ΤΟΠΙΚΑ

Απάντησαν στην επιστολή με διαδήλωση

απάντησαν-στην-επιστολή-με-διαδήλωση-851206

Περίπου 8.000 άνθρωποι διαδήλωσαν προχθές το βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων απαιτώντας από την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ύπαρξη στο έδαφός της «μακεδονικής μειονότητας», όπως την αποκαλούν.
Η διαδήλωση διοργανώθηκε στον απόηχο της απάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην επιστολή στις αρχές της εβδομάδας του Σκοπιανού ομολόγου του, Νίκολα Γκρούεφσκι, με την οποία ζητούσε την αναγνώριση της μειονότητας.
Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονταν και παλαίμαχοι του ελληνικού εμφυλίου οι οποίοι πολέμησαν με τις δυνάμεις των ανταρτών αλλά, όπως υποστηρίζουν, εξαιρέθηκαν από την αμνηστία που έδωσε το ελληνικό κράτος και επέτρεψε τον επαναπατρισμό πολλών πρώην ανταρτών.
Στην διαδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Π.Γ.Δ.Μ., Τράικο Βελιανόφσκι, ο οποίος απευθυνόμενος στο πλήθος δήλωσε ότι «η εθνική ταυτότητα δεν διαγράφεται με διατάγματα» και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον μας να ανακηρύξουμε τους εαυτούς μας ως Μακεδόνες και μην εγκαταλείψουμε ποτέ την ταυτότητά μας».
Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές για το ενδεχόμενο επεισοδίων κατά τις εκδηλώσεις στη Μελίτη της Φλώρινας σήμερα. Στις εκδηλώσεις αναμένεται να παραβρίσκεται και ο πρόεδρος της Π.Γ.Δ.Μ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Η Αθήνα αναφέρει ότι η χώρα μας «δεν υψώνει τείχη» και όσοι έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, με βάση τη συμφωνία Σένγκεν και σέβονται τους ελληνικούς νόμους, μπορούν να εισέλθουν, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για επεισόδια μεταξύ εθνικιστικών ομάδων των δύο χωρών.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ έχει προκύψει εμπλοκή στον έγκριση του διορισμού νέου πρεσβευτή στην Π.Γ.Δ.Μ. καθώς δύο γερουσιαστές εμποδίζουν την διαδικασία λόγω της συνεχιζόμενης διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ..
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την ελληνικής καταγωγής γερουσιάστρια από το Μέιν Ολυμπία Σνόου και τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, και οι δύο από το Δημοκρατικό Κόμμα. Τα γραφεία και των δύο δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, ενώ δεν είναι σαφές αν προτίθενται εμποδίσουν πλήρως τον διορισμό του Φίλιπ Ρίκερ ή να τον καθυστερήσουν.
Η Ολυμπία Σνόου έχει αποστείλει από τις 10 Ιουλίου επιστολή στην υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην οποία η γερουσιαστής επικρίνει την αναγνώριση της Π.Γ.Δ.Μ. από τις ΗΠΑ σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ερωτά επίσης την υπουργό να επιβεβαιώσει το αν η κυβέρνηση ενθαρρύνει την Π.Γ.Δ.Μ. να τερματίσει «εχθρικές ενέργειες ή την προπαγάνδα της».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου