ΤΟΠΙΚΑ

Πανίσχυροι οι ιδρυτές της Google

πανίσχυροι-οι-ιδρυτές-της-google-851206

Το διαδίκτυο ασκεί µεγάλη επιρροή παγκοσµίως. Η διαπίστωση αυτή -αποδεκτή από πολλούς- επιβεβαιώνεται και από τη λίστα που έδωσε στη δηµοσιότητα, ο βρετανικός Γκάρντιαν.
Σύµφωνα µε αυτόν τον ιδιότυπο- αλλά πλήρως αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης κοινωνίας- κατάλογο, στην πρώτη θέση µε τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη µεγαλύτερη επιρροή στα βρετανικά ΜΜΕ -και κατ επέκταση σε παγκόσµιο επίπεδο- βρίσκονται οι δύο δηµιουργοί της Google, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σέρτζι Μπριν.
Η έγκυρη βρετανική εφηµερίδα θεωρεί τους δύο άντρες τους ισχυρότερους, λόγω της τροµερής επίδρασης του Google στα µέσα ενηµέρωσης.
Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη φορά, που ο µεγιστάνας του Τύπου, Ρούπερτ Μέρντοχ, πρόεδρος της News Corporation, έχασε τη θέση του στη λίστα από τον δεύτερο γιο του, Τζέιµς.
Ο Τζέιµς Μέρντοχ, πρόεδρος του βρετανικού τηλεοπτικού οµίλου BSkyB του οµίλου News Corporation για την Ασία και την Ευρώπη, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, στέλνοντας των πατέρα του στην πέµπτη.
Ένα ακόµα µέλος της οικογένειας Μέρντοχ, η κόρη του Ρούπερτ Ελίζαµπεθ περιλαµβάνεται στη λίστα και µάλιστα αρκετά ψηλά, στην 27η θέση.
Οι “υποψήφιοι” για τη λίστα της “Γκάρντιαν” κρίνονται από οµάδα ειδικών µε βάση τρία κριτήρια: την πολιτιστική, την πολιτική και φυσικά την οικονοµική επιρροή τους.
Ποιοι είναι και πώς δηµιούργησαν το Google
Μια σειρά συµπτώσεων οδήγησε τον Λάρι Πέιτζ και τον Σέρτζι Μπριν, στην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του απίστευτου όγκου δεδοµένων του διαδικτύου.
Το 1995 ο 24χρονος Λάρι Πέιτζ αποφοίτησε από το Πανεπιστήµιο του Μίσιγκαν. Πατέρας του ήταν ο καθηγητής Μαθηµατικών, Κάρλ Πειτζ, που δίδασκε στο αντίπαλο Πανεπιστήµιο το Michigan State University.
Τελειώνοντας τις σπουδές του µε πτυχίο µηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο Πέιτζ δέχτηκε υποτροφία από το Πανεπιστήµιο Στάν-φορντ στην Καλιφόρνια ( η πρώτη σύµπτωση).
Στο Στάνφορντ ο Πέιτζ γνώρισε τον κατά ένα χρόνο µικρότερο, Σέρτζι Μπριν. Ο Μπριν γεννήθηκε στη Μόσχα και πήγε στις Ηνωµένες Πολιτείες σε ηλικία 6 ετών. Το Σέρτζι δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η αγγλική εκδοχή του ρωσικού Σεργκέι.
Ο πατέρας του Σέρτζι, δίδασκε και αυτός Μαθηµατικά, αλλά στο Πανεπιστήµιο του Μέριλα-ντ (η δεύτερη σύµπτωση).
H πρώτη γνωριµία ήταν απογοητευτική µε αλυσιδωτές συγκρούσεις χαρακτήρων.
Σηµείο επαφής απέκτησαν µόνο, όταν κάποια στιγµή διαπίστωσαν ότι αυτό που τους έλειπε, ήταν ένας τρόπος για να παίρνουν τις πληροφορίες που ήθελαν µέσα από το Internet, το οποίο τότε ήταν σχεδόν σε νηπιακή µορφή( η τρίτη σύµπτωση) .
Στόχος τους ήταν να φτιάξουν µια µηχανή αναζήτησης που θα διέφερε από τα γνωστά προϊόντα της εποχής εκείνης, όπως το Yahoo και το AltaVista.
Με 15.000 δολάρια που δανείστηκαν µε το “φόρτωµα” των πιστωτικών καρτών τους, αγόρασαν εξοπλισµό και τον έστησαν στον κοιτώνα τους στο πανεπιστήµιο. Τα µηχανήµατα όµως ήταν πολλά, ο χώρος µικρός και αναγκάστηκαν να µετακοµίσουν σε τροχόσπιτο, στο γκαράζ ενός φίλου.
Χωρίς να αποκαλύψουν ποτέ σε κανέναν το µυστικό τους- πως έφτιαξαν το “ψαχτήρι τους”-, οι δύο συµφοιτητές αναζήτησαν χρηµατοδότες για τον πρωτοεµφανιζόµενο προϊόν. Με 1 εκατοµµύριο δολάρια, που βρήκαν στο άψε-σβήσε, καθώς η αγορά ήταν ακόµη «παρθένα», ο Πέιτζ και ο Μπριν έστησαν την εταιρεία τους τον Σεπτέµβριο του 1998.
Η σοφότερη κίνηση που έκαναν -όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων- ήταν ότι δεν έβαλαν την εταιρεία τους στο χρηµατιστήριο.
Σε ένα χρόνο µόνο αύξησαν τα κεφάλαια τους σε 25 εκατοµµύρια δολάρια και µπήκαν στην κατηγορία των «µεγάλων».
Σήµερα η εταιρεία Google είναι µια ιδιωτική επιχείρηση µε υπολογιζόµενα έσοδα – κυρίως από τις διαφηµίσεις – της τάξεως των 500 εκ. δολαρίων τον χρόνο και µε κέρδη που φτάνουν τα 150 εκ. δολάρια. Ισολογισµούς δεν δηµοσιεύει, εφόσον δεν είναι εισηγµένη, ενώ και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραµένει εν πολλοίς άγνωστο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου