ΤΟΠΙΚΑ

Αεροπορικώς… πάμε καλά!

αεροπορικώς-πάμε-καλά-851206

Το τολμηρό εγχείρημα της αεροπορικής σύνδεσης του αεροδρομίου της Ν. Αγχίαλου με τη Νυρεμβέργη και από εκεί με άλλους τέσσερις προορισμούς της Γερμανίας «πετάει»…

Με απόλυτα δικαιολογημένη ικανοποίηση η αντινομάρχης Μεταφορών Εύη Τζαβέλλα-Αδαμάκη παρακολουθεί τα εβδομαδιαία στοιχεία αφίξεων και αναχωρήσεων από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου με τις πτήσεις της Air Berlin.
Οι εγκαταστάσεις του αερολιμένα «ζωντάνεψαν» και η τακτική αεροπορική γραμμή της Air Berlin δείχνει πλέον ότι έχει σοβαρή προοπτική εξέλιξης.
Το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα νούμερα και το διαρκώς αυξημένο ενδιαφέρον ταξιδιωτών προς και από τη Νυρεμβέργη, η οποία συνδέεται αεροπορικά και με το ίδιο εισιτήριο το Βερολίνο, τη Βιέννη, το Αμβούργο και το Ντίσελντορφ.
Σαράντα έξι πτήσεις -23 αφίξεις και ισάριθμες αναχωρήσεις- 3.143 επιβάτες από Γερμανία προς Ελλάδα, 2.489 επιβάτες από Ελλάδα προς Γερμανία, είναι τα αριθμητικά στοιχεία από τις 2 Μαΐου, οπότε η τακτική αεροπορική γραμμή άνοιξε «αυλαία», έως και την περασμένη Παρασκευή 18 Ιουλίου.
Με διαρκώς αυξητική τάση παρουσιάζεται ο αριθμός των επιβατών κάθε πτήσης. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο αεροπλάνο της Air Berlin προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου με 111 επιβάτες και αναχώρησε την ίδια ημέρα για Νυρεμβέργη με 45.
Την περασμένη Παρασκευή το αεροσκάφος μετέφερε προς Ελλάδα 174 επιβάτες, ενώ αναχώρησαν για Γερμανία 133.
Το «στοίχημα» που έβαλε η νομαρχιακή αρχή Μαγνησίας, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στο αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας, δείχνει ότι κερδίζεται.
Η προετοιμασία έγινε μεθοδικά και αθόρυβα, με πρωταγωνιστικό πρόσωπο των διαβουλεύσεων με τη γερμανική αεροπορική εταιρία την αρμόδια αντινομάρχη στους τομείς των Μεταφορών και του Τουρισμού Εύη Τζαβέλλα-Αδαμάκη. Πολύτιμος συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια, ώστε το αεροδρόμιο να ανοίξει «δρόμους» προς τη Γερμανία, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Η Air Berlin, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στη Γερμανία και η τρίτη μεγαλύτερη χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, έδειχνε έπειτα από σειρά συζητήσεων και επαφών τον φθινόπωρο του 2007 μεγάλο ενδιαφέρον να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα πτήσεών της για το 2008 την αεροπορική σύνδεση Νυρεμβέργης-Ν. Αγχιάλου.
Εξαιτίας της νέας τακτικής αεροπορικής γραμμής η παρουσία της Μαγνησίας στις εκθέσεις της Γερμανίας ήταν φέτος επιθετική. Συγκεκριμένα, παρουσία είχε ο νομός στις τουριστικές εκθέσεις του Αμβούργου, του Ντίσελντορφ, της Στουτγάρδης και του Μονάχου.
Εκτός από τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις της Γερμανίας, αφιέρωμα της Μαγνησίας στο περιοδικό της Air Berlin, κοινές καταχωρήσεις σε εφημερίδες, αποστολή news letter και παραπομπή στο Βόλο από την ιστοσελίδα της εταιρίας ήταν μερικές από τις κινήσεις που έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας για την προβολή του νομού ως τουριστικού προορισμού και ενημέρωση για την νέα αεροπορική γραμμή.
Η εταιρία παρακολουθούσε τις κρατήσεις για τη νέα τακτική γραμμή με συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο η μέχρι σήμερα κίνηση δείχνει ότι ο πρώτος «κύκλος» της τακτικής γραμμής έως τις 31 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί θετικά.
Τα τακτικά δρομολόγια της αεροπορικής εταιρίας πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.
Το εγχείρημα επιβεβαιώνει εν μέρει το σχέδιο για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου, που έχει εκπονήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρίας και του προγράμματος DEAR και έχει θέσει υπόψη του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Σχέδιο αξιοποίησης
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει δύο τακτικές πτήσεις με συχνότητα πτήσεων τρεις φορές την εβδομάδας, ώστε σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών να έχει 57.862 επιβάτες τακτικών πτήσεων και 28.931 επιβάτες τσάρτερ, ακολουθώντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της επιβατικής κίνησης κατά 24,6%.
Με αυτό το ρυθμό μέχρι το 2015 θα έχει καταφέρει να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών σε 247.971 συνολικά, από τακτικές πτήσεις και πτήσεις τσάρτερ, έχοντας αυξήσει και την προσφορά των τακτικών πτήσεων από δύο σε επτά.
Το σχέδιο αξιοποίησης παρουσιάζει συμπεράσματα έρευνας φορέων και έρευνας αγοράς επιβατών. Οι έρευνες δίνουν θετικές ενδείξεις ως προς την ανάπτυξη του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου και την προσέλκυση επιβατικής κίνησης.
Η ορθή εφαρμογή των προτάσεων του Σχεδίου Αξιοποίησης μπορεί να οδηγήσει στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών για δρομολόγηση νέων τακτικών πτήσεων, καθώς και επιχειρήσεων για επενδύσεις στη Μαγνησία, επισημαίνει στον υπουργό η αντινομάρχης Τουρισμού.
Η στατιστική κίνηση αεροσκαφών και επιβατών από το 1986 έως το 2007 παρουσιάζει αυξητικές τάσεις μέχρι το 2003 και καμπή τα τελευταία χρόνια, έως και πέρυσι. Η μείωση από το 2003 και μετά δεν είναι όμως γεγονός που αναιρεί την ουσιαστική συμβολή του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2003 οι αφίξεις-αναχωρήσεις ήταν 501, το 2004 600, το 2005 588, το 2006 300 και το 2007 314. Το 2003 αφίχθησαν 19.974 επιβάτες, το 2004 18.006, το 2005 14.411, το 2006 9.229, το 2007 6.147. Το 2003 αναχώρησαν 19.930 επιβάτες, το 2004 18.108, το 2005 14.520, το 2006 8.965 και το 2007 6.512 επιβάτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου