεζες της ΕΤΕ στην οδό Λαρίσης και στην ALPHA BANK στην Πολυμέρη, που είχαν προηγηθεί, συνέβαλλαν ώστε η Αστυνομία να φτάσει χθες στην άκρη του νήματος…

Ληστεία αλά
κινηματογραφική ταινία
Ήταν 13.35 μετά το μεσημέρι. Στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αναλήψεως δεν υπήρχε πολύς κόσμος.
Ξαφνικά υπάλληλοι και πελάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους δύο νεαρούς που εισέβαλαν στην τράπεζα.
Ο φοιτητής με απειλή πυροβόλου, φορώντας χειρουργικά γάντια, υπερπήδησε το γκισέ των ταμείων και απειλώντας υπαλλήλους αφαίρεσε από το συρτάρι περίπου 16.500 ευρώ σε χαρτονομίσματα.
Ο δεύτερος δράστης την ίδια ώρα καθήλωνε τους πελάτες, τους οποίους απειλούσε με μονόκαννο κυνηγετικό όπλο, έχοντας κομμένη την κάνη.
Σε κλάσματα δευτερολέπτου οι δύο ληστές επιβιβάστηκαν σε δίκυκλο μοτ/το, το οποίο είχαν αφαιρέσει προχθές και τράπηκαν σε φυγή. Ακολούθησαν μάλιστα ανάδρομη πορεία, ανεβαίνοντας την οδό Ιωλκού και μέσω της Αχιλλοπούλου κατευθύνθηκαν στην οδό Γιάννη Δήμου.
Στη διασταύρωση με την οδό Κύπρου, μπροστά από τα σχολεία, στην ταραχή τους έπεσαν πάνω σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο. Αλαφιασμένοι τράπηκαν σε φυγή, αφού εγκατέλειψαν το δίκυκλο.
Θέλοντας ωστόσο να ξεφύγουν… και για να μην αναγνωρίζονται, έβγαλαν τις μαύρες μπλούζες που φορούσαν, τις οποίες και πέταξαν κάτω από ένα αυτοκίνητο και άρχισαν να τρέχουν.
Στο μεταξύ είχαν κινητοποιηθεί ομάδες ΖΗΤΑ, ο ΟΠΚΕ, αστυνομικοί και άνδρες της Ασφάλειας Βόλου, που πολύ σύντομα βρέθηκαν μπροστά στα πρώτα ευρήματα, που ήταν τα ρούχα των δραστών.

Το μοιραίο λάθος τους
Σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από το σημείο που εγκατέλειψαν το δίκυκλο οι δύο ληστές έκρυψαν επιμελώς τα όπλα και τη λεία τους σε παρτέρι λουλουδιών μίας οικοδομής, προφανώς για να μην κινούν υποψίες.
Πίστευαν ίσως ότι μόλις περάσει η πρώτη αναμπουμπούλα, θα μπορούσαν να επιστρέψουν.
Την εκτίμησή τους αυτή, ωστόσο έπιασαν οι Αστυνομικοί, που έστησαν κυριολεκτικά καρτέρι. Βρήκαν πρώτα το σάκο με τα όπλα και τα χρήματα. Στη συνέχεια τέθηκε ο χώρος υπό στενή παρακολούθηση. Μετά από μία περίπου ώρα οι δράστες εμφανίστηκαν και φυσικά “πιάστηκαν στη φάκα”.
Όταν επεχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο απόκρυψης, προκειμένου να παραλάβουν τα όπλα και τα χρήματα, οι Αστυνομικοί τους συνέλαβαν.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δύο νεαροί ομογενείς είναι οι δράστες των ληστειών που έγιναν την 8-4-2008 στο Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζα Αγ. Αναργύρων και την 14-5-2008 στο Υποκατάστημα της ALPHA BANK, ενώ επίσης ερευνάται η συμμετοχή τους σε ληστείες άλλων Τραπεζών στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.
Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι άρπαξαν από τις Τράπεζες του Βόλου ανέρχεται στα 55.000 ευρώ.

Κινήσεις ”καρμπόν”
Η σπουδαιότητα της επιτυχίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι οι δύο δράστες δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με το Βόλο. Άρα δεν υπήρχαν και οι ανάλογες πηγές για να φτάσει πιο κοντά η έρευνα στην αποκάλυψή τους.
Ο 18χρονος μπορεί να σπούδαζε στο Βόλο, όμως τόσο ο ίδιος, όσο και ο “συνέταιρός” του στις τρείς ληστείες, που ήταν και χρήστης ναρκωτικών ουσιών, μόλις διέπραξαν και τις δύο προηγούμενες ληστείες, αμέσως διέφυγαν στη Θεσσαλονίκη. Επέστρεψαν και τις δύο φορές μόνο μόλις τελείωσαν τα χρήματα, που ξοδεύονταν κατά δήλωσή τους σε διάφορες ψυχαγωγίες και διασκεδάσεις, για να χτυπήσουν τον επόμενο στόχο τους.
Παράλληλα πριν χτυπήσουν τις Τράπεζες κινούνταν πολύ μελετημένα και οργανωμένα.
Καταρχήν φρόντιζαν πάντα να κλέψουν ένα δίκυκλο για τις μετακινήσεις τους, απέφευγαν ωστόσο τα πολυσύχναστα μέρη, για να μη γίνει αντιληπτή αμέσως η κλοπή.
Παρακολουθούσαν από τις προηγούμενες μέρες τα υποκαταστήματα που είχαν βάλει στόχο και φρόντιζαν να εντοπίσουν τις ώρες που δεν υπήρχε πολυκοσμία.
Μέσα στην τράπεζα κινούνταν “με κινηματογραφική ταχύτητα”, άρπαζαν μόνο τα χρήματα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ταμείο και όχι στο χρηματοκιβώτιο και για τη διαφυγή τους φρόντιζαν πάντα να κινούνται ανάποδα σε μονόδρομους για να κερδίζουν χρόνο μέχρι να απομακρυνθούν.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα video που είχαν οι Αστυνομικοί στη διάθεσή τους από τις δύο προηγούμενες ληστείες, χρονομετρημένα, το όλο σκηνικό δεν διήρκησε περισσότερα από 40 δευτερόλεπτα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα όπλα που χρησιμοποίησαν ήταν τα ίδια και στις τρεις ληστείες. Ένα μονόκαννο με κομμένη κάννη, που όπως δήλωσαν το αγόρασαν στη Θεσσαλονίκη από ένα Γεωργιανό, και ένα αεροβόλο πιστόλι 45άρι ρωσικής κατασκευής.
Οι δράστες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου