Κάρλα: Θα προλάβουμε το 2013;

Τελευταία ενημέρωση: 2008-07-20, 00:00:00
Τις τελευταίες εβδομάδες επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ολοκλήρωσης του ταμιευτήρα της Κάρλας. Από τη μία ο πόλεμος για το νερό που ξεσπά κάθε χρόνο σε όλο το θεσσαλικό κάμπο, από την άλλη οι γεωτρήσεις που έχουν φτάσει στα παρακάρλια χωριά ακόμη και στα 400 μέτρα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το λειτουργικό κόστος για τους αγρότες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αγρότες στα παρακάρλια χωριά της Μαγνησίας αυτοσαρκάζονται, αφού όπως λένε χαρακτηριστικά νιώθουν να έχουν γίνει… μέτοχοι με τη ΔΕΗ, μιας και ποσά ύψους 8.000-12.000 ευρώ είναι κάτι το σύνηθες για τους λογαριασμούς που πληρώνουν για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στα αντλητικά συγκροτήματα που χρησιμοποιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους.
Ο αρμόδιος Αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Μεργιαλής δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία του έργου και ότι αυτό μπορεί να έχει αποπερατωθεί έγκαιρα, αφού όπως επισημαίνει μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, μόνον τους τελευταίους μήνες εκδηλώνεται ιδιαίτερη κινητικότητα από το αρμόδιο υπουργείο του ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Μεργιαλής εύχεται να έχει αποπερατωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2009 η εργολαβία που είναι σε εξέλιξη για τη μεταφορά νερού από τον Πηνειό στην Κάρλα, από την άλλη όμως δεν διστάζει, από την εμπειρία του, να σημειώσει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει αποπερατωθεί το έργο πριν το τέλος του 2009, ενώ οι εργολαβίες που αφορούν ι) την κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού της λίμνης και ιι) την κατασκευή των έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της μείζονος Περιοχής Βόλου, είναι οι δύο εργολαβίες που μόλις δημοπρατήθηκαν και που έχουν ως χρόνο περαίωσής τους τα τρία και τα δύο χρόνια αντίστοιχα.
Ο κ. Μεργιαλής επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος δρόμος ακόμη, αφού ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί τρεις σημαντικές εργολαβίες που το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει υποσχεθεί ότι θα τις δημοπρατήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο και ότι οι σχετικές συμβάσεις θα υπογραφούν το Φεβρουάριο του 2009. Οι εργολαβίες αυτές είναι οι εξής : ι) Κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών αρχικής εργολαβίας και υγρότοπου . Μία εργολαβία, που όπως λέει ο κ. Μεργιαλής, είναι σημαντική, γιατί όλη η περιοχή θέλει την Κάρλα πραγματική λίμνη, που θα αποκαταστήσει και το μικροκλίμα της περιοχής και όχι… μία χαβούζα με τις αποπλύσεις τω νερών του Πηνειού ιι) Κατασκευή των συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων και των έργων υδρονομίας στην λεκάνη της λίμνης Κάρλας. Και η εργολαβία αυτή είναι σημαντική, αφού όπως τονίζει ο κ. Μεργιαλής η λίμνη κατά 65% θα γεμίζει από νερά που θα προέρχονται από τα γύρω βουνά και μόνο κατά 35% από τον Πηνειό ιιι) Κατασκευή έργων διαμόρφωσης και ανάδειξης περιβάλλοντος διαχείρισης επισκεπτών και υποδομών ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της λίμνης Κάρλας. Είναι ένα έργο επίσης σημαντικό, αφού συνδέθηκε κατά την εδώ επίσκεψη της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, που συνέδεσε δια στόματος του υφυπουργού Γιάννη Ιωαννίδη την κατασκευή του κωπηλατοδρόμιου με την αξιοποίησή τους και τη συντήρησή τους από την τοπική κοινωνία και όχι από την πολιτεία , όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που είναι στο έλεος του Θεού.

Μελλοντικές
εργολαβίες
Ακόμη στις μελλοντικές εργολαβίες για την αποπεράτωση και ανασύσταση της πρώην λίμνης Κάρλας περιλαμβάνονται τα παρακάτω έργα:
1. «Κατασκευή έργων ενίσχυσης, της ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου.
«Β΄ Φάση». Ο προϋπολογισμός: της εργολαβίας της Β Φάσης, εκτιμάται σε 3.500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η εργολαβία της Β Φάσης θα προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του προβλεπόμενου από την «μελέτη έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας» αναδασμού.
To φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:
Ανόρυξη και εξοπλισμό 17 νέων υδρογεωτρήσεων (ανόρυξη -σωλήνωση - Η/Μ εξοπλισμός).
Κατασκευή δικτύου συλλογής (από πολυαιθυλένιο) από τις υδρογεωτρήσεις προς την δεξαμενή ΔΙΙ, μήκους 12 χλμ. περίπου.
2. «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Kάρλας, Β Φάση». Ο προϋπολογισμός της εργολαβίας της Β Φάσης, εκτιμάται σε 7.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ. Η εργολαβία της Β Φάσης θα προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του προβλεπόμενου από την «μελέτη έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας» αναδασμού.
Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:
Έργα στην ζώνη 3 και το τμήμα της ζώνης 6 βόρεια του Ριζόμυλου μαζί με την δεξαμενή Δ02-Δ5-Δ6.
Έργα στην ζώνη 8.1 ανατολικά της λίμνης Κάρλας.
Αποχετευτικές - αποστραγγιστικές τάφροι καθώς και το αγροτικό οδικό δίκτυο με εξαίρεση τους παράλληλους σε σωληνώσεις δρόμους.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=