ΤΟΠΙΚΑ

Αιφνιδίως στη Βαγδάτη η Κοντολίζα Ράις

αιφνιδίως-στη-βαγδάτη-η-κοντολίζα-ράι-851206

Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρέθηκε για λίγες ώρες χθες το πρωί η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ράις διαβεβαίωσε τους Ιρακινούς ότι το σχέδιο ανάπτυξης επιπλέον δυνάμεων στο Ιράκ προχωρά κανονικά, παρά το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη αναφέρεται ότι η Ράις είχε επαφές με στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης, την ώρα που οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις για την καταστολή της δράσης των ανταρτών.
Στη συνομιλία της με τους δημοσιογράφους που την συνοδεύουν, η Ράις κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την Τεχεράνη για προσπάθειες αποσταθεροποίησης του Ιράκ. Απέφυγε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Πιστεύω όμως ότι θα η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για ενέργειες των οργάνων της και για τον λόγο αυτό καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να παίξει ένα ρόλο σταθεροποίησης και όχι αποσταθεροποίησης του Ιράκ» εξήγησε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της βίας στη Βαγδάτη.
Οι επιθέσεις ωστόσο, συνεχίζονται. Εννέα άτομα βρήκαν το θάνατο και 48 άλλα τραυματίστηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ, 250χλμ βόρεια της Βαγδάτης.
Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε χώρο στάθμευσης στο προάστιο Ραχιμάουα με κουρδικό πληθυσμό περί τις 10.10, τοπική ώρα, ανακοίνωσαν οι ίδιες πηγές.
Πάντως, οι Αρχές στο Ιράκ πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα με το Ιράν και τη Συρία, τα οποία είχαν κλείσει μέσα στην εβδομάδα.
«Έχουν περάσει 72 ώρες και τα σύνορα θα ανοίξουν σταδιακά, όμως θα απαιτηθούν 60 ημέρες έως ότου τα μεθοριακά περάσματα λειτουργήσουν κανονικά» δήλωσε ο ταξίαρχος Κασίμ Μουσάουι, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα ανοίξουν τα σύνορα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου