ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βουλή σήμερα ο Γ. Ζορμπάς

στη-βουλή-σήμερα-ο-γ-ζορμπάς-851206

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες στη Βουλή και βαριές κατηγορίες εξαπολύονται εναντίον της κυβέρνησης, από την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε λόγο για αναβάθμιση της Επιτροπής σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί η διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ενώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής του, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η διάλυση της Εθνικής Αρχής και η απομάκρυνση του προέδρου της Γιώργου Ζορμπά.
Να σημειωθεί ότι σήμερα έχει κληθεί στην Επιτροπή να εκφράσει τις απόψεις του επί του νομοσχεδίου, ο επικεφαλής της καταργούμενης Εθνικής Αρχής, τέως εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς.
Σχετική πρόταση είχαν κάνει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αποδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Γ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην επανασύσταση της Εθνικής Αρχής μετά τις σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν ανάμεσα στην Αρχή και τις εισαγγελικές αρχές.
Το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για την τοποθέτηση εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού ως επικεφαλής της νέας Επιτροπής.
Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις αυτές, ο υπουργός Οικονομίας επικαλέστηκε το άρθρο 89 παράγραφος 2 του συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «προβλέπεται κατ εξαίρεση σε δικαστικούς, να εκλέγονται μέλη ή να μετέχουν σε συμβούλια ή επιτροπές που έχουν ελεγκτικό ή πειθαρχικό χαρακτήρα».

Καλούν στελέχη
Στο μεταξύ τον πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάδας Μ. Χριστοφοράκο και άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας καλούν για ακρόαση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ ζητά την κλήση και άλλων στελεχών.
Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φίλιππος Πετσάλνικος, του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ζητούν να κληθούν ο κ. Χριστοφοράκος, ο νυν γενικός διευθυντής Ρούντολφ Φίσερ και ο διευθύνων σύμβουλος Ελ. Ελευθεράκης.
Εξάλλου ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης ζητά να κληθούν στην επιτροπή, ακόμα έξι στελέχη της εταιρίας.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την υπόθεση Siemens και να βγουν όλα στα φως, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργαζομένων της Siemens.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου