ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοποριακό πολιτιστικό ίδρυμα ~ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΟΛΟΥ

πρωτοποριακό-πολιτιστικό-ίδρυμα-το-γ-399778

Υπογραμμίστηκε στην ημερίδα, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του ΠΘ

Συγκινητική βραδιά γεμάτη αναμνήσεις και ενθυμήματα από την εξηντάχρονη πορεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Βόλου, ήταν η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παλιοί μαθητές του Γαλλικού Ινστιτούτου, που λειτούργησε από το 1940 έως το 2001, διδάσκοντες, αλλά και φίλοι της Γαλλικής γλώσσας βρέθηκαν σ’ ένα χώρο οικείο κι αγαπημένο, που χαρακτηρίστηκε απ’ όλους ως «κοιτίδα πολιτισμού για την πόλη του Βόλου.

Η χθεσινή εκδήλωση είχε παράλληλα το χαρακτήρα απόδοσης τιμής στην Ελένη Σεφεριάδου Πρίντζου και τη Βιβή Παπαδημητρίου, που προσέφεραν πολύτιμο έργο ως Διευθύντριες του Γαλλικού Ινστιτούτου Βόλου.

Για το πρωτοποριακό πολιτιστικό ίδρυμα που έδωσε τα φώτα της Γαλλικής κουλτούρας σε χιλιάδες συμπολίτες και συμπολίτισσες, μίλησαν τέσσερις εισηγητές, οι οποίοι κάλυψαν όλες τις πτυχές, ενός ανεξάντλητου θέματος.

Μιλώντας κατ’ αρχάς η Ελένη Σεφεριάδου-Πρίντζου, Διευθύντρια επί 24 χρόνια του Γαλλικού Ινστιτούτου, αναφέρθηκε, έντονα συγκινημένη, σε μνήμες προσωπικές και ιδιαίτερα νοσταλγικές. «Περνώ πολλές φορές, μπαίνω μέσα στο κτίριο, το κοιτάζω και λέω «εδώ έζησα κάποτε» διότι οι διευθυντές του Γαλλικού Ινστιτούτου έμεναν στο ίδιο οίκημα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πρίντζου, για να προσθέσει «εμείς που ζήσαμε το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο πνευματικός κόσμος, το κοινό του Βόλου που έστελναν τα παιδιά τους εδώ, αλλά και όσοι έρχονταν στις εκδηλώσεις, το αγαπήσαμε».

Η φιλόλογος Βέρα Βασαρδάνη, η οποία υπήρξε μαθήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου από την Τετάρτη δημοτικού έως τη Δευτέρα Λυκείου, ανέφερε από την πλευρά της ότι είναι «εξαιρετικές και πολύ συγκινητικές» οι αναμνήσεις που τη συνδέουν με το συγκεκριμένο χώρο. «Πήρα πολλά, είπε, τον αλληλοσεβασμό, το φιλελεύθερο πνεύμα, την ανεκτικότητα, διότι δεν ήταν απλά ένα φροντιστήριο Γαλλικής, αλλά προσέφερε παιδεία και κουλτούρα.

Ο Κώστας Αδαμάκης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για το Γαλλικό Ινστιτούτο, μέσα από την πορεία των εκπαιδευτικών κτιρίων στην περιοχή του Βόλου από το 1881 μέχρι σήμερα. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά « είναι πολύ σημαντικό κτίριο και ως αρχιτεκτόνημα αλλά και ως λειτουργία, γιατί το Γαλλικό Ινστιτούτο δεν ήταν μόνο ένα σχολείο, ήταν παράλληλα ένας θεσμός ανοιχτός στην Βολιώτικη κοινωνία». Ο ίδιος προσέθεσε ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικό κτίριο, που πρέπει να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού».

Ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Αναπληρωτής πρόεδρος στο συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καθηγητής του τμήματος οικονομικών επιστημών, αναφέρθηκε στη συνέχεια του κτιρίου μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «βρήκαμε ένα ωραίο κτίριο, φτιαγμένο για διδακτήριο και το αξιοποιήσαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα, για τις μέχρι τώρα ανάγκες μας». Ο κ. Ζουμπουλάκης χαρακτήρισε επίσης «πολύ λειτουργικό το κτίριο» όπου «πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις».

Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Μαγνησίας, η οποία σημείωσε ότι «ήταν κοιτίδα πολιτισμού για την πόλη του Βόλου, με τεράστια προσφορά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα Αρχεία Ν. Μαγνησίας, προβλήθηκε βίντεο με αναμνήσεις παλιών μαθητών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου