ΤΟΠΙΚΑ

Με χιόνια και βροχές γιορτάζεται η αποκριά

με-χιόνια-και-βροχές-γιορτάζεται-η-απο-851206

Με άσχημο καιρό συνεχίζεται και σήμερα η έξοδος των εκδρομέων για το εορταστικό τριήμερο της αποκριάς. Σε αρκετές περιοχές βρέχει, ενώ χιόνια έπεσαν στα ορεινά της βόρειας και ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα σε αρκετά σημεία στους νομούς Ιωαννίνων, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών και Ημαθίας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν το απόγευμα και στην Πάρνηθα. Ο καιρός θα βελτιωθεί από αύριο το βράδυ, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Τροχαίας, τόσο στους εθνικούς δρόμους όσο και στις αστικές περιοχές για τη διευκόλυνση οδηγών και πεζών, ενόψει του τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.
Όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία θα λαμβάνονται συνεχώς μέτρα σε πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της Αθήνας και τα προάστια, όπως εμπορικά κέντρα, λιμάνια, σταθμούς, ΟΣΕ, σταθμούς λεωφορείων, αεροδρόμια κλπ. για τη διευκόλυνση πεζών και οχημάτων.
Παράλληλα θα υπάρχουν τροχονόμοι σε όλους τους βασικούς κόμβους των εθνικών δικτύων ενώ επίσης θα περιπολούν αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στους βασικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Για τον ίδιο σκοπό έχουν συγκροτηθεί συνεργεία τροχονομικών ελέγχων τα οποία θα κάνουν ελέγχους όλο το 24ωρο για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και ναρκωτικών ουσιών, επικίνδυνοι ελιγμοί, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, παραβίαση των σηματοδοτών καθώς και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα θανατηφόρα δυστυχήματα.
Οι τροχονόμοι έχουν εντολή να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο φορτηγών αυτοκινήτων τα οποία θα ακινητοποιούνται εάν διαπιστώνεται ότι κινούνται επικίνδυνα ή δεν πληρούν τους κανόνες για την κυκλοφορία τους.
Για τη διευκόλυνση των εκδρομέων από την πρωτεύουσα τέθηκε σε ισχύ και η απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ για την έξοδο και την Καθαρή Δευτέρα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ για την είσοδο.
Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε οδικούς άξονες ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο ώστε να διευκολυνθούν όσοι θα κινηθούν προς την περιφέρεια της Αττικής.
Η Τροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς και πεζούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες κυκλοφορίας για την πρόληψη και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων. Ιδίως στους οδηγούς των αυτοκινήτων εφιστάται η προσοχή στα εξής:
– Να μην οδηγούν εάν έχουν πιει έστω και λίγο αλκοόλ.
– Να μην τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα
– Να χρησιμοποιούν ζώνες και κράνη
– Να βάζουν πάντα στα πίσω καθίσματα και με ασφάλεια τα παιδιά
– Να μην κάνουν αντικανονικά προσπεράσματα
– Ιδιαίτερα τονίζουν οι αξιωματικοί της Τροχαίας στους οδηγούς να μη μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο.
– Να αποφεύγουν την προσέγγιση με τα αυτοκίνητά τους στους σταθμούς, κυρίως των υπεραστικών λεωφορείων στον Κηφισό γιατί τις ημέρες αυτές παρατηρείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα ενώ να οδηγούν με μικρή ταχύτητα μέσα στην πόλη και αν ταξιδέψουν στην επαρχία να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για το ενδεχόμενο που θα τους χρειαστούν σε περιοχές με χιόνι ή πάγο.
Πρόγνωση του καιρού
Πτώση της θερμοκρασίας, βοριάδες, βροχές αλλά και χιόνια τοπικά επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι και σήμερα.. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από το βράδυ της ίδιας μέρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου