ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερα σενάρια για το Μεσογειακό Χωριό

τέσσερα-σενάρια-για-το-μεσογειακό-χωρ-851206

Η έκταση στο πρώην λατομείο Τσαλαπάτα είναι σίγουρο ότι δεν έχει προβλήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, λέει ο Δήμαρχος Αισωνίας Δημήτρης Καντόλας

Το Μεσογειακό Χωριό, εκεί όπου θα «χτυπά» καθημερινά, εκτός από τους αγωνιστικούς χώρους, ο παλμός των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, βρέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού κατά την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού την περασμένη Πέμπτη στο Βόλο.
Η δήλωση του Γιάννη Ιωαννίδη ότι τα έργα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από χθες, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο Μεσογειακό Χωριό και στο Κωπηλατοδρόμιο Κάρλας, τρόμαξε πολλούς που έφεραν στη μνήμη τους το 2004 με τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, όπου τρέχαμε μέχρι την τελευταία ώρα με τη ψυχή στο στόμα. Ακολούθησαν οι αιχμές που άφησε ο Γ. Σούρλας για ορισμένους που επιχειρούν, όπως είπε, στο παρασκήνιο να αλλάξουν τη διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και το κλίμα δυναμιτίστηκε ακόμη περισσότερο, για να καταλήξουμε προχθές στην καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους που είχε ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης, για να βάλει το… κερασάκι στην τούρτα, κάνοντας την ευχή το Μεσογειακό Χωριό να γίνει στην περιοχή του Δήμου Αισωνίας και να μη μεταφερθεί στη Λάρισα!!!

Υπάρχουν φυσικά πολλοί που εμφανίζονται καθησυχαστικοί και που είναι κατηγορηματικοί ότι όλα πάνε καλά και ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει, εάν η Οργανωτική Επιτροπή στρωθεί αμέσως στη δουλειά και εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Αρκεί, όπως επισημάνθηκε και στην συνεδρίαση από τον υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη, η Οργανωτική Επιτροπή να εγκατασταθεί μόνιμα στο Βόλο, να σηκώσει τα… μανίκια και να πιάσει δουλειά και να μην διεκπεραιώνει, όπως είπε, τις δουλειές της μακριά από την περιοχή που θα γίνουν οι Αγώνες.

Τέσσερα
εναλλακτικά
σενάρια

Τέσσερα εναλλακτικά σενάρια εξάλλου περιλαμβάνει η πρόταση του Δήμου Αισωνίας, στα διοικητικά όρια του οποίου πρόκειται να γίνει το Μεσογειακό Χωριό, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο Φάκελο Υποψηφιότητας των Μεσογειακών Αγώνων του Βόλου και της Λάρισας.
Τα σενάρια αυτά καταρτίστηκαν από το Δήμο μας, λέει ο Δήμαρχος Αισωνίας, κ. Δ. Καντόλας, επειδή στη βόρεια πλευρά της περιοχής που επελέγη, υπάρχει το όριο του αρχαιολογικού χώρου που έχει δεσμεύσει η ΙΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την εκσκαφή που έγινε για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού. Προσπαθήσαμε, προσθέτει ο Δήμαρχος Αισωνίας, να είμαστε σε όλες τις περιπτώσεις από 50 έως 200 μέτρα μακριά από το όριο της Αρχαιολογίας και σε μία τεράστια αδόμητη περιοχή που έχει προταθεί στο Φάκελο. Το μόνο σίγουρο υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αισωνίας, είναι ότι μπορεί να υλοποιηθεί το έργο. Οπουδήποτε αλλού , συνεχίζει, δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα. Βλέπετε τι τραβάμε μετά την ανασκαφή του βασιλικού μυκηναϊκού τάφου κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου, στο ύψος του Κραυσίνδωνα.
Ποια όμως είναι η έκταση που παρέχει τα μεγαλύτερα εχέγγυα ότι δεν κρύβει στο υπέδαφός της αρχαία; Στο σημείο αυτό ο κ. Καντόλας αποκαλύπτει ότι είναι ο χώρος που χρησιμοποιούσε πριν αρκετές δεκαετίες η πρώην πλινθοκεραμοποιία Τσαλαπάτα για την απόληψη των αναγκαίων ποσοτήτων αργίλου, που στη συνέχεια μεταφέρονταν στο εργοστάσιό της στο Βόλο, δίπλα στον Κραυσίδωνα, για την κατασκευή των προϊόντων της. Το εργοστάσιο έκλεισε στις αρχές του της δεκαετίας του ΄70. Ο χώρος απόληψης αργίλου από τη βιομηχανία κάλυπτε μία συνολική έκταση 200 στρεμμάτων. Αυτή έκταση είχε εκσκαφεί σε βάθος 2,5 μέτρων και στη συνέχεια μπαζώθηκε. Σε όλο το εμβαδόν της συγκεκριμένης έκτασης, προσθέτει ο Δήμαρχος Αισωνίας, δεν είχε βρεθεί κανένα αρχαιολογικό εύρημα, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της . Ο κ. Καντόλας σημειώνει ακόμη ότι στο Μεσογειακό Χωριό, στο οποίο προβλέπεται ότι θα ανεγερθούν συνολικά 600 κατοικίες για τις ανάγκες διαμονής των αθλητών και οι οποίες προβλέπεται επίσης να έχουν όλους τους απαιτούμενους και αναγκαίους χώρους σε δρόμους, πλατείες, πάρκα και καταστήματα. Σημειώνεται πως η έκταση αυτή με το πρώην λατομείο Τσαλαπάτα είναι δίπλα στα ψυγεία Βογιατζή, πίσω από τη Λαχαναγορά. Τα 86 στρέμματα από την έκταση αυτή είναι ιδιοκτησία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενώ οι υπόλοιπες εκτάσεις ανήκουν σε διάφορους ιδιώτες και οι οποίες θα πρέπει να απαλλοτριωθούν. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ. Καντόλας, θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές τομές σε όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την τελική χωροθέτηση και την επιλογή του χώρου, όπου θα κατασκευαστεί τελικά το Μεσογειακό Χωριό.
Επιπλέον ο Δήμαρχος Αισωνίας υπογραμμίζει ότι έχει αναθέσει στον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλιού και την εκπόνηση προμελέτης για 2-3 εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο σύνδεσης του Μεσογειακού Χωριού με τον περιφερειακό και που θα οδηγεί τους αθλητές, τους συνοδούς και τους προπονητές, από το χώρο διαμονής τους, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και κυρίως στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου θα γίνουν τα αγωνίσματα του Κλασσικού Αθλητισμού και ποδοσφαίρου, καθώς και οι τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΜΑ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Γερόλυμπος σημειώνει για το Μεσογειακό Χωριό ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να μην πάμε σε υπερβάσεις που κανένας δεν το θέλει. Αυτό όμως, όπως λέει, είναι δουλειά του Φορέα που θα αναλάβει την κατασκευή του Χωριού και όχι της Οργανωτικής Επιτροπής. Δεν υπάρχει, επαναλαμβάνει, χαμένο έδαφος. Θα υπάρξει χαμένο έδαφος, εάν συνεχίσουμε να καθυστερούμε. Στο Φάκελο, υπογραμμίζει ο κ. Γερόλυμπος, έχει γίνει χωροθέτηση του Μεσογειακού Χωριού. Το θέμα είναι αν η χωροθέτηση αυτή θα αξιολογηθεί από το φορέα που θα κατασκευάσει το έργο και που εν προκειμένω είναι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Αν αξιολογηθεί ότι δεν έχει δυσκολίες θα προχωρήσει στο χώρο που έχει επιλεγεί και που συμπεριλαμβάνεται στο Φάκελο.
Για το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας ο κ Γερόλυμπος είπε ότι εκτός από το κόστος υπάρχει και το ζήτημα που έχει να κάνει με τη χρήση του μετά τους Αγώνες. Ο υφυπουργός κ. Ιωαννίδης νομίζω ότι είναι σαφής, λέει ο κ. Γερόλυμπος. Θα πρέπει από τώρα να γνωρίζουμε τι θα γίνουν την επόμενη μέρα οι εγκαταστάσεις. Το παράδειγμα του Σχοινιά είναι αποτρεπτικό. Όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Σταύρος Δουβής, καταλήγει ο Γερόλυμπος, κάθε χρόνο η Πολιτεία μόνο για να κοπούν τα καλάμια από το κωπηλατοδρόμιο που κατασκευάστηκε για να γίνουν οι Αγώνες κωπηλασίας και του κανόε καγιάκ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, δίνει 900.000 ευρώ!!!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου