ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσκέπασε τους οπαδούς του “μαύρου χρήματος”

ξεσκέπασε-τους-οπαδούς-του-μαύρου-χρ-851206

Την ενόχλησή του για την κατάργηση της Εθνικής Αρχής εξέφρασε χθες, ο Γιώργος Ζορμπάς, κατά την πολύωρη τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου είχε κληθεί για να εκφράσει τις απόψεις του επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την δημιουργία νέας Επιτροπής, για την αντιμετώπιση του “μαύρου χρήματος”.
«Δεν έλαβα γνώση του άρθρου 7 που καταργεί την Εθνική Αρχή παρά μόνο την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ανακριβή αυτά που λέγονται περί δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητάς της. Δεν ανέχομαι αυτό τον τρόπο δυσφήμισης. Η Αρχή δεν είναι επιχείρηση Ζορμπά ούτε ήθελα να μείνω για πάντα σε αυτή. Είναι, όμως, ανακριβές και δεν θέλω να το χαρακτηρίσω αναληθές, γιατί δεν ξέρω την έκταση της γνώσης του υπουργού Οικονομικών», είπε ο κ. Ζορμπάς
Και πρόσθεσε:
«Να σας πω ποιος δυσχέραινε τη συνεργασία. Άνοιξη του 2007 θυμάστε το θόρυβο για το χειρισμό των ομολόγων. Είχα μια συνεργασία τότε με τις βρετανικές αρχές, η ΣΟΚΑ, το αρμόδιο αυτό διεθνές όργανο μου είπε: Αναμένουμε αίτημα της πατρίδας σας να δεσμεύσουμε ποσά σε λογαριασμό της North Asset Management του κ Παπαμαρκάκη. Έφθασα στο σημείο να ζητήσω την παρέμβαση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης για να ενεργοποιηθεί το αίτημα. Αν και έστειλα με αστυνομικό τα σχετικά έγγραφα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ξέρετε τι απάντηση έλαβα; Επέστρεψε άπρακτος ο αστυνομικός και αίτημα δικαστικής συνδρομής ουδέποτε ενεργοποιήθηκε».
Ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης “Γερμανός”, ο κ. Ζορμπάς σημείωσε:
“Υπάρχουν κρίσιμες και σοβαρές έρευνες σε εξέλιξη. Δεν μπορώ να πω περί αντικειμενικών ερευνών για τους «κόκκινους κωδικούς» που ήταν υπό τον Έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Για την υπόθεση της «Ζήμενς» ανέφερε:
«Με τον νόμο περί επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό μπορεί να υπήρξαν ύποπτες διακινήσεις χρημάτων. Πόσοι εκμεταλλεύτηκαν τις διατάξεις δεν μπορώ να το ξέρω. Κάποιοι από αυτούς, όμως, έχουν τρισύλλαβα ονόματα».
Ο Γ. Ζορμπάς υποστήριξε ότι με την κατάργηση της Εθνικής Αρχής θα υπάρξει καθυστέρηση στις έρευνες αυτές: «Τα γραφεία θα είναι κλειστά, δεν θα γίνονται χρεώσεις υποθέσεων και αυτός που θα αναλάβει θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.
«Θυμάμαι δικαστικούς λειτουργούς, όχι αυτούς που έχουν βίλες στα βόρεια προάστια, αλλά αυτούς που πορεύονται με πενία και ευπρέπεια. Δυστυχώς δεν είναι όλοι έντιμοι”. Και πρόσθεσε «Μετά τις υποθέσεις του καλοκαιριού του 2007 έγινα ο «αγράμματος νομικός», ο δύσκολος, ο δύστροπος και κατέληξα ο αναποτελεσματικός, δύσκολος, δύστροπος και ο δυσλειτουργών».
Ακόμη ο Γ. Ζορμπάς σημείωσε ότι “όλα τα πορίσματα βρίσκονται στα συρτάρια καταχωνιασμένα και εν υπνώσει ή κάνουν βόλτα σε γραφεία ουχί τυχαία».
Ο κ. Ζορμπάς έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για την τοποθέτηση εν ενεργεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού ως επικεφαλής της νέας Επιτροπής, επικαλούμενος το άρθρο 89 παράγραφος 3 του συντάγματος που απαγορεύει, όπως είπε, την ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς.

ΠΑΣΟΚ
“Εξαιρετικά ενδιαφέροντα” χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τα όσα είπε ο Γιώργος Ζορμπάς, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επισημαίνοντας ότι “ο κ. Ζορμπάς διέψευσε απολύτως τον κ. Αλογοσκούφη, λέγοντας πως η Επιτροπή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος έκανε δουλειά, παρότι δεν είχε χαρτί για να δουλέψει”.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι “η κυβέρνηση επιχείρησε να στραγγαλίσει την Επιτροπή του κ. Ζορμπά”, ενώ έθεσε και το ερώτημα “τι έγιναν οι 3 φάκελοι για τα ομόλογα που είχε στείλει η Επιτροπή στον Εισαγγελέα Εφετών”.

Γ. Αλογοσκούφης
«Το προσχέδιο νόμου δεν αφορά στο προσωπικό ζήτημα κανενός», τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στην αρχή της συνεδρίασης.
«Η συνεργασία της Επιτροπής με άλλες αρχές, εισαγγελικές, δικαστικές ή αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς ήταν από ανύπαρκτη έως μηδενική. Αυτό συντέλεσε στο να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα η ποιότητα των αναφορών, αλλά και ο αριθμός για τις περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος».
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ικανοποίησε όλα τα αιτήματα της Αρχής είτε αυτά ήταν υλικά, όπως είπε, είτε διοικητικά.
«Από την πρώτη μέρα έγινε ο καθορισμός του μισθού του (κ. Ζορμπά) σε πολύ υψηλά επίπεδα, ίσο με το 50% του μισθού του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή 11.000 ευρώ μηνιαίως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου