ΤΟΠΙΚΑ

ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ Ιλαρό-στικτα…

στιγμιαια-ιλαρό-στικτα-851206

Αρχή με ανυποληψία…

ΜΕ ΤΟΥΣ χειρότερους οιωνούς άνοιξε η περίοδος των Μεσογειακών. Με το “ναυάγιο” της “Αργούς”, ανεξαρτήτως κατάληξης. Διανθίστηκε από κοκορομαχίες. Ο Θαν. Νάκος επιτίθεται, όχι αδίκως, κατά του δημάρχου, για τις δηλώσεις του περί ευθύνης του υφυπουργού. Ανταπαντά ο δήμαρχος με οργή, όχι αδίκως, επίσης. Επωφελείται ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας και παρεμβαίνει (πανταχού παρών) σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί συνοδευτικό πλοίο. Ουσιαστικά διεμβολίζει τον συνάδελφό του. Αλλ΄ αυτή είναι η αποστολή της “Αργούς”; Ο ρόλος του “μήλου της έριδος” και του επίδικου;
(Κάποιοι μάλλον θα βυθιστούν στις ευθύνες τους και στην ανυποληψία. Πριν “βυθίσουν” την Αργώ…)

Και σεις, κ. Πρωθυπουργέ;

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που ο Πρωθυπουργός απαντά στον Γκρούεφκσι για την εθνικιστική επιστολή του περί μειονοτήτων των Σκοπίων, χάνει μάλλον το δάσος. Εχει το ισχυρό επιχείρημα με την παραπομπή σ΄ έναν ακόμη ιστορικό άθλο και δεν το εκμεταλλεύεται. Να πιάσει από τον γιακά τον εφοπλιστή και να τολμήσει: “Κύριε Βαρδινογιάννη, αρκετά σου πρόσφερε η Πολιτεία για τα πλούτη σου. ΄Ωρα ν΄ ανταποδώσεις κάτι για την υπόληψή μας. Μην αποσύρεις το πλοίο σου από τη συμπαράσταση προς την “Αργώ”. Σου θέτω θέμα εθνικής υπόληψης”, να του πει.
(Μα για μια τέτοια παλικαριά χρειάζεται λεβεντιά. Κι αυτό το γνωρίζουν οι εφοπλιστές…)

Θαυμάστε καρτέλ πλοίων

ΒΛΕΠΟΥΝ το θεριό αντίκρυ και τον ντορό του ψάχνουν, οι τοκ τοκ. Εννοώ των εφοπλιστών το καρτέλ. Αυτό που επισήμως ανακαλύφθηκε, λένε. Μα οι Βόρειες Σποράδες χρόνια στο πετσί τους ζούνε το διαρκή εφιάλτη με τα ανύπαρκτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και την ομηρία τους.
(Οι σαϊνάδες κάνουν σα ν΄ ανακάλυψαν το αβγό του Κολόμβου. Βρε, το αβγό του φιδιού είναι…)

Παρ’ την πεθερά του Ρέστη…

ΑΚΟΥΣΑ απλούς πολίτες που μιλούν για την “Αργώ” και τον εφιάλτη που προκαλεί σε πολιτικά και κοινωνικά στελέχη. Αισθάνθηκα απέραντη ντροπή. Κάποιος ακροατής ραδιοφώνου έλεγε: “Σε εποχή που επικοινωνούμε με το Θεό, δεν κατορθώνουμε να μιλήσουμε με τον χορηγό, τον Ρέστη, στην Απω Ανατολή; Επιτέλους, καλέστε τη γυναίκα του, την πεθερά του, εν ανάγκη…”
(Ε, ναι. Βγάζει και γέλιο το ρεζιλίκι…)

Κατεπείγον της μανούρας

ΜΑΛΛΟΝ με υπερτροφικό εγωισμό ο δήμαρχος Βόλου αντιμετωπίζει την κρίση με την “Αργώ” και την πολιτική του δοκιμασία. Ταπεινά διατυπώνω την ύστατη (έστω μάταιη) πρόταση: Σε τούτη τη στιγμή έπρεπε να συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο να λάβει αποφάσεις.
(Το κατεπείγον συνεδριάσεων δεν είναι μόνο οι φραστικές μπαλωθιές δώθε-κείθε…)

Μαζέψτε τώρα τα ράκη…

ΤΟΝ άλλοτε ενθουσιώδη φίλο μου κωπηλάτη “αργοναύτη” τον άκουγα στην τηλεφωνική γραμμή με φωνή προσδοκίας. “Πάμε για το υπέροχο της ζωής μας”, έλεγε. Χθες η φωνή έμοιαζε σα να γέρασε μέσα σε μια νύχτα. “Πάμε στην Πρέβεζα να μαζέψουμε τα κουρέλια της ελπίδας μας…”
(Αμε sto diaolo, εξουσιαστές του πλούτου, της δειλίας και της ιστορικής απρέπειας…)

Ομάδα… ψηφιδωτή

ΟΧΙ ομάδα πλειοψηφίας, αλλά νέτο ψηφιδωτό, είναι τούτη τη στιγμή η του δημοτικού συμβουλίου με όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στους κόλπους της. Ο δήμαρχος προτιμά να συζητά τα προβλήματα αποκλειστικά με Στάμο και Φοινικόπουλο και με ολίγη από Καψιώτη.
(Α, ναι. Και με τον μέντορά του στο κικ μπόξιν, για να ξεδίνει. Δηλαδή το σάκο του μποξ…)

Βρε βρε, έκπληξη…

ΕΤΑΙΡΙΑ κινητής τηλεφωνίας επιφύλαξε εκπλήξεις σε συνδρομητές της. Για να τα κονομήσει περισσότερο, τι μηνύματα στέλνει; “Αύριο λήγει η περίοδος στην οποία μιλάτε με ένα λεπτό (του ευρώ) ανά λεπτό (χρόνου) με δύο επιλεγμένους αριθμούς”. Τώρα τέρμα το σχεδόν τζάμπα, επ’ αόριστο. Σ΄ ένα μήνα πρέπει να εξαντλήσεις την κάρτα ή να την ανανεώσεις, έστω κι αν έχεις υπόλοιπο χρόνου ή χρήματος για συνδιαλέξεις.
(Είδες η νυφίτσα της βρόνταφον;)

Κακο-γουστιά…

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ τα κατάφεραν. Από αύριο αυξάνουν τις τιμές 29 φαρμάκων και μειώνουν δεκατριών. Αλλά ποιών φαρμάκων; Ακριβαίνουν οι τιμές των πολυξοδεμένων και μειώνουν των σπάνιων και φτηνών.
(Είναι να μη παθαίνεις καρδιακό με τόσο αλμυρό υπογλώσσιο;)

Κινδυνεύω, γιατρέ;

Η ΙΑΤΡΙΚΗ στην πιο ανθρωπιστική της μορφή, έτσι περίπου εξωτερικεύεται: Παθολόγος στο Βόλο άφησε τελευταίο στον προθάλαμο για να τον εξετάσει έναν πολύ φίλο του και πελάτη του. “Ξέρεις γιατί σ΄άφησα τελευταίο, ρε μ… Διότι βρίσκεσαι στα τελευταία σου, αν δεν αδυνατίσεις. Εσπασες όλα τα επιστημονικά όργανα σε χοληστερίνες, σάκχαρο, τριγλυκερίδια και όλα τα καλά σου”.
(΄Ετσι μπράβο, γιατρέ. Με λεπτότητα να του το λες: “Πού πας ρε Καραμήτρο”; Και πού σαι. Χοντρέ, κόπιασε μ ελαφρά πηδηματάκια για αξονική…)

Μου λέτε για φτώχεια

ΠΩΣ εξηγείται να πολιορκείται η παραλία του Βόλου από συχνές εκθέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και η πόλη να τυραγνιέται από φτώχεια;
(Με τη μυωπία σου, Ιλαρίωνα. Για παρατήρησε προσεκτικά τους επισκέπτες των καμπριολέ με κεφάλι καραφλό, καμπριολέ…)

Προσόψεις …

ΚΑΠΟΤΕ μια ασφαλιστική εταιρία ανέπτυξε στην πρόσοψη παλιού κτιρίου του ΙΚΑ, στην Ιάσονος, τη μακέτα με απεικόνιση της αναπαλαίωσης. Ο Δήμος όχι μόνο καθήρεσε την προσομοίωση, αλλά επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ στην εταιρία και την έτρεψε σε φυγή…
(Τώρα το κτίριο – ερείπιο περιήλθε στο Επικουρικό Λογιστήριο του κράτους. Και εγκαταλείφθηκε στα ερείπια. Εύγε…)

Ας χάσουν τον ύπνο τους…

ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ με ραγδαίους ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις. Θα φτάσουν και στα μέσα ενημέρωσης. Κάποιοι (πρέπει να) χάνουν τον ύπνο τους. ΄Όχι μόνο της νύχτας, αλλά και της ημέρας. Στη δουλειά τους…
(Χρρρρ… Γκρρρ… Φσσσ… Πφφφφ. Ωωωωωχ!)

Ποιος το τράβηξε;

“ΑΝ δεις καράβι στο βουνό μ… (εεπ) μάνεϊ το χει τραβήξει”.
(Είδες, ανυπόμονε, που έσπευσες να μ΄ εκχυδαΐσεις;)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου