ΤΟΠΙΚΑ

Όμηροι του Δήμου δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του Βόλου

όμηροι-του-δήμου-δεκάδες-ιδιοκτήτες-α-403562

ΔΓια περισσότερα από 15 χρόνια βλέπουν τις περιουσίες τους δεσμευμένες χωρίς να αποζημιώνονται

Σε «ομηρία» για χρόνια ολόκληρα βρίσκονται δημότες του Βόλου. Οι περιουσίες τους έχουν δεσμευτεί από το Δήμο για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, οι ίδιοι όμως δεν έχουν αποζημιωθεί για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας τους, την οποία παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιήσουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το τελευταίο διάστημα, οι δικαστικές αποφάσεις φθάνουν η μία μετά την άλλη στο Δήμο Βόλου για αποδέσμευση ιδιοκτησιών πολιτών, που δεν αποζημιώθηκαν. Ο Δήμος καλείται από τη στιγμή που δεν αποζημίωσε τους ιδιοκτήτες, να αποδεσμεύσει τις περιουσίες τους, χάνοντας και ο ίδιος ζωτικούς κοινόχρηστους χώρους. Τα άδεια -λόγω οικονομικής κρίσης- δημοτικά ταμεία από τη μία ταλαιπωρούν επί χρόνια άτυχους πολίτες οι ιδιοκτησίες των οποίων χαρακτηρίστηκαν στο σχέδιο πόλης ως κοινόχρηστοι χώροι, από την άλλη αποστερούν την πόλη πολύτιμων ελεύθερων χώρων.

Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Βόλου, έρχεται επί τάπητος, μία ακόμη τέτοια περίπτωση. Δεκατρείς ιδιοκτήτες ακινήτων στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Γρυπάρη, την παρόχθιο του χειμάρρου Αναύρου και της σιδηροδρομικής γραμμής, ζητούν αποδέσμευση της ιδιοκτησίας τους, προσκομίζοντας απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου.

Εχουν όμως πολύ δρόμο μπροστά τους… Οι περιπέτειες ξεκινούν όταν ο Δήμος, στο πλαίσιο του σχεδίου πόλης, δεσμεύει οικοδομικά τετράγωνα για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Η δέσμευση έχει βάρος απαλλοτρίωσης και στο πλαίσιο αυτό οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό για την εκμετάλλευση της περιουσίας τους: ούτε να χτίσουν, ούτε να μεταβιβάσουν.

Θα χρειαστεί να περάσει μία μίνιμουμ περίοδος οκτώ χρόνων μέχρι την αποζημίωση των ιδιοκτητών. Εάν δεν αποζημιωθούν, συνήθως ο χρόνος αναμονής είναι πολύ μεγαλύτερος, οι ίδιοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς οι απαλλοτριώσεις που δεν συντελούνται και για τις οποίες δεν δίνονται αποζημιώσεις, καθίστανται αντισυνταγματικές. Η έκδοση απόφασης από το δικαστήριο, απαιτεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Με τη δικαστική απόφαση στα χέρια, οι ιδιοκτήτες προσφεύγουν στο Δήμο.

Η γραφειοκρατία συνεχίζεται… Θα πρέπει Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Οικονομική Επιτροπή να αλληλογραφήσουν, προκειμένου η δεύτερη να πιστοποιήσει εγγράφως ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις. Στη συνέχεια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να συνεδριάσει εισηγούμενη την άρση της απαλλοτρίωσης, η οποία θα πρέπει να περάσει και από δημοτικό συμβούλιο για να τροποποιηθεί το Σχέδιο Πόλης. Η τροποποίηση στη συνέχεια αποστέλλεται προς έγκριση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και μέσα σε ένα χρόνο, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.

Μόλις ωστόσο δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ της τροποποίησης, ο Δήμος με μια νέα απόφαση, προχωρεί στην εκ νέου δέσμευση του ακινήτου, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι στον προϋπολογισμό του θα έχει κωδικό με τα χρήματα της αποζημίωσης.

Το μαρτύριο ιδιοκτητών φαίνεται ότι κρατά στην καλύτερη περίπτωση 15 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η περιουσία τους μπορεί να χάσει μέρος της αγοραστικής της αξίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου