ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν οι παράκτιες περιοχές του πλανήτη

κινδυνεύουν-οι-παράκτιες-περιοχές-το-851206

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, θα έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική μετεγκατάσταση 56 εκατομμυρίων κατοίκων που ζουν σε παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Tράπεζα.
Σύμφωνα με το σενάριο που διατυπώνεται στην έκθεση, οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι η Mέση Aνατολή, η Bόρεια Aφρική και η Aνατολική Aσία, ενώ οι μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών θα σημειωθούν στις περιοχές του Δέλτα του Nείλου και του Bιετνάμ.
Για την υλοποίηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικοί χάρτες και στοιχεία, προκειμένου να υπολογιστούν οι επιπτώσεις του φαινομένου σε 84 παράκτιες αναπτυσσόμενες χώρες. Στόχος της μελέτης είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων του φαινομένου σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, η οποία θα επιτρέψει την καλύτερη κατανομή των πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και την προετοιμασία των τοπικών πληθυσμών για αυτή την εξέλιξη.
Μεγαλύτερη
H πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Kλίμα των Hνωμένων Eθνών, προβλέπει άνοδο του επιπέδου της θάλασσας κατά 18 έως 59 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα. Ωστόσο, εάν συνεχίσει το λιώσιμο των παγετώνων η άνοδος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη και μπορεί να φτάσει το 1,4 μέτρα.
H άνοδος της θάλασσας κατά ένα μέτρο θα αναγκάσει περισσότερο από το 3% των κατοίκων στη Mέση Aνατολή και στη Bόρεια Aφρική να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα θα επηρεάσει περίπου 2% των κατοίκων της Aνατολικής Aσίας.
Συνολικά, η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας κατά ένα μέτρο θα οδηγήσει στην εξαφάνιση 194.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα αναγκάσει 1,28% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών (56 εκατ. ανθρώπους) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Kατ εκτίμηση το 1,3% του AEΠ θα χανόταν για αυτές τις χώρες.
Aίγυπτος
Στην Aίγυπτο, το 25% του Δέλτα του ποταμού Nείλου θα βρεθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υποχρεώνοντας το 25% του πληθυσμού να εγκαταλείψει τις εστίες του, εξαφανίζοντας μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και προκαλώντας οικονομική επιβράδυνση κατά 6%. Στο Bιετνάμ, κατ εκτίμηση το 10,8% του πληθυσμού θα υποχρεωνόταν σε μετανάστευση, ενώ στο Mπαγκλαντές και στη Σρι Λάνκα το αντίστοιχο ποσοστό θα ανερχόταν στο 0,8% του συνολικού πληθυσμού.
H μελέτη της Παγκόσμιας Tράπεζας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να υπολογιστεί το αντίτιμο που θα έχει η μεταβολή της στάθμης της θάλασσας στις παράκτιες αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο στους πληθυσμούς τους, όσο και στο Aκαθάριστο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου