ΤΟΠΙΚΑ

Ικανοποίηση για τους όρους της ΑΓΕΤ

ικανοποίηση-για-τους-όρους-της-αγετ-851206

Με ένα μόνο σημείο να απομένει προς διευκρίνιση, το οποίο αφορά στο κατά πόσο η χρήση του πετ-κοκ και το προβλεπόμενο ανώτατο όριο χρήσης αυτής της πρώτης ύλης είναι υποχρεωτική ή όχι, παρουσιάστηκε σήμερα από το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΓΕΤ, η οποία εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Μεταξύ άλλων οι απαιτήσεις που γίνονται αποδεκτές είναι η μείωση της εκπεμπόμενης σκόνης στο μισό, χρήση βιομάζας σε υποκατάσταση του πετ-κοκ, πλήρη αντικατάσταση μαζούτ με φυσικό αέριο, σταδιακή τοποθέτηση μέχρι το 2010 υβριδικών σακόφιλτρων στους περιστροφικούς κλιβάνους και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τη μεταφορά και εκφόρτωση των πρώτων υλών στους ανοιχτούς χώρους του εργοστασίου.
Ωστόσο σε γενικές γραμμές υπάρχει η διαπίστωση πως «τόσο οι απαιτήσεις του τοπικού περιβαλλοντικού κινήματος, όσο και τα κεντρικά αιτήματα που έχει θέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέσα από την Επιτροπή Κοινωνικής Διαβούλευσης, όντως είναι ενταγμένα σε αυτή τη νέα εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Να αναφερθεί ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έπρεπε να υπάρξει μια νέα εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΑΓΕΤ ήταν για να ενταχθούν οι νέες προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σχετικά με την μείωση του ορίου των εκπομπών σε ό,τι αφορά στα επιτρεπόμενα όρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον με βάση αυτή τη νέα μελέτη, και αυτός είναι πρώτος υποχρεωτικός όρος, ο μέσος όρος των εκπομπών σκόνης ανέρχεται στα 50 μιλιγραμμάρια/ανά κυβικό μέτρο αντί των 100 μιλιγραμμαρίων/ανά κυβικό μέτρο που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Η πρώτη προϋπόθεση η οποία είχε τεθεί ήταν εντός του 2007 να τεθεί σε λειτουργία η εγκατάσταση βιομάζας στο εργοστάσιο. Η βιομάζα λοιπόν θα αντικαθιστά το πετ-κοκ και στόχος της εταιρίας ήταν η αντικατάσταση ως το 20% στην περιστροφική κάμινο ΠΚ1 και για τα επόμενα τρία χρόνια σε ολόκληρο το εργοστάσιο. Στη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων στις νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται πλέον οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης επεξεργασίας βιομάζας με όλο το σχετικό εξοπλισμό με την ανοιχτή αποθήκη, με τις διατάξεις τεμαχισμού, κλειστού τύπου αλυσομεταφορέας για μεταφορά τεμαχισμένου υλικού, κλειστές μεταλλικές αποθήκες τεμαχισμένου υλικού και ταινιοζυγός.
Αναφέρεται επίσης ότι εναλλακτικά προς το ήδη χρησιμοποιούμενο συμβατικό καύσιμο, το οποίο είναι το μίγμα του άνθρακα και του πετ-κοκ πλέον επιτρέπεται η χρήση βιομάζας στους περιστροφικούς καμίνους ΠΚ1 και ΠΚ5, υποκαθιστώντας τα συμβατικά καύσιμα.
Επιπρόσθετα ορίζεται ότι η ποσότητα της βιομάζας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο εργοστάσιο ως βιοκαύσιμο, ανέρχεται ενδεικτικά μέχρι 200.000 τόνους σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Νομάρχης Μαγνησίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στη μελέτη δεν διευκρινίζεται ότι η βιομάζα θα αντικαθιστά μόνο το πετ-κοκ και όχι και το άλλο μείγμα άνθρακα. Εμείς ερμηνεύουμε τον όρο αυτό σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της εταιρίας, ότι η βιομάζα θα αντικαθιστά αποκλειστικά και μόνο το πεττ-κοκ και ότι η πρόβλεψη για 200.000 τόνους σε ετήσια βάση δεν είναι μια απλή ενδεικτική πρόβλεψη αλλά είναι στοιχείο του οποίου την υποχρεωτικότητα θα ελέγχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».
Παράλληλα υπάρχει δέσμευση της εταιρίας ότι το 2008 το φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει πλήρως τη χρήση μαζούτ στο εργοστάσιο, κάτι το οποίο υπάρχει και στη μελέτη και ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη διαπραγμάτευση που έγινε μεταξύ ΑΓΕΤ και ΔΕΠΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση της μελέτης από ΕΠΑΠ. Πεποίθηση του κ. Παπατόλια είναι ότι μέχρι το Σεπτέμβρη, το αργότερο μέσα στο Σεπτέμβρη, θα έχει προχωρήσει και η λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης.

Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις
Υπήρξε δέσμευση ότι στο τέλος του 2009 το ηλεκτροστατικό φίλτρο του ΠΚ1 θα αντικατασταθεί από νέο εξελιγμένου τύπου υβριδικό σακόφιλτρο, καθώς και για τη ΠΚ5 να αντικατασταθεί το 2011, αλλά και για τη περιστροφική κάμινο ΠΚ4 το 2012. Σε αυτό το σημείο υπάρχει και η σημαντικότερη πρόοδος σε σχέση με αυτά που είχε υποσχεθεί η εταιρία για τον ΠΚ1, αφού σύμφωνα με δέσμευση και συγκεκριμένη πρόβλεψη στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα εγκατασταθεί ένα έτος νωρίτερα από τις επίσημες δεσμεύσεις της εταιρίας, ήτοι ο ΠΚ1 θα λειτουργεί με νέου τύπου εξελεγμένο υβριδικό φίλτρο από το Δεκέμβριο του 2008.
«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική πρόοδο γενικά, κοντά στο 90%. Επίσης σε σχέση με τον ΠΚ4 προβλέπεται πλέον ότι το ηλεκτροστατικό φίλτρο θα αντικατασταθεί το Δεκέμβριο του 2009, δηλαδή τρία έτη νωρίτερα από την επίσημη δέσμευση της ΑΓΕΤ στην Επιτροπή Κοινωνικής Διαβούλευσης. Για τον ΠΚ5 το Δεκέμβριο του 2010, δηλαδή ένα έτος νωρίτερα από αυτό που είχαν δεσμευτεί και για τον ΠΚ2 το Δεκέμβριο του 2010. Αυτή είναι μια εντελώς νέα δέσμευση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος», επισήμανε ο κ. Παπατόλιας.
Να σημειωθεί πως υπάρχουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις με την εσωτερική διακίνηση των υλικών εντός του εργοστασίου, προκειμένου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η χαμηλή ρύπανση από την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων Στη μελέτη περιλαμβάνονται μια σειρά από προϋποθέσεις και όροι για την καλύτερη διακίνηση αυτών των υλικών, όπως ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου εντός του εργοστασιακού χώρου, ο καθαρισμός και το κατάβρεγμα των ελεύθερων χώρων των εργοστασίων, η επιβολή χαμηλού ορίου ταχύτητας, η κάλυψη των φορτηγών οχημάτων μεταφοράς υλικών, ο έλεγχος της στεγανότητας των σιλοφόρων και οι προϋποθέσεις για την επιμελή πλύση τους για την έξοδο τους από το εργοστάσιο.
Τέλος η πλειονότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται μαζί στην παραγωγική διαδικασία θα βρίσκεται σε καλυμμένους χώρους σύμφωνα και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τεχνικές μείωσης και πρόληψης αυτών των διάχυτων εκπομπών σκόνης. Η απόθεση και παραλαβή των πρώτων υλών θα γίνεται σε κλειστή αποθήκη και υπάρχει και η προθεσμία κατασκευής έξι μηνών από την υπογραφή αυτής της απόφασης.

Χρειάζεται μόνο μια διευκρίνιση
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο η χρήση του πετ-κοκ και το προβλεπόμενο ανώτατο όριο χρήσης αυτής της πρώτης ύλης είναι υποχρεωτική ή όχι, είναι το μόνο σημείο που μένει να διευκρινιστεί. «Γνωρίζετε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει επανειλημμένα προβεί σε πολλές ενέργειες ενώπιον του Υπουργείου, έτσι ώστε ο όρος αυτός να είναι υποχρεωτικός και να ελέγχεται η τήρησή του από τη Νομαρχία. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά δεν το βλέπουμε μέσα στους περιβαλλοντικούς όρους. Προβλέπεται μόνο μια ενδεικτική ποσότητα 250.000 τόνων σε ετήσια βάση, κάτι που εμείς δεν ξέρουμε ότι πρόκειται για ενδεικτική πρόβλεψη και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να καταστεί υποχρεωτικός όρος, ο οποίος θα ελέγχεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο Νομάρχης Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου