ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά περιοδεία στην Ευρώπη ο Ομπάμα

ξεκινά-περιοδεία-στην-ευρώπη-ο-ομπάμα-851206

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να μη μιλήσει μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν, χθες, στελέχη της εκστρατείας του.
Ο Ομπάμα σχεδιάζει να ταξιδέψει σύντομα στην Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ, κατά φήμες που αναπαρήγαγε το επιτελείο του αντιπάλου του Τζων ΜακΚέην, είναι πιθανό να βρεθεί και στο Ιράκ. Η ομιλία του στο Βερολίνο αναμένεται να είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές της περιοδείας του. «Ο Μπαράκ μας κατέστησε σαφές πολύ νωρίς… ότι δεν πίστευε πως θα είχε νόημα να μιλήσει στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, κάτι που θεώρησε ότι ίσως ήταν πολύ υπεροπτικό», υποστήριξε ο Ντένις ΜακΝτόνα, σύμβουλος του γερουσιαστή του Ιλινόις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ορισμένοι από τους συμβούλους του Ομπάμα είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο να μιλήσει μπροστά στο σύμβολο της Γερμανικής «ενότητας». Όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διεμήνυσε, μέσω εκπροσώπου της, ότι θα την δυσαρεστούσε να χρησιμοποιηθεί το μνημείο ως μέσο «ψηφοθηρίας» για τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με αρκετούς ξένους ηγέτες στην διάρκεια του ταξιδιού του, περιλαμβανομένης της Μέρκελ, του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του μονάρχη Αμπντάλα της Ιορδανίας, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ και του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, καθώς και του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Μετέβη στο Αφγανιστάν
Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, έφτασε χθες στο Αφγανιστάν, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπό του. «Περίπου στις 10.15 (ώρα Ελλάδας), έλαβα τηλεφώνημα με το οποίο ενημερώθηκα ότι ο γερουσιαστής Ομπάμα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς, στενός συνεργάτης του γερουσιαστή από το Ιλινόις.
Ο Ομπάμα αναχώρησε χθες από τις ΗΠΑ και έκανε μία στάση στο Κουβέιτ, όπου επισκέφθηκε μονάδες του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με την ενημέρωση του Ρόμπερτ Γκιμπς.
Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέηγκαν είχε καλέσει μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου τον πρώην Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσώφ να «ρίξει το τείχος», ενώ την Πύλη είχε χρησιμοποιήσει ως το σκηνικό μιας ομιλίας του και ο Μπιλ Κλίντον.
Ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ένας από τους συντάκτες των ομιλιών του υποψηφίου, είπε ότι αναζητείται το καταλληλότερο σημείο για την ομιλία, ενώ σημείωσε ότι το περιεχόμενό της θα επικεντρωθεί στην «ανάγκη ενίσχυσης της διαντλαντικής σχέσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου