ΤΟΠΙΚΑ

Eτοιμάζουν έκτακτους φόρους το Σεπτέμβριο

eτοιμάζουν-έκτακτους-φόρους-το-σεπτέμ-851206

Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ. ζήτησε πρόωρες εκλογές προβάλλοντας ως δικαιολογία τις κρίσιμες αποφάσεις που έπρεπε, λέει, να ληφθούν για τον νέο προϋπολογισμό.
Τις κέρδισε μεν, αλλά ένα χρόνο μετά εμφανίζεται κάτι παραπάνω από αβέβαιη για το στοίχημα του προϋπολογισμού που κατέθεσε στην αρχή της νέας θητείας της, στον οποίο προέβλεπε πρόσθετα φορολογικά βάρη 6 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ.
Μόνον δύο «ατυχήματα» -η λέξη ανήκει σε κυβερνητικό παράγοντα- θα μπορούσαν να αλλάξουν τη «ρότα» των δημοσιονομικών αλλά και των πολιτικών εξελίξεων.
Το ένα «ατύχημα» θα ήταν π.χ. να ευρεθεί υπουργός άμεσα μπλεγμένος σε οικονομικό σκάνδαλο ή να χαθεί η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ., οπότε θα είχαμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Το άλλο «ατύχημα» θα ήταν να υπάρξει πλήρης ανατροπή (εκτροχιασμό τον ονομάζει η αντιπολίτευση) του προϋπολογισμού, με τρόπο ώστε να κινδυνεύσει η χώρα να υποστεί και πάλι την ψυχρολουσία της κοινοτικής επιτήρησης. Τότε οι έκτακτοι φόροι θα ήταν προ των πυλών και θα αφορούσαν το 2008.
Ομως, κατά την κυβέρνηση, ο Μολώχ του Προϋπολογισμού θα χρειαστεί νέες θυσίες για να «εξαγνιστεί» το έλλειμμα.
Οι αποφάσεις δεν θα είναι μόνον οικονομικές αλλά και πολιτικές. Η επεξεργασία του Προϋπολογισμού του 2009 θα αρχίσει από τον κ. Αλογοσκούφη και τους συνεργάτες του μετά τις 17 Αυγούστου, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν μήνα. Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού πρέπει, ως γνωστόν, να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το «κόστος» της ψήφου
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την κατάρτισή του και για την έκταση και το βάρος των νέων φόρων, άρα και για το μέγεθος του πολιτικού κόστους που θα υποστεί η κυβερνώσα παράταξη. Ο πρωθυπουργός μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα πρέπει να κάνει τις πολιτικές του επιλογές, αν δηλαδή και πότε θα «πάει» σε πρόωρες εκλογές και αν θα «προετοιμαστεί» για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Ηδη ο Γ. Παπανδρέου σήκωσε το καπάκι του τέντζερη της κοινωνικής δυσαρέσκειας και για τα δύο κόμματα, λέγοντας ότι οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν ορόσημο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναδεύεται γκρίνια για τις τιμές αλλά και για τους φόρους, η οποία αναμένεται να ενταθεί όταν έρθουν στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος και του ΕΤΑΚ (Τέλος Ακινήτων). Αλλά και πολλοί υπουργοί ζητούν υπέρβαση δαπανών επειδή με τη λήξη του πρώτου μόλις εξαμήνου είδαν τους κωδικούς τους να αδειάζουν από χρήμα, καθώς οι δαπάνες ήταν (σκόπιμα;) υποτιμολογημένες για να μην προκληθεί η οργή των Κοινοτικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου