ΤΟΠΙΚΑ

Οι φίλοι τιμούν τον Θανάση Φάμπα…

οι-φίλοι-τιμούν-τον-θανάση-φάμπα-851206

πό καρδιάς αφιέρωμα στον «μαέστρο» των χρωμάτων Θανάση Φάμπα είναι η τιμητική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Μακρινίτσας, στο διάστημα μεταξύ 19 και 26 Αυγούστου. Η «Art groupa”, το «Art Café» και ο Κώστας Κασαρτζής, συνυπογράφουν την παραπάνω διοργάνωση τιμής ένεκεν σε έναν αγαπημένο φίλο, ο οποίος άνοιξε ένα σημαντικό κεφάλαιο στο πεδίο των εικαστικών τεχνών. Στην τιμητική έκθεση συμμετέχουν φιλικά ο Πασχάλης Αγγελίδης και ο Κώστας Κασαρτζής, παρουσιάζοντας τα έργα των χειρών τους. Η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε αυθόρμητα κι ο τιμώμενος καλλιτέχνης θα συναντηθεί για πρώτη φορά εικαστικά με δύο αγαπημένους του φίλους σε μια αγαπημένη περιοχή, την Μακρινίτσα. «Ο Θανάσης Φάμπας, αναφέρει ο Κώστας Κασαρτζής, έχει προσφέρει πολλά στην τέχνη, καθώς έχει καταξιωθεί όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Το «Φάμπειο Μουσείο» στο Λαύκο, τη γενέτειρά του, ο ανδριάντας του Ρήγα Φεραίου, που κοσμεί κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία, όπου έζησε επί πολλά χρόνια, τα δεκάδες έργα που έχει χαρίσει σε διάφορους φορείς και βέβαια στην πατρίδα του, συνθέτουν την ανεκτίμητη προσφορά του».
«Γνώρισα τον Θανάση Φάμπα το 1980, συνεχίζει ο ίδιος, μου έκανε εντύπωσε ο πλούτος της ψυχής και η ευαισθησία που τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο και έκτοτε είμαστε φίλοι. Ο διακεκριμένος ζωγράφος είναι το τιμώμενο πρόσωπο της έκθεσης που διοργανώνουμε, αλλά κατόπιν επιθυμίας του ιδίου θα πλαισιώσουμε την εικαστική του παρουσία ο Πασχάλης Αγγελίδης κι εγώ, ανταποκρινόμενοι στην προτροπή του «θέλω την ευγενική σας συμμετοχή στην έκθεση».
Ανάλογο τιμητικό αφιέρωμα είχε πραγματοποιηθεί πριν από αρκετά χρόνια για τον Κώστα Κοντογιάννη, ο οποίος υπήρξε επιστήθιος φίλος του Λαυκιώτη Θανάση Φάμπα από την εποχή που ήταν συμφοιτητές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αναπτύσσοντας κοινούς κώδικες επικοινωνίας, ενώ το σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, μαρτυρά του λόγου το αληθές. «Τιμούμε έναν άνθρωπο, ο οποίος τρέφει βαθιά αγάπη για τον τόπο του, για την Ελλάδα γενικότερα και, πέρα από τον εικαστικό χώρο, προσέφερε πολλά στην πατρίδα σε δύσκολους καιρούς, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωση της ελευθερίας» προσθέτει ο κ. Κασαρτζής.
Η εικαστική συνομιλία του πολυβραβευμένου δημιουργού με τους δύο αγαπημένους του φίλους αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φιλότεχνους, διότι παραπέμπει σε διαφορετικές τάσεις και τεχνοτροπίες. Οι σχεδόν αέρινες γυναικείες φιγούρες του Θανάση Φάμπα, η ιδιαίτερη εικαστική γραφή του Πασχάλη Αγγελίδη και τα ζωγραφικά έργα του Κώστα Κασαρτζή που είναι εμπνευσμένα από τους λαϊκούς, τους βυζαντινούς δημιουργούς και τα φαγιούμ, συνθέτουν έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα κύκλο εικαστικής έκφρασης, όπου κυριαρχεί η ευαισθησία ως προς τον τρόπο προσέγγισης της τέχνης. «Ο Θανάσης Φάμπας δεν έχει ανάγκη από τιμητικές εκδηλώσεις, διότι είναι τον τίμησε ο Λαύκος, τον τίμησαν αναρίθμητοι φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό», σχολιάζει ο ένθερμος φίλος της τέχνης κ. Κασαρτζής. «Στην προκειμένη όμως περίπτωση, καταλήγει, είναι μια έκφραση τιμής στο πρόσωπο του Θανάση Φάμπα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός από πολλούς και με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε στους συμπολίτες, και όχι μόνο, την ευκαιρία να έρθουν στην έκθεση, να δουν ξανά τα έργα του, να τον συναντήσουν και να του σφίξουν το χέρι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου