ΤΟΠΙΚΑ

Γάμος με την αρωγή της Μητρόπολης ~ ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ

γάμος-με-την-αρωγή-της-μητρόπολης-αυξη-398162

Η Εκκλησία κοντά σε άπορους μελλόνυμφους που αδυνατούν να εξασφαλίσουν νυφικό και γαμπριάτικο κοστούμι

Τη συνδρομή της Μητρόπολης Δημητριάδος ζητούν άπορα ζευγάρια που επιθυμούν να τελέσουν τους γάμους τους, αλλά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο πρακτικό σκέλος, λόγω εξαιρετικά περιορισμένων οικονομικών δεδομένων. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις απόρων που ζήτησαν τη συνδρομή της τοπικής Εκκλησίας, ενώ σε συγκεκριμένη περίπτωση, εξασφαλίστηκαν το νυφικό, αλλά και το γαμπριάτικο κοστούμι, για μελλόνυμφο ζευγάρι που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για νέα, άπορα παιδιά, που προέρχονται από οικογένειες με περιορισμένες δυνατότητες, οι οποίες δεν μπορούσαν να συμβάλουν στο γάμο τους και γι’ αυτό το λόγο αποτάθηκαν, εξάλλου, στην τοπική Εκκλησία, προκειμένου να τακτοποιηθούν πρακτικά ζητήματα, ανάμεσα στα οποία ήταν η εξασφάλιση του νυφικού και του γαμπριάτικου κουστουμιού.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, αναφέρει ότι «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις απόρων που ζήτησαν τη συνδρομή της Εκκλησίας και σε οποιαδήποτε ανάγκη θα ανταποκριθούμε, προσφέροντας τη βοήθειά μας».

Το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Ιγνάτιος στα οικονομικά ασθενέστερα μέλη της τοπικής κοινωνίας, λίγους μήνες πριν, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να θεσπίσει ειδικές ελαφρύνσεις και δίνοντας τη δυνατότητα σε άπορους συμπολίτες να τελέσουν δωρεάν το μυστήριο του γάμου, βρήκε απήχηση, όπως όλα δείχνουν, αποτρέποντας σε ορισμένες περιπτώσεις την ματαίωση του γάμου, λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Θρησκευτικοί γάμοι

Αυξητική τάση παρουσιάζουν, παράλληλα, οι θρησκευτικοί γάμοι έναντι των διαζυγίων από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα αριθμητικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, το 2013 εκδόθηκαν άδειες για την τέλεση 571 γάμων και εκδόθηκαν 313 διαζευκτήρια, αντίστοιχα. Το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς, εκδόθηκαν, αντίστοιχα, 189 άδειες γάμου σε ισάριθμα μελλόνυμφα ζευγάρια και 93, αντίστοιχα, διαζευκτήρια.

Αναφερόμενος στην αυξητική τάση των θρησκευτικών γάμων, ο κ. Ιγνάτιος επισημαίνει ότι «ο κόσμος επιλέγει σταθερά τον θρησκευτικό γάμο. Απλώς σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται οι μελλόνυμφοι να τελέσουν πρώτα τον πολιτικό γάμο προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες που προκύπτουν από τους διορισμούς τους ή από τη γενικότερη πορεία της ζωής τους, όμως στη συντριπτική πλειοψηφία αποδεικνύεται ότι όλοι τελούν και τον θρησκευτικό τους γάμο».

Την ίδια στιγμή πάντως, οι μελλόνυμφοι έχουν προσαρμοστεί στην εγκύκλιο που εξέδωσε η τοπική Εκκλησία σχετικά με την τέλεση του μυστηρίου του γάμου και παράλληλα, θα ανακοινωθεί επίσημα «μια συνυποσχετική με τους φωτογράφους για την τήρηση και κάποιων κανόνων που ήδη εφαρμόζονται, αλλά οι φωτογράφοι θα έχουν έναν κώδικα δεοντολογίας τον οποίο έχουν εγκρίνει με το σύλλογό τους και θα αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία μας μαζί τους από δω και πέρα» τονίζει ο Σεβασμιώτατος.

Ο μόνος περιορισμός, ως προς την τέλεση του μυστηρίου, υπάρχει στη βάπτιση, η οποία τελείται πλέον μόνο στην ενορία των γονιών του νεοφώτιστου, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος. «Αυτό αποτελεί βασική απόφαση που έχει σχέση με την Εκκλησιολογία μας και με την ορθόδοξη παράδοσή μας» σχολιάζει ο κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας ότι «με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται, παράλληλα, οι ενορίες που δεν τελούσαν βαπτίσεις».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου