ΤΟΠΙΚΑ

Υποσχέσεις για έργα στη Μαγνησία

υποσχέσεις-για-έργα-στη-μαγνησία-851206

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και Τομεάρχης Αγροτικών Θεμάτων της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Νικήτας Πρίντζος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό παρουσία και του Γενικού Γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ξεπέρασε τις δύο ώρες συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το πρόβλημα της λειψυδρίας, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων και η αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ για την αφορία των δενδροκαλλιεργειών.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Οκτώβριο το αργότερο θα έχει ξεκινήσει το έργο της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στον Ξηριά του Αλμυρού και μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο για την κατασκευή μικρού φράγματος και λιμνοδεξαμενής στον χείμαρρο Δερβίση του Αερινού. Επίσης τόνισε ότι προχωρούν οι μελέτες για την υλοποίηση του κλειστού φράγματος άρδευσης σ΄ ολόκληρο το Πήλιο. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τρία έργα που διεκδίκησε με έντονο τρόπο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και τα οποία μετά τη χθεσινή συνάντηση φαίνεται ότι παίρνουν το δρόμο τους.

Η λιμνοδεξαμενή
του Ξηριά
Ο υπουργός για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι το μόνο αρδευτικό έργο που διαθέτει ώριμη μελέτη, δεσμεύτηκε ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί οπωσδήποτε τον Οκτώβριο και το έργο θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή πριν το τέλος του 2008. Πρόκειται για έργο απολύτως αναγκαίο για την περιοχή του Αλμυρού, αφού θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και θα συνδράμει στην άρδευση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων.

Το φράγμα στο
χείμαρρο Δερβίση
Από το συγκεκριμένο φράγμα, σε συνδυασμό με την κατασκευή λιμνοδεξαμενής, το οποίο εκτός από τα νερά του χειμάρρου Δερβίση θα τροφοδοτείται κι από τις εξωτερικές τάφρους του ταμιευτήρα της Κάρλας, αναμένεται να αρδευτούν περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στην περιοχή του Αερινού. Ο κ. Κοντός είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί άμεσα η μελέτη και υπολογίζει ότι το Φεβρουάριο του 2009 θα ξεκινήσει η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου σε μια περιοχή όπου ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι και αρκετοί αγρότες της περιοχής φέτος έχασαν το νερό τους από τις γεωτρήσεις.

Πάγωμα πληρωμών
κτηνοτροφικών δανείων
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, επικαλούμενος το δυσβάσταχτο κόστος της κτηνοτροφικής παραγωγής, έθεσε το αίτημα αναστολής πληρωμών των άτοκων κτηνοτροφικών δανείων που είχαν ληφθεί πέρυσι. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε να προτείνει στον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Μηλιάκο τη λήψη σχετική απόφασης, σύμφωνα με την οποία για δύο χρόνια δεν θα πληρωθούν οι δόσεις των συγκεκριμένων δανείων, προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι. Το αίτημα θα τεθεί και σήμερα από τον κ. Πρίντζο στη συνάντηση που θα έχει με τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, συγκεντρώνοντας πολλές ελπίδες να γίνει δεκτό.

Κατάργηση του Φόρου
Ακίνητης Περιουσίας
Δίκαιο χαρακτήρισε το αίτημα του προέδρου της ΕΑΣ για κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις κτηνοτροφικές και αγροτικές εγκαταστάσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Βεβαίως πρόκειται για θέμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ο κ. Κοντός δεσμεύτηκε να το προωθήσει προς τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Αλογοσκούφη. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο κόστος, αφού οι κτηνοτρόφοι για τις μονάδες τους και οι αγρότες για τους αποθηκευτικούς τους χώρους καταβάλλουν ετησίως ένα ευρώ ανά τ.μ. ως φόρο ακίνητης περιουσίας. Αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι συνήθως μεγάλης έκτασης, το κόστος είναι δυσβάσταχτο.

Αποζημιώσεις για
την αφορία
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ οι αγρότες με δενδρώδεις καλλιέργειες αμυγδαλιάς, αχλαδιάς και οι μηλοπαραγωγοί που έχασαν τη σοδειά τους λόγω αφορίας. Πρόκειται για παραγωγούς στις περιοχές Καναλίων, Λεχωνίων και Ζαγοράς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου