ΤΟΠΙΚΑ

Επιασαν ξανά δουλειά οι μπουλντόζες

επιασαν-ξανά-δουλειά-οι-μπουλντόζες-851206

Εν μέσω αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες «έπεσαν» δύο αυθαίρετες περιφράξεις χθες το πρωί στο Σουτραλί από συνεργείο κατεδάφισης, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ελεύθερες παραλίες» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της α’ φάσης της απελευθέρωσης του αιγιαλού από θέση Σουτραλί μέχρι Καρνάγιο. Δύο ιδιοκτήτες δεν συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις της Κτηματικής Υπηρεσίας και δεν υποχώρησαν στην γραμμή αιγιαλού. Στην επόμενη φάση περιλαμβάνεται η περιοχή από τη θέση Καρνάγιο μέχρι τον οικισμό Πλατανίδια.
Παρουσία του Αντινομάρχη Μαγνησίας κ. Ηλία Ξηρακιά, υπηρεσιακών παραγόντων από την Κτηματική, τη Διεύθυνση Δασών και την ΤΥΔΚ, καθώς και αστυνομικής δύναμης, μπουλντόζα γκρέμισε χθες το πρωί δύο περιφράξεις ιδιοκτησίας σε ακτή του δήμου Αγριάς. Εντολή να προχωρήσει η κατεδάφιση χωρίς την παρουσία του έδωσε τηλεφωνικά ο Εισαγγελέας Βόλου.
Πρόκειται για τους δύο εκ των τεσσάρων από τους ιδιοκτήτες στην περιοχή από Σουτραλί μέχρι Καρνάγιο, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτημα για επαναχάραξη του αιγιαλού. Ωστόσο χθες το πρωί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προχώρησε στην κατεδάφισή τους.
Το συνεργείο κατεδάφισης, μετά την προεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών, έπιασε δουλειά στις 10:15 περίπου το πρωί, ενώ οι μηχανικοί των υπηρεσιών μέτρησαν ότι η περίφραξη είχε μετακινηθεί 4,67 μέτρα από το σημείο που βρισκόταν αρχικά.
Ο αρμόδιος Αντινομάρχης ενημέρωσε ότι γκρεμίστηκαν χθες δύο ιδιοκτησίες που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις της Κτηματικής Υπηρεσίας και δεν υποχώρησαν στην γραμμή αιγιαλού, ωστόσο η μια συμμορφώθηκε την Παρασκευή και οι ιδιοκτήτες κατεδάφισαν μόνοι τους την περίφραξη.
Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο σημείο των κατεδαφίσεων περιλαμβάνεται και ιδιοκτησία του κέντρου “Layal”, ωστόσο επειδή πρόκειται για επιχείρηση έχει δοθεί παράταση από τη Νομαρχία μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. «Με το “Layal” θα υπάρξει μια αναστολή για την καλοκαιρινή περίοδο, δεν θέλουμε να εκδικηθούμε μια επιχείρηση, και στις 10 Σεπτεμβρίου έχουμε ορίσει την κατεδάφιση, εάν δεν υπάρξει μέχρι τότε συμμόρφωση από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη», επισήμανε ο κ. Τσαμπάζης.
Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους φαίνονται αρκετά δυσαρεστημένοι και ιδιαίτερα με την περίπτωση του νυχτερινού καταστήματος και την αναστολή κατεδάφισής του. «Γιατί κάνουν εξαιρέσεις; Το “Layal” γιατί δεν το κατεδαφίζουν;» αναρωτιόταν η ιδιοκτήτρια κ. Χαρίκλεια Στεφανή, η οποία τόνισε συν τις άλλοις πως στο παρελθόν είχε κάνει τα χαρτιά της στη Κτηματική Υπηρεσία και είχε αθωωθεί, καθώς και πως έχει πάρει αντίστοιχη απόφαση και από το Λιμεναρχείο «και τώρα έρχονται και τα γκρεμίζουν. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τη Νομαρχιακή Αρχή και θα σκεφτούμε πώς θα συνεχίσουμε. Εγώ το βρήκα αυτό που μου γκρεμίζουν, σήμερα δεν το έφτιαξα, από το 1992, από τότε είμαστε εδώ».
Ο ιδιοκτήτης κ. Γιάννης Κοζάκης υπογράμμισε πως υπάρχει νομική κάλυψη και συγκεκριμένα πως ανάμεσα στις ιδιοκτησίες και την πραγματική θέση του αιγιαλού υπάρχει δημοτική οδός υφιστάμενη προ του έτους 1923, μετά από απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας το 1994 κ. Άρη Ουζουνίδη, η οποία έχει δημοσιευθεί στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
«Δεν είμαστε καταπατητές, καταπατητής κατά τα λεγόμενα Νομάρχη και Αντινομάρχη είναι οι ίδιοι. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε αιγιαλός, όταν έχουμε άσφαλτο δρόμο μπροστά μας. Έχουμε στοιχεία και υπάρχουν ενστάσεις και βιάστηκαν πάρα πολύ. Τώρα απλά θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα η διαδικασία, γιατί είναι θέμα ηθικής τάξης. Η Πολιτεία δεν μπορεί να βιάζει τους πολίτες της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοζάκης.
Οι ιδιοκτήτες επίσης διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι γκρεμίζονται μόνο οι περιφράξεις ενώ δεν κατεδαφίζονται τα πεζούλια και τα λοιπά μικρά κτίσματα τα οποία βρίσκονται στον αιγιαλό και πρόκειται για ιδιοκτησία του δήμου Αγριάς. «Το Σουτραλί ξεκινά 1.000 μέτρα πιο πέρα από το σημείο που γκρεμίζουν σήμερα (χθες) τις περιφράξεις μας. Γιατί όμως γκρεμίζουν μόνο τα ντουβάρια και όχι άσφαλτο και πεζούλες που έχει κάνει ο δήμος, τα οποία είναι το ίδιο αυθαίρετα; Άρα και ο δρόμος είναι εντός αιγιαλού. Οι αποφάσεις που έχουν βγάλει είναι ασαφείς», τόνισε ο κ. Σταύρος Οικονόμου.
Να αναφερθεί πως ήδη έχει γίνει προεργασία και αμέσως μετά τις διακοπές ξεκινά η διαδικασία επίδοσης των διοικητικών αποβολών. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν σε ακρόαση σύμφωνα με ό,τι προβλέπει ο νόμος και «υπολογίζουμε το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί και η κατεδάφιση των αυθαιρέτων στο δεύτερο τμήμα μέχρι τα Πλατανίδια. Εκεί να δούμε, αν θα υπάρξουν περιπτώσεις κατεδάφισης ή θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Κτηματικής, όπως έγινε με τους περισσότερους στην πρώτη φάση», υπογράμμισε ο κ. Ξηρακιάς. Συγκεκριμένα από το Καρνάγιο μέχρι και τα Πλατανίδια πρόκειται για 40 ιδιοκτησίες, τόσο περιφράξεις, όσο και κτίσματα.
Ο αρμόδιος Αντινομάρχης δεν παρέλειψε να τονίσει πως η πρώτη φάση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και κυρίως η συμμόρφωση αυτή των κατοίκων στις υποδείξεις της Κτηματικής, στην γραμμή του αιγιαλού είναι η μεγάλη επιτυχία, καθώς «εδώ δεν αντιδικούμε τους κατοίκους, δεν ήρθαμε να εκδικηθούμε κάποιους, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να απελευθερωθεί ο δημόσιος χώρος, που είναι η ζώνη του αιγιαλού».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου